Petak, 22 ožujka, 2024

Darovi koji će oduševiti svakog kuhara – i profesionalca i amatera

Na vrhu top liste najpoželjnijih darova za kuhare najčešće se nalaze noževi, uz noževe idu i daske za rezanje, pa primjerice digitalni termometri… Ali i rukavice koje sprječavaju porezotine ili sapuni od nehrđajućeg čelika.

Kupiti dar kuharu, bio on chef vrhunskog restorana ili samo vaš chef ‘za po kući’, može biti itekako izazovan zadatak. Osobito ako sami niste skloni puno vremena provoditi za štednjakom. Stoga smo pronašli najbolje ideje za darove jednom strastvenom kuharu.Na vrhu top liste najpoželjnijih darova za kuhare najčešće se nalaze noževi, uz noževe idu i daske za rezanje, pa primjerice digitalni termometri… Puna vreća darova. Donosimo vam ih u nastavku, a vi odaberite što će vašem kuharu najviše razgaliti srce.

Japanski noževi

Zasigurno na samom vrhu liste želja svakog kuhara nalaze se tradicionalni japanski noževi. Najcjenjeniji primjerci kuju se ručno od kvalitetnog čelika u malenim kovačnicama širom Japana. Najskuplji su izrađeni od jednog komada čelika, a kako ih je izuzetno teško oblikovati, izrađuju ih samo najbolji majstori. Nešto pristupačniji su noževi od više slojeva mekog i tvrdog čelika. Za njih je karakteristična valovita crta koja se proteže uzduž oštrice.

najbolji pokloni za kuhare
Foto: Japanese Chefs Knives

Elegantan i praktičan džepni nož ili set noževa

Dobar džepni nož u mnogim je prilikama dobrodošao u kuhinji. A kako su malo izvan fokusa, kuhari ih ne dobivaju kao nekada. I zato će biti baš pravo iznenađenje.  Odaberite elegantna i ne pretjerano skup, no praktičan džepni nož. Ne mora nužno biti sklopiv. Malo je kuhinjskog pribora toliko važno chefu kao dobar set noževa. Ako znate da mu treba novi set i još znate što želi (jer chefovi su itekako izbirljivi kad su noževi u pitanju), nemate o čemu razmišljati. Investirajte u dar koji će mu ugrijati srce.

Kožna futrola ili tuljac za čuvanje noževa

Ako je oštar nož najbolji chefov prijatelj, onda ga valja dobro zaštititi kad se ne koristi i valja ga čuvati. Futrola od voštanog platna i kože ili kožni tuljac spriječit će da se noževi ogrebu, navlaže ili oštete tijekom transporta ili čuvanja.

Personalizirana daska

Personalizirana daska od kvalitetnog drveta s imenom, nadimkom ili možda životnim motom vašeg najdražeg kuhara, bit će izvrstan poklon. Osim što će guštati pripremajući hranu na takvoj dasci, uživat će i možda se malo napraviti važan – poslužujući hranu na njoj.

Foto: Little Miss Puu

Radne rukavice koje štite od mirisa, topline ili porezotina

Rad u kuhinji znači i puno mirisa – ugodnih, ali i onih manje ugodnih. Kako bi spriječili da se mirisi zadrže na rukama, kuhari koriste rukavice. Ne govorimo o higijenskim, jednokratnim rukavicama koje nisu sretno rješenje ni za okoliš, već o zaštitnim rukavicama koje osim od mirisa štite i od porezotina. Ako vaš kuhar uživa u pečenju kolača oduševit će ga rukavice s toplinskom zaštitom.

Aparat za kavu

Ako znate kuhara koji ne pije kavu, pokažite nam ga. A ako je vaš kuhar ljubitelj espressa, aparat za kavu ono je zbog čega će širom razrogačiti oči kad otvori svoj božićni poklon. Krups Opio Espresso aparati majstori su za vrhunski kremasti kapučino s pjenom visoke konzistencije koje si chef može napraviti i u udobnosti vlastitog doma.

Foto: Krups

Digitalan termometar

Priprema mnogih jela zahtjeva određenu temperaturu u određenom vremenu i stoga je digitalan termometar nezaobilazan mali pomoćnik svakog kuhara. Štoviše, dobar digitalan termometar važan je alat za uspjeh u kuhinji. Svaki kuhar bit će zahvalan na ovom znaku pažnje.

Stroj za izradu tjestenine

Svaki ljubitelj tjestenine (a ima nas, zar ne?) tajno priželjkuje raditi svoju, domaću tjesteninu. Pa kako onda mašina za izradu tjestenine ne  bi bila idealan božićni poklon? Najbolji pokloni za kuhare bit će oni kvalitetni, izrađeni od kromiranog čelika koji neće zauzimati puno prostora u kuhinji i s kojim će biti lako baratati.

Foto: Amazon

Kuharica iz antikvarijata ili klasik u biblioteci svakog kuhara

Istinski zaljubljenici u kuhanje uživaju u ponovnom otkrivanju nekih starih, već zaboravljenih recepata, baš kao i u isprobavanju, novih inovativnih okusa. Pronjuškajte po online antikvarijatima i pokušajte pronaći kuharicu sa starim receptima. Jednima ćete se zajedno nasmijati, druge ćete isprobati. Ukoliko je vaš najdraži chef u stalnoj potrazi na inovativnim načinima kuhanja, otkrijte što nedostaje njegovoj kuharskoj knjižnici. The Flavour Bible nešto je što bismo vam svakako preporučili.

Chez Darling: Najbolji recept za vanilin kiflice – jer Božić nije Božić bez njih!

Sapun od nehrđajućeg čelika

Da, i to postoji! Mnogi se jaki i intenzivni mirisi, poput mirisa češnjaka, luka ili ribe mogu zadržati na rukama. I njih neće biti moguće ukloniti tek sapunom i vodom. No jednim malim sapunom od nehrđajućeg čelika, to je moguće. Kad njega pak treba oprati, jednostavno se ubaci u perilicu posuđa.

Foto: Tefal

Posude za putovanje

Voli li vaš najdraži kuhar putovati, sigurno na putovanja ne ide bez jela ili bar nekih omiljenih namirnica od kojih će na brzinu spremiti jelo za prste polizati. A kako bi namirnice stigle u stanju u kojemu trebaju na destinaciju, važno ih je dobro spakirati. Stoga su kvalitetne plastične posude iz kojih se tekućina neće izliti, a kolači se neće zgnječiti, sjajan poklon. Treba li vam inspiracija, škicnite Tefalove Masterseal posude.  

Večera u omiljenom restoranu

Ne malo puta mi se dogodilo kad sam pitala kuhara koje mu je najdraže jelo, da odgovori – ono koje mi netko drugi skuha. Koliko god voljeli kuhati, i chefovi vole izaći u restoran i pojesti finu hranu koje je pripremio netko drugi. I zato će najbolji pokloni za kuhare biti večera u dobrom restoranu. Jednostavno mu ispišite ‘poklon bon’ s kojim ćete ga odvesti u restoran koji želi.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime