Subota, 20 srpnja, 2024

Ljeto u MSU: Svi marš u Muzej suvremene umjetnosti!

I ovog ljeta tijekom šest subota u lipnju i srpnju u predvečernjim i noćnim satima održat će se 'Ljeto u MSU': niz multimedijalnih događanja u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti

Već po običaju i 8. izdanje manifestacije nudi atraktivan program koji je s jedne strane pravi presjek aktualnih kulturnih događanja uz premijerno predstavljanja novina na multidisciplinarnoj art-sceni.Odnosno, izložbe iz programa MSU (riječ je o sjajnoj izložbi ‘I. K. 100’ odnosno retrospektivi Ivana Kožarića, izložbi Ratka Petrića ‘Baciti istinu u lice!’ te i Matka Vekića ‘Arhipelag’), filmske projekcije, performanse i, naravno, večernje koncerte. 

Koncerti kojih smo svi željni nakon pandemijske pauze!

Krenimo od onog publici možda najzanimljivijeg: s koncertima kojih su svi željni nakon poduže pandemijske pauze. Početak je itekako zanimljiv jer 5. lipnja je predstavljanje sjajnog projekta (i albuma) ‘Zagreb Calling’ uz nastup grupa Ivan Grobenski, ŽEN i Klinika Denisa Kataneca. On svojevrsni ‘nastavak’ dobiva s još jednim imenom sa ‘Zagreb Callinga’ – grupom Porto Morto već iduće subote 12. lipnja.
Slijedi koncert Matije Dedića (19. lipnja) a za njim (5. lipnja), Sachera (26. lipnja), Mimika Orkestra (3. srpnja) te koncert Mateja Meštrovića i Borne Šercara (10. srpnja).

Sacher

Uzgred rečeno, glazbeni izbor u kojem su, uvjetno rečeno, glazbenici izvan mainstreama idealno se sljubljuje i sa samim profilom muzeja i ostalim dijelovima programa. Jer ni program umjetničkih akcija i performansa selektorice Ane Škegro nije ništa slabiji pa su tu nastupi Andra Giunia, novocirkuskoga izvedbenoga kolektiva Tricycle Trauma, Pere Kavgića, Petre Mrše i Barbare Radelje, te slovenske umjetnice Nine Ham.

Filmski program po izboru Zlatka Vidačkovića

U filmskom programu kojeg je složio Zlatko Vidačković su pak dokumentarni film ‘Galeb’ o  Titovom ‘brodu mira’, drama ‘Nevidljivi čovjek’, kriminalistička komedija ‘Pljačka stoljeća’, plesna drama ‘Ema’, dobitnika Oscara ‘Minari’ te film ‘Obiteljska priča’.

‘Ljeto u MSU’ se očito još jednom potvrđuje kao manifestacija koja nije samo tipična muzejska ‘navlakaša’ kojom se vabi posjetitelje i kani dovesti na izložbe iz programa već dobro osmišljen kulturni projekt u kojem mogu na svoje doći i turisti namjernici i kulturna publika različitih profila.
Značaj je tim veći zna li se da su zbog pandemije i silnih restrikcija upravo oni duže vremena i bez izložbi, performansa, kino predstava i – naravno – koncerata. ‘Formulu’ iz MSU-a bi stoga bilo zgodno preuzeti i drugamo odnosno aplicirati i na druge gradove gdje bi slične programe udomile tamošnje (velike) galerije i ljetne pozornice.

I ove godine urednik programa i autor koncepta ‘Ljeta u MSU’ je Branko Kostelnik koji je i domaćin konferencije za medije ‘Rock & jazz gablec’ koja će se u Muzeju suvremenetf6 umjetnosti održati 2. lipnja u 12 sati. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime