Utorak, 28 ožujka, 2023

Što s korama od voća? Napravite od njih delikatese i uštedite kućni budžet

Uobičajena je zabluda da se kora određenih plodova ne može jesti. Uz prave recepte i metode kuhanja, voćne kore koje se obično bacaju mogu se pretvoriti u nešto vrlo ukusno

Vrijeme pandemije naučilo nas je da se okrenemo prirodi i svemu što ona obilato nudi. Među njima su svakako i lokalni proizvođači, ali i svjesnost da previše iskorištvamo prirodne resurse, ne cijenimo ih i olako gomilamo otpad.



Uz sve to, neizvjesnost ekonomske nestabilnosti upozorava nas da postanemo štedljiviji i pažljivo gospodarimo sa svime, posebno s namirnicama. Zato su nas jako obradovali savjeti Vandre Dupin, predsjednice tvrtke Hello Fresh o tome kako biti kreativan s voćem.

Točnije, umjesto da – kao i obično – bacamo kore određenih namirnica za koje vjerujemo da se ne mogu jesti – da ih iskoristimo u potpunosti. Uz prave recepte i metode kuhanja, voćne kore, primjerice, a koje se obično bacaju – mogu se pretvoriti u nešto vrlo ukusno:

Ušećerene kore naranče:

Oljuštenu i narezanu koricu naranče uronite u centimetar vode i pustite da zavrije. Ocijedite cjedilom i ponovite postupak. Kad drugi put voda završite, dodajte u lonac 2 šalice vode, 1 šalicu šećera i vaniliju. Pustite da zavrije, a zatim krčkajte 30-35 minuta dok šećerni sirup u potpunosti ne ispari. Sušite najmanje osam sati. Kad se osuši, uvaljajte u šećer i spremne su za jelo.

Voda s limunom: svi benefiti za zdravlje i borbu protiv (korona)virusa!

Čokoladna narančina kora:

Pokrijte narančinu koru slasnim premazom tamne čokolade i ostavite da se osuši. Koristite isti recept kao i za ušećerenu narančinu koru, a zatim otopite i prekrijte mliječnom čokoladom. Savršeno kao poklon, grickalica ili zdravija poslastica.

Začini od limunove kore:

Prije nego što limun prepolovite za cijeđenje, naribajte koricu za začin – dodajte kuhanim žitaricama, poput kus-kusa i bulgur pšenice, umiješajte u juhe, variva ili dodajte smjesi za palačinke.

Čips od jabuke:

Za slatki, ali hrskavi međuobrok, prenamijenite kožu jabuke pekući je u ukusni čips. Pomiješajte šećer i cimet, ravnomjerno pospite po korama i pecite 30 minuta.

Chez Darling: Tart Tatin ilitiga sapiranje ljage sa Stephanieinog imena

Čaj od grejpa:

Kora grejpa bogata je vlaknima i nikada je ne bi trebalo bacati. Za izradu najukusnijeg  čaja, jednostavno dodajte koru grejpa u kipuću vodu i pustite da krčka 15 minuta, a zatim zasladite medom.

12 trikova da se osjećate sito i fit! Bonus: gubite i višak kilograma!

Pročitajte još...

Nova godina, nova ja: 5 brzih i zdravih ideja za doručak – u 5 minuta!

Ne budite lijeni, ne preskačite doručak i izbjegavajte pekare u širokom luku pa se poslije nećete pitati od kuda vam višak kilograma i loša zdravstvena slika!  

Donosimo recepte za popularniju i zdraviju alternativu jutarnjoj kavi

Fini prah zelenog čaja koristi se u receptima za pripremu čajeva, lattea, smoothieja, pa čak i sladoleda. A sve više je onih koji umjesto jutarnje kave biraju matchu - jer sa svojim antioksidansima pruža energiju i vitalnost i do 6 sati, upola više nego - kofein!

Nema Božića bez njega: Imamo recept za najukusniji panettone u gradu!

Rijetko koji Božić može proći bez tradicionalnih delicija i punog stola, a jedna od njih zasigurno je panetone, tradicionalni desert koji nam u blagdansko vrijeme krasi stol poput najljepše skulpture, a nepca nam nagrađuje nježnom teksturom i punoćom okusa

Nepravedno zapostavljena, a prava proteinska bomba!

S porastom svijesti o zdravoj prehrani, naizgled mala i neugledna leća dobila je zasluženi - zvjezdani status. Uz to, cjenovno je povoljna, a nutritivno vrlo bogata

Povezano

Ovo se ne propušta: Gala večere u režiji najboljih svjetskih i domaćih chefova

Najbolji svjetski i domaći chefovi udružit će snage na gala večerama u restoranima Maistre, generalnog sponzora i partnera Festivala

Nova mjesta u Zagrebu koja posjećujemo za vikend

Prognoza za vikend je loša i zato je idealno istraživati nova mjesta po gradu. Osim što ćete biti unutra i skriveni od kiše, lijepo ćete jesti i piti. Zvuči kao savršen vikend, zar ne? 

Dr.sc. Mirella Žanetić nam je otkrila je li istina da je prženje na maslinovom ulju kancerogeno

Dr. sc. Mirella Žanetić radi kao istraživačica u Institutu za jadranske kulture u Splitu, u laboratoriju za kontrolu kvalitete djevičanskih maslinovih ulja, voditeljica je stručne panel grupe Instituta za senzorne analize djevičanskog maslinovog ulja i ima više od 20 godina iskustva u senzornoj analizi djevičanskog maslinovog ulja

Pokrenite razigranost uz OREO i Xbox i osvojite brojne nagrade

U čast ovog partnerstva, izgled legendardnog crno-bijelog OREO keksa bit će izmijenjen kao hommage Xbox kontroleru, u vidu specijalne serije sa šest različito utisnutih reljefa

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime