Jeste li već donijeli novogodišnju odluku? Ja jesam! Odlučila sam postati bolja kuharica, i odlučila sam da neću čekati 1.1. da to i realiziram.
Svake godine pred blagdane dobijem želju za kuhanjem. Je li to zato što sam sve starija ili me veseli da će moja mnogobrojna obitelj ponovno biti na okupu – i za stolom? Vjerojatno i jedno i drugo. U želji da ih iznenadim i počastim svojim jelima, odluka je pala – ova ne baš vješta kuharica će ovog Božića skuhati prave delicije! Pripremiti pravu božićnu trpezu nije lak zadatak; to sam shvatila nakon što sam sama sebi već obećala da ću tu obvezu (i užitak) preuzeti ja. Odmah mi je bilo jasno da ću morat potražiti i profesionalnu kulinarsku pomoć, pa mi je poziv na Samsungovu kulinarsku radionicu u studiju Kotluša bio baš ono što mi je trebalo. Znate kako se kaže – tko rano rani, dvije sreće grabi, pa sam na ovoj radionici ugrabila znanje, dobre recepte i lijepe uspomene. Budući je blagdansko vrijeme, tu sreću neću zadržati samo za sebe nego ću podijeliti i s vama ono što sam naučila u Kotluši.
Za predjelo maksimalno iskoristite gljive
Ako još uvijek nemate ideju što biste mogli kuhati za Božić, sigurna sam da ćete inspiraciju pronaći u ovim receptima. Pripremali smo prava blagdanska jela i rezultati su bili slasni! Moram biti iskrena i priznati da sam se malo prepala zahtjevnog jelovnika, ali uz jednostavno raspisane recepte, vodstvo domaćina radionice Vedrana i Mihaele i svu potrebnu aparaturu, kuhanje je bilo kao igra. Započeli smo s predjelom – punjenim šampinjonima koje izgledaju zaista efektno a potpuno su jednostavne za izradu i s minimalnim otpadom.
Očistite gljive, a zatim ih punite njihovim nasjeckanim stapkama, krem sirom, ribancem, peršinom i začinima. Ovo je primjer jela u kojem se proizvod maksimalno iskoristi, a mogućnosti dekoracije i posluživanja su beskonačne. Gljive smo pekli u Samsung pećnici koju smo prethodno zagrijali i tempirali vrijeme pečenja. Zahvaljujući tome mogli smo bezbrižno nastaviti s pripremom glavnog jela, wellington beefa.
Izrada wellington beefa nikad nije bila lakša
Za mene je wellington beef sinonim za složeno i osjetljivo jelo. Sama se nikada ne bih upustila u njegovu izradu, ali uz ovaj recept ona se pokazala poprilično jednostavnom. Ključni korak je pečenje steaka na tavi, prije oblaganja gljivama, pršutom i tijestom i konačno pečenja u pećnici. Ravnomjerno ispeći steak na način da iznutra ostane crven je ono što svaki kuhar mora svladati, a nama odmah pošlo za rukom zahvaljujući Samsung ploči za kuhanje koja ravnomjerno zagrijava tavu.
U svakom trenutku jelo možete maknuti s ‘vatre’ i ne brinuti o tome hoće li ploča ostati upaljena jer se ona automatski gasi ako lonac ili tavu pomaknete iz označenog kruga. Nakon oblaganja steaka, red je došao i na završnu obradu – pečenje.
Ponovno smo tempirali Samsung pećnicu a tijekom pečenja povremeno bismo upalili svjetlo pećnice da vidimo kakvu boju je tijesto poprimilo. Kada je zazvonilo zvonce, naš wellington beef bio je gotov.
I za kraj – desert!
Kakav bi to Božić bio bez kolača? Ovog puta odlučili smo se za sad već tradicionalne božićne kolače – rapucance – ali s modernim twistom. Na prijedlog voditelja Vedrana i Mihaele u naše raspucance smo umjesto kakaoa dodali matcha prah, ciklu i koricu limuna kako bi kolači bili različitih boja. Nakon što su se šarene kuglice ohladile u Samsung hladnjaku, uvaljali smo ih u šećer i ubacili u Samsung pećnicu. Do zvona koji je označio da su kolačići gotovi, wellington beef je već nestao s pladnja.
Za pripremanje ovog jelovnika u tri slijeda bilo nam je potrebno oko 2 i pol sata. Ne zvuči previše za jedan pravi blagdanski ručak, zar ne? Zahvaljujući Samsung kuhinjskoj aparaturi na kojoj možete tempirati vrijeme pečenja, možete se bezbrižno posvetiti pripremi (ili papanju :)) drugih jela. U blagdanskoj gužvi vrijeme je ključni faktor i svaka minuta koju uštedimo je važna. Onda ćete imat više vremena za ukrašavanje svojih delicija i što je još važnije – za uživanje.
Fotografije: Mario Poje