Petak, 30 srpnja, 2021

Ljeto u MSU: Svi marš u Muzej suvremene umjetnosti!

I ovog ljeta tijekom šest subota u lipnju i srpnju u predvečernjim i noćnim satima održat će se 'Ljeto u MSU': niz multimedijalnih događanja u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti

Već po običaju i 8. izdanje manifestacije nudi atraktivan program koji je s jedne strane pravi presjek aktualnih kulturnih događanja uz premijerno predstavljanja novina na multidisciplinarnoj art-sceni.

Odnosno, izložbe iz programa MSU (riječ je o sjajnoj izložbi ‘I. K. 100’ odnosno retrospektivi Ivana Kožarića, izložbi Ratka Petrića ‘Baciti istinu u lice!’ te i Matka Vekića ‘Arhipelag’), filmske projekcije, performanse i, naravno, večernje koncerte. 

Koncerti kojih smo svi željni nakon pandemijske pauze!

Krenimo od onog publici možda najzanimljivijeg: s koncertima kojih su svi željni nakon poduže pandemijske pauze. Početak je itekako zanimljiv jer 5. lipnja je predstavljanje sjajnog projekta (i albuma) ‘Zagreb Calling’ uz nastup grupa Ivan Grobenski, ŽEN i Klinika Denisa Kataneca. On svojevrsni ‘nastavak’ dobiva s još jednim imenom sa ‘Zagreb Callinga’ – grupom Porto Morto već iduće subote 12. lipnja.
Slijedi koncert Matije Dedića (19. lipnja) a za njim (5. lipnja), Sachera (26. lipnja), Mimika Orkestra (3. srpnja) te koncert Mateja Meštrovića i Borne Šercara (10. srpnja).

Sacher

Uzgred rečeno, glazbeni izbor u kojem su, uvjetno rečeno, glazbenici izvan mainstreama idealno se sljubljuje i sa samim profilom muzeja i ostalim dijelovima programa. Jer ni program umjetničkih akcija i performansa selektorice Ane Škegro nije ništa slabiji pa su tu nastupi Andra Giunia, novocirkuskoga izvedbenoga kolektiva Tricycle Trauma, Pere Kavgića, Petre Mrše i Barbare Radelje, te slovenske umjetnice Nine Ham.

Filmski program po izboru Zlatka Vidačkovića

U filmskom programu kojeg je složio Zlatko Vidačković su pak dokumentarni film ‘Galeb’ o  Titovom ‘brodu mira’, drama ‘Nevidljivi čovjek’, kriminalistička komedija ‘Pljačka stoljeća’, plesna drama ‘Ema’, dobitnika Oscara ‘Minari’ te film ‘Obiteljska priča’.

‘Ljeto u MSU’ se očito još jednom potvrđuje kao manifestacija koja nije samo tipična muzejska ‘navlakaša’ kojom se vabi posjetitelje i kani dovesti na izložbe iz programa već dobro osmišljen kulturni projekt u kojem mogu na svoje doći i turisti namjernici i kulturna publika različitih profila.
Značaj je tim veći zna li se da su zbog pandemije i silnih restrikcija upravo oni duže vremena i bez izložbi, performansa, kino predstava i – naravno – koncerata. ‘Formulu’ iz MSU-a bi stoga bilo zgodno preuzeti i drugamo odnosno aplicirati i na druge gradove gdje bi slične programe udomile tamošnje (velike) galerije i ljetne pozornice.

I ove godine urednik programa i autor koncepta ‘Ljeta u MSU’ je Branko Kostelnik koji je i domaćin konferencije za medije ‘Rock & jazz gablec’ koja će se u Muzeju suvremenetf6 umjetnosti održati 2. lipnja u 12 sati. 

Pročitajte još...

Uzbudljiv program Lisinski Atrium na otvorenom i Lisinski subotom

Čak više od 30 fantastičnih programa najavljeno je na Lisinski Atrium na otvorenome te nova spektakularna sezona najatraktivnijeg ciklusa klasične glazbe – Lisinski subotom!

Let the music be free: Svjetska DJ imena stižu na Jarun krajem kolovoza

Marco Carola, Luciano i Claptone glavne su zvijezde premijernog izdanja glazbenog festivala koji u Zagreb dovodi kremu svjetske elektroničke scene

ABBA na scenu stiže u obliku ‘Abbatara’ – premijerno izvode i nove pjesme!

Mamma mia, here they go again! Iako je Björn Ulvaeus nedavno opovrgnuo sve glasine o filmu grupe ABBA u međuvremenu je potvrdio ABBA avatar turneju u sklopu koje će premijerno predstaviti - nove pjesme!

Glazbena dimenzija filma: Joker na turneji s filharmonijskim orkestrom

DC-jev filmski hit iz 2019. godine od jeseni će se moći doživjeti na posve novi način - u pomno odabranim koncertnim dvoranama i to u simultanoj pratnji filharmonijskog orkestra

Povezano

Moćnim koncertom Josipe Lisac završen Jazz is back! BP festival

Četrnaest koncertnih večeri Jazz is Back! BP festivala kulminiralo je koncertom Josipe Lisac koja je svoj nastup u Grožnjanu posvetila prijatelju Bošku Petroviću, organizatoru festivala i inicijatoru Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži

Bogato ljeto u Zagrebu: Čak 12 vrhunskih koncerata na sceni Amadeo

Kultura se na velika vrata vratila u glavni grad: Od 17. kolovoza počinje ljetni program Scene Amadeo, a  tijekom kolovoza i rujna u atriju Galerije Klovićevi dvori odvijat će se bogat glazbeni program s velikim umjetničkim imenima

SuncéBeat Tisno: Zabava i ples do jutra uz najveća imena elektroničke glazbe

SuncéBeat, glazbeni festival sa šarolikom ponudom elektroničke glazbe smješten u The Garden Resortu, prvi put se u Hrvatskoj održao 2010. godine, a ove godine, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, počinje sutra, 21. srpnja i traje do 29. srpnja

Jazz is Back! BP: U Grožnjanu se ovih dana svira najbolji svjetski jazz

Uz festivalske večeri i jazz školu valja izdvojiti i sedmodnevni seminar Croatia Drum Camp s najboljim svjetskim bubnjarima i perkusionistima. Ljetna škola jazza traje do 27. srpnja, a Croatia Drum Camp od 20. do 26. srpnja

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime