Vikend pred nama pravo je vrijeme za zasukati rukave, upaliti pećnicu i ispeći keksiće. Iako se vrste kolača razlikuju od regije do regije postoje i oni koji se peku baš svugdje i bez kojih nam je Božić nezamisliv. Među njima su i nedoljivi božićni kolačići koji će vam uspjeti baš uvijek budete li se držali recepata koja vam donosimo. Krenimo odmah, kako bismo do kraja vikenda već guštali u slasnim zalogajima.
LINZERI
Sastojci:
300 g brašna
1 jaje
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
200 g maslaca
150 g marmelade od malina, ribizla, marelica, šljiva
Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Svi sastojci neka budu sobne temperature prije nego počnete s pripremom. Prosijte brašno i napravite udubinu za jaje. Pospite šećerom i vanilin šećerom, pa na sve dodajte maslac narezan na listiće. Umijesite kompaktno tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i ostavite da odstoji u hladnjaku sat vremena. Pećnicu zagrijte na 180°C. U međuvremenu izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte ga na površini posutoj brašnom na debljinu od par milimetara, izrežite krugove i krugove sa srceam u sredini. Napravite pola jednih, pola drugih. Stavite ih na papir za pečenje i pecite u pećnici 10-12 minuta. Kad ih izvadite, ostavite da se ohlade na kuhinjskoj rešetki, pa one bez rupe premažite marmeladom. Na njih stavite keksiće s rupicom, pritisnite i sve pospite šećerom u prahu.
ORAH BOŽIĆNE JELKE S ČOKOLADOM
Sastojci:
240 g omekšalog maslaca
140 g šećera
260 g smeđeg šećera
2 jaja
Malo soli
1/2 žličica cimeta
150 g mljevenih oraha
450 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
200 g čokolade za kuhanje
Malo sjeckanih oraha za dekoraciju
Priprema:
Omekšali maslac pjenasto istucite sa šećerom – bijelim i smeđim, pa u smjesu dodajte jedno po jedno jaje, cimet i orahe. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo i dodajte smjesi. Tijesto podijelite na tri dijela, omotajte folijom i stavite u hladnjak na sat vremena. Pećnicu zagrijte na 180°C. Na površini posutoj brašnom razvaljajte tijesto na debljinu od pola centimetra, kalupima u obliku božićnog drvca izrezujte keksiće. Keksiće stavite na papir za pečenje i u pećnicu na 8-10 minuta, dok se ne zazlate. Izvadite ih da se ohlade. Za to vrijeme čokoladu otopite na pari, pa je stavite u slastičarsku vrećicu i njome ukrasite vaše orah jelke. Za dekoraciju pospite nasjeckanim orasima.
MEDENJACI
Sastojci:
175 g maslaca
250 g meda
250 g šećera
1 žličica sode bikarbone
500 g brašna
1 žlica kakaa
2 žličice začina za medenjake
1 jaje
Listići badema
Priprema:
Rastopite maslac, pa u njemu miješajući otopite i med i šećer. Skinite s vatre i pustite da se ohladi. Suhe sastojke – brašno, sodu bikarbonu, kakao i začine za medenjake izmiješajte u jednoj posudi, dodajte razmućeno jaje i otopljeni maslac, med i šećer, pa umijsite čvrsto i kompaktno tijesto. Ako se tijesto lijepi, dodajte još malo brašna. Tijesto omotajte prozirnom folijom i ostavite da odstoji u hadnjaku preko noći (12h). Drugi dan zagrijte pećnicu na 200°C. Na podlozi posutoj brašnom razvaljajte tijesto, izrežite krugove, utisnite listiće badema, prebacite ih na papir za pečenje i pecite u pećnici dok ne porumene, otprilike 15ak minuta. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade prije spremanja u kutije.
BOŽIĆNI KOLAČIĆI S MASLACEM
Sastojci:
450 g brašna
300 g maslaca
150 g šećera
1 jaje
1 žličica praška za pecivo
100 g šećera u prahu
1 bjelanjak
Priprema:
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i prosijte na radnu površinu. U udubinu u sredini dodajte jaje, pospite šećerom i maslacem narezanim na listiće. Rukama brzo zamijesite glatko tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena. Zagrijte pećnicu na 180°C. Tijesto razvaljajte na površini posutoj šećerom na debljinu od pola centimetra i božićnim kalupima izrezujte keksiće. Prebacite ih na papir za pečenje i ispecite u pećnici 10-12 minuta. Dok se keksi hlade pomiješajte bjelanjak sa šećerom u prahu, prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu (ili vrećicu za zamrzavanje kojoj ćete odrezati vrh) i kad se keksići ohlade, ukrasite ih.