Petak, 22 ožujka, 2024

Recept dana: Rižoto s plodovima mora

Kada je hrana u pitanju, volimo se držati tradicije. Petak je oduvijek dan za ribu, a moramo priznati da nam ponekad, koliko god je voljeli, dosadi jesti uvijek filete s tave. Iako možda ne možemo uživati u ribi s gradela, odlučili smo pripremiti rižot s plodovima mora. Toliko je ukusan da smo sigurni da ćete […]

Kada je hrana u pitanju, volimo se držati tradicije. Petak je oduvijek dan za ribu, a moramo priznati da nam ponekad, koliko god je voljeli, dosadi jesti uvijek filete s tave. Iako možda ne možemo uživati u ribi s gradela, odlučili smo pripremiti rižot s plodovima mora. Toliko je ukusan da smo sigurni da ćete ga često uvrstiti na svoj tjedni meni. 



Sastojci

2 žlice maslinovog ulja

1 veći poriluk 

2 češnja češnjaka

1 šalica Arborio riže

2 šalice pileće juhe 

1 šalica suhog bijelog vina

½ šalice jakobovih kapica

½ šalice škampa

1 šalica svježeg graška

1 srednja crvena paprika

3 žlice ribanog parmezana

2 žličice sušenog bosiljka

2 žlice soka od limuna

mljeveni crni papar po ukusu

Recept

Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu s debelim dnom na srednje niskoj temperaturi. Dodajte poriluk i češnjak; miješajte dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte rižu i kuhajte još 5 minuta uz često miješanje. Ulijte 1 1/2 šalice pileće juhe i pustite da zavrije na jakoj vatri, povremeno miješajući. Smanjite vatru na srednje nisku i pirjajte nepoklopljeno 5 minuta, nastavljajući povremeno miješati. Ulijte preostalu pileću juhu i vino; pojačajte vatru na srednju i kuhajte još oko 5 minuta uz stalno miješanje.

Dodajte jakobove kapice, škampe, grašak i crvenu papriku. Kuhajte uz stalno miješanje dok se preostala tekućina gotovo ne upije i plodovi mora ne budu gotovi, oko 5 minuta. Kad je riža mekana i malo kremasta, začinite je parmezanom, bosiljkom, limunovim sokom i paprom.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime