Utorak, 26 ožujka, 2024

Uzbudljiv program Lisinski Atrium na otvorenom i Lisinski subotom

Čak više od 30 fantastičnih programa najavljeno je na Lisinski Atrium na otvorenome te nova spektakularna sezona najatraktivnijeg ciklusa klasične glazbe – Lisinski subotom!

Nikad bogatiji i raznovrsniji program kojim Lisinski prkosi nedaćama uzrokovanim potresima i pandemijom, na konferenciji za medije predstavili su ravnatelj KD Vatroslava Lisinskog Dražen Siriščević te umjetnici koji će ovoga ljeta nastupiti na otvorenoj pozornici Lisinski Atriuma.Zdenka Kovačiček s veseljem je najavila svoj nastup 29. svibnja, uz pratnju Greenhouse Blues Banda na kojem će napokon izvesti uživo pjesme s hvaljenog i vrlo slušanog novog albuma ‘Konstatacija jedne mačke’.
“To će biti prilika da uživo prvi puta odsviramo taj naš novi materijal. Sigurna sam da publika to želi čuti uživo jer čuti pjesmu uživo – to je nešto sasvim drugo. Tu pjesma upravo dobiva dušu”, izjavila je legendarna hrvatska diva.

Najavljene predstave ‘Ljubav i zloba 1’ i premijera predstave o Tesli

Dugogodišnji ‘partner’ Dvorane, kako ga je predstavio ravnatelj Siriščević, komičar i glumac Željko Pervan požalio se da je već godinu i pol lišen onoga za što se rodio.
“No. to mi je dalo mnogo slobodnog vremena pa sam se okrenuo svojoj ženi – koju sam tek sad, nakon 30 godina braka, dobio priliku dobro upoznati”, rekao je dodavši da ga je upravo to inspiriralo za njegov predstojeći nastup koji je nazvao ‘Ljubav i zloba1’, a koji će izvesti 25. svibnja na otvorenoj pozornici Lisinskog.
Izvođenju na otvorenom raduje se i Vladimir Posavec-Tušek, koji je najavio za 1. lipnja premijeru predstave Tesla – prilagođavanje anđela u kojoj uz njega igra Momčilo Otašević.
“Iznimno mi je drago što nas je Lisinski ugostio i što ćemo imati priliku igrati predstavu i u ovim uvjetima”, rekao je Posavec-Tušek, koji je u vlastitoj režiji i adaptacijom drame Stevana Pešića napravio intrigantnu i neočekivanu dramsku priču o posljednjem satu života Nikole Tesle.

Bogat program Lisinski Atriuma od 21. svibnja do listopada

Na konferenciji su bili i mnogi drugi izvođači čije ćemo koncerte, showove i predstave imati prilike gledati na otvorenoj pozornici tijekom lipnja i srpnja: Ibrica Jusić, Damir Kedžo, Matej Meštrović, glumice Ecija Ojdanić i Mila Elegović, članovi ansambla Lado, Maja Posavec, Robert Mareković…


Originalan i raznolik program Lisinski Atriuma održava se od 21. svibnja pa sve do listopada, a krajem rujna započinje nova sezona ciklusa Lisinski subotom. Intrigantnu sezonu nazvanu Stvaranje svijeta po oratoriju Josepha Haydna 25. rujna spomenutim monumentalnim remek-djelom otvorit će Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija.
Sezona 2021./2022. ciklusa Lisinski subotom donosi 12 veličanstvenih doživljaja u kojima nas očekuju fantastični recitali, komorne izvedbe i grandiozna uprizorenja.

Spektakularni koncerti i gosti 

Jedno takvo priprema Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s drugim fakultetima i akademijama u Zagrebu – u sklopu 100. godišnjice proslave osnutka zagrebačke Muzičke akademije bit će izvedena opera-basna Životinjska farma u režiji Krešimira Dolenčića, blistavo ostvarenje Igora Kuljerića koje se od praizvedbe 2003. godine u Lisinskom nije izvodilo na pozornicama.
Spektakularnu suradnju ostvarit će i Simfonijski orkestar i Zbor Opere HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke sa Simfonijskim orkestrom i Zborom HRT-a u izvedbi Druge simfonije Gustava Mahlera.
Ovu sezonu uveličat će nastupi enfant terriblea orguljaške umjetnosti Camerona Carpentera, slavne korejske sopranistice Sumi Jo, briljantnog violinista Carlosa Damasa i hvaljene pijanistice Anike Vavić te fantastičnog Orkestra mladih Gustav Mahler pod ravnanjem jednog od najvećih dirigenata današnjice, Myung-Whun Chunga.
U Lisinski nam konačno stižu pijanistička diva Dubravka Tomšič Srebotnjak u pratnji Slovenske filharmonije i svjetska atrakcija – Zbor Ruske patrijaršije iz Moskve, a ponovno ćemo uživati u jedinstvenom pijanizmu Ive Pogorelića uz djela Chopina. Nezaboravnu izvedbu upriličit će i velika hollywoodska zvijezda u maestralnom projektu Pakao Johna Malkovicha, nastalom u povodu 700. obljetnice smrti Dantea Alighierija.

Humanitarna strana umjetnosti

Ovim programom Lisinski ne pokazuje samo silnu kreativnost, snagu, upornost i energiju, već i svoje veliko srce. Ne zaboravljajući djevojčicu Anamariju Carević, koja je prošle godine izgubila život u potresu, utemeljena je zaklada za obnovu bazilike Presvetog Srca Isusova i izgradnju Pastoralnog centra koja će nositi ime ove djevojčice, a ravnatelj Lisinskog najavio je da će dio prihoda prodanih ulaznica svih programa Lisinski donirati toj Zakladi.
U svome obraćanju, nakon predstavljanja programa, ravnatelj Lisinskog od srca je zahvalio svim umjetnicima koji su se pridružili Lisinskom u ciklusima Lisinski Atrium i Lisinski subotom: “Hvala svima koji su nama pružili ruku, a i mi njima, i našim i inozemnim umjetnicima, da zajedno napravimo i ovaj svijet i ovu Dvoranu ljepšima i boljima za život.”

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime