Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Borba ‘titana’: I Apple i Amazon nude besplatni visokokvalitetni streaming

Ovim korakom glazbeni divovi Apple i Amazon preduhitrili su popularnog konkurenata Spotify koji HiFi opciju uživanja u glazbi na svojoj platformi planira uvesti tek nešto kasnije ove godine

Interes za konzumiranjem glazbe putem digitalnih kanala rapidno raste iz dana u dan. Uz stalan rast streaminga i broja slušatelja – što pretplatnika, što onih koji glazbenim platformama pristupaju besplatno (uz pristanak na redovite reklame koje se ne mogu preskočiti) – gotovo jednako brzo raste i potreba za stalnim usavršavanjem.Razne platforme testiraju nove opcije ili uvode nove sadržaje poput podcasta, a puno pažnje posvećuje se i usavršavanju korisničkog iskustva. Ako se audiofile pita, osim toga da im ‘na dlanu’ bude dostupan što širi izbor glazbe, iznimno je važna i – kvaliteta zvuka. Ona uvelike ovisi i o samim slušalicama koje slušatelji koriste, ali i o audio formatu u kojem je glazba koju slušaju dostupna.

Zvuk najbliži onom u glazbenom studiju

S obzirom na razvoj tehnologije, zvuk kakav glazbenici čuju kada su s producentom u studiju sada se može približiti i svakom slušatelju. Odnosno, svakom audiofilu koji će osjetiti razliku i kojem će to poboljšati cjelokupno iskustvo uživanja u glazbu. Riječ je o zvuku bez kompresije (ili barem s niskom razinom kompresije) tj. zvuku visoke vjernosti koji na velika vrata ulazi u široku uporabu. Zvuk visoke vrijednosti, odnosno visoke rezolucije ili Hi-Fi zvuk karakterizira nevjerojatna detaljnost kao i jasnoća svih tih detalja. Svaka takva pjesma zauzima znatno više prostora, a budući da se sada pohranjuje u ‘beskonačnom’ digitalnom svijetu, umjesto na medijima ograničene memorije (CD, mp3 player…), audiofilima je napokon dostupan šareni izbor iz omiljenog ‘dućana sa slatkišima’.

Skup(lj)a poslastica postaje – besplatna

Ovog mjeseca Apple je iznenadio objavom kako će od lipnja ove godine korisnicima Apple Music platforme ponuditi potpuno besplatnu mogućnost visokokvalitetnog preslušavanja glazbe.
Kako prenosi Billboard, nastavno na objavu Applea, glazbeni div Amazon (koji još nije ušao na naše tržište) odmah je spustio cijene pretplate na njihov već postojeći Hi-Fi streaming i to sa 14,99 američkih dolara na 9,99.
Neslužbeni i zasad nepotvrđeni podatak je, da će, ovisno o prelasku slušatelja konkurentu (u ovom slučaju Appleu) i Amazon lansirati testni period besplatnog streaminga glazbe sa zvukom visoke vjernosti.

Hoće li se i Spotify priključiti trendu?

Ovim potezom Apple i Amazon preduhitrili su svog iznimno popularnog konkurenta Spotify koji HiFi opciju uživanja u glazbi na svojoj platformi planira uvesti tek nešto kasnije ove godine. Hoće li Spotify mijenjati strategiju i prilagoditi se ‘trendovima’ koje su nenadano pokrenuli konkurenti, saznat će se, vjerojatno vrlo brzo.
Drugi glazbeni streaming servisi, kao što su Deezer i Tidal, korisnicima su već omogućili odabir slušanja omiljene glazbe (i otkrivanja) nove uz visoku kvalitetu zvuka, no uz nešto veće cijene od redovnog iznosa pretplate.

Hi-Fi već dostupan na domaćem terenu

Za usporedbu, na našem tržištu zvuk visoke vrijednost osigurava Deezer i to uz pretplatu za 8,99 eura mjesečno, dok najnovija nam dostupna glazbena platforma – HiFi zvuk nudi za 9,98 eura na mjesec. Za nešto manje iznose, ili pak, u besplatnoj opciji uz reklame, glazbu i podcaste moguće je slušati za nešto manji mjesečni iznos.

Naslovna fotografija: Pixabay

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime