Subota, 23 ožujka, 2024

Glazbena dimenzija filma: Joker na turneji s filharmonijskim orkestrom

DC-jev filmski hit iz 2019. godine od jeseni će se moći doživjeti na posve novi način - u pomno odabranim koncertnim dvoranama i to u simultanoj pratnji filharmonijskog orkestra

Ako pandemijski uvjeti to dopuste, ove jeseni Joker kreće u novu avanturu! Naime, DC-jev filmski hit iz 2019. godine moći će se doživjeti na posve novi način – u pomno odabranim koncertnim dvoranama i to u simultanoj pratnji filharmonijskog orkestra koji izvodi originalne skladbe s Oskarom nagrađenog soundtracka islandske kompozitorice Hildur Guðnadóttir!  “Počašćena sam što ću moći čuti i vidjeti Jokera na platnu uz pratnji live orkestra”, izjavila je Guðnadóttir dodavši: “Kada smo snimali tu glazbu orkestar je svojom posvećenošću detaljima i pomnoj izvedbi dodatno unosio neku posebnu dimenziju da smo tijekom snimanja doslovno ostajali bez daha. Bio je to predivno putovanje. Iznimno sam sretna što ću ga, zajedno s publikom, moći doživjeti ponovo.”

Iskustvo koje ostavlja bez daha

Za glazbeni dio Jokerove turneje pobrinut će se orkestar kojim će dirigirati Jeff Atmajian koji je bio orkestrator i na samom soundtracku. Osim Atmajian, dirigentsku palicu na dijelu turneje preuzet će cijenjeni britanski dirigent Dave Mahoney.

 

Podsjetimo, nagrađivani film o Jokeru koji je rušio rekorde, s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi, premijerno je prikazan 31. kolovoza 2019. godine u sklopu prestižnog Venice Film Festivala. Todd Phillipsov film već tada je pobrao stajaće ovacije koje su trajale čak osam minuta što je bio samo uvod u vatromet reakcija koja su uslijedile.
I baš kada ste mislili da su komentari na film splasnuli, kreativni tim najavio je “Joker – Live In Concert”!
Redatelj Todd Phillips nije skrivao oduševljenje: “Govorim u ime cijelog tima kada kažem koliko sam ushićen”, komentirao je, “Smatram kako je ovo predivan način da publika doživi zadivljujuću i duboku glazbu Hildur Guðnadóttir te pritom još jednom posvjedoče kako Joaquin Phoenix posrće u ludilo u ulozi Arthura.”

Joaquin Phoenix priznao da je i sam počeo – luditi

Joaquin Phoenix zaista je impresivno ‘ušao u Jokerov karakter’, a kako se pripremao za ulogu najbolje opisao je uoči premijere u Veneciji: “Prvo na popisu obaveza bilo je izgubiti na kilaži – mislim da je time započeo proces, a to se odrazilo i na samu psihologiju. Jednostavno počnete luditi kad u tako kratkom periodu gubite toliko puno kilograma. … Postoji i ta knjiga koju sam čitao o ubojicama političara koja mi se učinila prikladnom – zanimljiva je također, a prikazuje različite ljude s različitim osobnostima, ali s istim ciljem”.
Uz Phoenixa, glavne uloge imaju Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy i Marc Maron.

Novi oblik zabave

Sudeći po svim dosadašnjim reakcijama na film, ali i prema izvrsnom soundtracku koji ga prati, publiku koja bude imala priliku prisustvovati ovoj posebnoj adaptaciji čeka zaista posebno iskustvo.
Nažalost, termini ove koncertno-filmske turneje trenutačno su zakazani samo za gradove u Ujedinjenom Kraljevstvu, no dobra vijest je da se predviđa kako će ovakva sinestezija filma i glazbe u bližoj budućnosti zaživjeti kao novi oblik zabavne industrije te bismo uskoro mogli imati priliku i sami posvjedočiti ovakvom (ili sličnom) iskustvu!

Prvi “Joker – Live In Concert” održat će se 26. rujna u londonskoj Eventim Apollo dvorani, a svi detalji turneje nalaze se OVDJE.

Naslovna fotografija: ‘Joker Live In Concert’, službeni vizual

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime