Utorak, 26 ožujka, 2024

‘U2 Virtual Road’: Najvažniji koncerti prvi put dostupni online!

Jedan od najpopularnijih irskih sastava - mnogima omiljeni U2, u virtualni svijet donosi snimke koncerta koji su obilježili njihovu karijeru

Gledanje snimki koncerta ne predstavlja zamjenu za koncerte, ali svakako su lijepa i dobrodošla zabava i razbibriga. Onima pak koji su se našli u publici u vrijeme snimanja tih nastupa zasigurno je poseban gušt pogledati ih i “iz drugog kuta”. Jedno je sigurno: kada U2 ide na turneju privuku pažnju ljubitelja glazbe iz cijelog svijeta jer – svi očekuju (novi) spektakl! Voljeli ih ili ne, kada je u pitanju osmišljavanje turneja, U2 slove kao koncertni vizionari i majstori koncertne produkcije.

Zabilježite ove datume!

Prisjetimo se samo kada je najavljen koncert na zagrebačkom Maksimiru. Bila je to vijest dana. Ulaznice su planule, a zbog velikog interesa dodan je još jedan datum. U Zagrebu su nastupili 9. i 10. kolovoza 2009. i mnogi se još uvijek rado prisjećaju euforije koja je zavladala regijom.

Ako volite U2, zabilježite si u svoj kalendare i niže navedene datume jer virtualni svijet dovodi ih u vaše domove.  

4 najvažnija koncertna trenutka

Iako ne postoje službene snimke zagrebačkih nastupa, neki od njihovih najvećih koncertnih trenutaka, moglo bi se reći i karijernih prekretnica, trajno su zabilježene.
Točnije, riječ je o 4 njihova koncerta koja su opisana kao “najznačajniji i najkultniji u povijesti samog benda, ali i povijesti općenito”: Red Rocks iz 1983. godine, zatim nastupi održani 1997. u Mexico Cityju, 2015. u Parizu te hvaljeni Slane Castle koncert iz 2001.
“Svaki nastup puno nam znači, ali ova četiri za nas imaju posebnu važnost… Uzbuđeni smo što smo ponovo na turneji”, poručili su iz benda referirajući se na “sva čudesa koja donosi virtualni svijet.”
Dosad ‘čuvani’ od digitalnih platformi, a sada okupljeni pod nazivom ‘U2: Virtual Road’, navedena četiri ‘klasična’ koncerta ovog se proljeća ekskluzivno mogu pogledati i na službenom YouTube kanalu benda.  

1/ Slane Castle

Prvi koncert streaman je 17. ožujka, na dan Sv. Patrika, zaštitnika Irske od kuda benda dolazi. Također simbolično, riječ je o nastupu “U2 Go Home: Live From Slane Castle” kojeg su Bono, The Edge, Adam i Larry na obali rijeke Boyne održali 2001. godine kao proslavu povratka kući nakon turneje.

2/ Red Rocks

Sljedeći na redu je nastup snimljen u amfiteatru Red Rocks u Coloradu za vrijeme kultne “War” turneje koja dodatno podebljala tadašnju popularnost benda te lansirala U2 na popis najboljih koncertnih izvođača.
Prije ovog koncerta iz 1983. u kontekstu virtualne predgrupe streamat će se prošlogodišnji koncert popularnog irskog post-punk revival benda Fontaines D.C. 
Koncert pogledajte već ovog četvrtka, 25. ožujka.

3/ PopMart

U četvrtak, 1. travnja na red dolazi koncert održan 1997. na meksičkom Foro Sol stadionu. Ulogu predgrupe ovoga puta sa svojim posebno pripremljenim nastupom preuzet će Carla Morrison.

4/ iNNOCENCE + eXPERIENCE

Četvrti u nizu, ali nikako manje važan, sjajan je koncertni spektakl “iNNOCENCE + eXPERIENCE: Live in Paris” održan 2015. nakon terorističkih napada na glavni grad Francuske. Ova koncertna večer dodatno je obogaćena emotivnom “People Have The Power” izvedbom Patti Smith, a virtualni koncerti event 10. travnja dodatno će začiniti francuski bend Feu! Chatterton.

Sva četiri koncerta su remasterirana te im je dodatno poboljšana i kvaliteta slike!

Uz ova četiri koncerta, ljetos otvoreni službeni kanal grupe U2 obiluje najvažnijim i remasteriranim videospotovima koji su obilježili karijeru benda, ali i zanimljivim dosad neviđenim arhivskim video materijalima. Profil se nadopunjuje redovito stoga pretpostavljamo da nas u bližoj budućnosti očekuje još lijepih iznenađenja. 🙂

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime