Kada je hrana u pitanju, volimo se držati tradicije. Petak je oduvijek dan za ribu, a moramo priznati da nam ponekad, koliko god je voljeli, dosadi jesti uvijek filete s tave. Iako možda ne možemo uživati u ribi s gradela, odlučili smo pripremiti rižot s plodovima mora. Toliko je ukusan da smo sigurni da ćete ga često uvrstiti na svoj tjedni meni.
Sastojci
2 žlice maslinovog ulja
1 veći poriluk
2 češnja češnjaka
1 šalica Arborio riže
2 šalice pileće juhe
1 šalica suhog bijelog vina
½ šalice jakobovih kapica
½ šalice škampa
1 šalica svježeg graška
1 srednja crvena paprika
3 žlice ribanog parmezana
2 žličice sušenog bosiljka
2 žlice soka od limuna
mljeveni crni papar po ukusu
Recept
Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu s debelim dnom na srednje niskoj temperaturi. Dodajte poriluk i češnjak; miješajte dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte rižu i kuhajte još 5 minuta uz često miješanje. Ulijte 1 1/2 šalice pileće juhe i pustite da zavrije na jakoj vatri, povremeno miješajući. Smanjite vatru na srednje nisku i pirjajte nepoklopljeno 5 minuta, nastavljajući povremeno miješati. Ulijte preostalu pileću juhu i vino; pojačajte vatru na srednju i kuhajte još oko 5 minuta uz stalno miješanje.
Dodajte jakobove kapice, škampe, grašak i crvenu papriku. Kuhajte uz stalno miješanje dok se preostala tekućina gotovo ne upije i plodovi mora ne budu gotovi, oko 5 minuta. Kad je riža mekana i malo kremasta, začinite je parmezanom, bosiljkom, limunovim sokom i paprom.