Srijeda, 18 svibnja, 2022

Hoće li nas Spotify ‘špijunirati’? Nova funkcija (neugodno) iznenadila korisnike

Spotify sluša navike korisnika: zahvaljujući novoj funkciji streaming platforma će poznavati korisnike 'u dušu' te na temelju raspoloženja i emotivnog stanja generirati personalizirane glazbene playliste

Brojna su istraživanja potvrdila da, ovisno o tome kako smo raspoloženi, posežemo za određenom vrstom glazbe. Glazbom podižemo raspoloženje i atmosferu, često uz nju započinjemo dan – birajući ritam koji nas razbuđuje, dok ćemo prije spavanja odabrati nešto sporije ritmove i umirujuće tonove.
Tu je i niz pjesama koje djeluju motivirajuće; neki imaju posebne izvođače koje smatraju prijateljima kada im je potrebna utjeha dok za neke pjesme vežemo posebne uspomene. Kako bi dodatno obogatio iskustvo slušanja glazbe popularni streaming servis Spotify odlučio je stoga ‘upoznati’ navike i emotivna stanja korisnika. No, nisu li malo u tome pretjerali? – zapitali su se mnogi.Najnovija tehnološka nadogradnja glazbene platforme Spotify pratit će vaše ponašanje! Aplikacija će prisluškivati’ što govorite, ali i donositi zaključke o tome u kakvom se emotivnom stanju nalazite. 

Ohrabrujući mixtape: Ove pjesme donose optimizam i podižu raspoloženje

Personalizirane glazbene preporuke

Cilj prikupljanja i analize podatka je za svakog korsnika generirati playliste prema individualnom ukusu. Jasno je da uz to dolaze i personalizirane reklame, no to i dalje nije glavni razlog zbog kojeg su se mnogi korisnici zabrinuli. S druge strane, mnogi se vesele istražiti ovu inovaciju te su s oduševljenjem čekaju kakve glazbene preporuke će im Spotify generirati.

Riječ je o patentu imena “Identifikacija ukusa korisnika na temelju audio signala” predstavljenom još u veljači 2018. godine, a 12. siječnja 2021. službeno je dobio i “zeleno svijetlo” za implementaciju u Spotify servis.

Spotify: Ovo su glazbenici koje je svijet najviše slušao u 2020. godini

Inicijalno je inovacija zamišljena da sadržaj (tj. glazbene preporuke) generira na temelju demografskih podataka te korisnikove preferencije žanrova, no s napretkom tehnologije glazbeni servis uslugu je odlučio unaprijediti još više.
Spotify, naime, planira pratiti intonaciju, naglasak, ritam, specifične uzorke govora, kao i nivo stresa na temelju čega će aplikacija, uz podatke o dobi i spolu korisnika dobivati i podatke o emotivnim stanjima odnosno – moći će odrediti je li korisnik sretan, ljut, tužan ili pak indiferentan. 
Na temelju svih prikupljenih informacija glazbena aplikacija moći će se konstantno prilagođavati svakom od korisnika te im servirati individualne preporuke za slušanje. Kako bi se preporuke mogle što bolje prilagoditi, uz “analizu” samog korisnika prikupljat će se i zvukovi iz okruženja u kojemu se on/ona nalazi kao što su zvukovi koje proizvode vozila na ulici, govor drugih ljudi, pjev ptica, zvuk printera i slično.

Donosimo 10 inspirativnih pjesama za sve ljubitelje pasa

Pitanje privatnosti

Iz Spotifya navode kako inovacija dolazi kao rezultat redovitog razvoja i usavršavanja te je kao takva samo jedan u nizu serije novijih patenata te da je riječ o normalnom poslovnom koraku aplikacije čija je temeljna usluga streaming medijskih sadržaja (glazbe i podcasta). Primjerice, također jedna od nedavno odobrenih inovacija je dodavanje karaoke nadogradnje koje će korisnicima omogućiti da svojim pjevanjem prate originalnu pjesmu.
Predstavnik Spotifya umiruje zbunjene korisnike koji su se oglasili putem društvenih mreža te ističe kako tvrtka nema namjeru pratiti korisnike u stilu Big Brothera. Osnovni cilj inovacije nije zlouporaba prikupljenih podataka nego poboljšanje svakodnevnog iskustvo konzumiranja glazbe.

Trčanje ili bicikliranje? Ovih 30 pjesama motivirat će vas na – pokret!

Spotify je do sada patentirao mnoge aplikacije za stotine inovacija te ih redovito prijavljujemo. Dio naših patenata razvije se u buduće projekte, a dio ne. Imamo ambiciju stvoriti najbolje moguće audio iskustvo“, komentirao je u predstavnik Spotifya u izjavi za magazin Pitchfork. 
Detaljnije o Spotifyevoj inovaciji i njenom funkcioniranju dostupno je OVDJE.

Fotografije: Pexels

Pročitajte još...

Spotify: Ovo su glazbenici koje je svijet najviše slušao u 2020. godini

U 2020. godini svijet je putem Spotifyja najviše slušao The Weekndov hit "Blinding Light, a među najemitiranijim izvođačicama i izvođačima našli su se Billie Eilish, Dua Lipa, Taylor Swift, Ariana Grande, Bad Bunny, Drake...

Glazbeni trendovi koji bi mogli obilježiti 2021. – i potencijalna iznenađenja!

Bacili smo pogled u 'kristalnu kuglu'... i otkrivamo tko će imati najprodavaniji album, kada će se početi održavati koncerti uživo, tko su glazbenici koji su bili vrijedni u 2020. i u ovoj godini planiraju izdati nove albume te

Glazba iza broja 007: Sve pjesme koje su proslavile Jamesa Bonda – i obrnuto!

Uz Billie Eilish i najnoviju Bond pjesmu koji je napravila u suradnji sa svojim bratom, donosimo pregled svih pjesama koje su ovjekovječene u povijesti franšize

Ohrabrujući mixtape: Ove pjesme donose optimizam i podižu raspoloženje

Pojačajte zvučnike jer donosimo cijeli niz (a ima ih još puno!) veselih, optimističnih pjesma - kako za podizanje atmosfere tako i za podizanje duha i tijela!

Povezano

IN MEMORIAN: Preminuo je Taylor Hawkins, bubnjar grupe Foo Fighters

Hawkins se pridružio bendu 1997. nakon prethodne turneje s pjevačicom Alanis Morissette, jednom od najvećih zvijezda 90-ih

Čestitamo: Urban&4 su osvojili čak četiri Porina, a slavili su i Šimun Matišić Quintet, Matija Cvek i Gibonni!

Ove godine je bilo čak 260 prijavljenih albuma, 381 skladba za Pjesmu godine, a 93 prijave za kategoriju Novi izvođač. U svim navedenim kategorijama zabilježen je rast prijava!

Đorđe Balašević: Godina dana kao ‘ništa od zauvijek’

Godina dana ne čini se ključnom u kontekstu ostalih sedamdeset, osamdeset koje brojimo za jednog života. Života koji se smjestio na tankoj crtici i liniji aforizma između datuma rođenja i datuma smrti

Odlične vijesti za glazbenu industriju: PDV na koncertne ulaznice smanjen na 5 posto!

Odlukom Vlade od ovog tjedna, PDV na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe napokon će se smanjiti s 25 i 13 posto na 5 posto

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime