Subota, 23 ožujka, 2024

7 neobičnih zanimljivosti o gitarama koje (možda) niste do sada znali

Znate li koja je najmanja, a koja najveća gitara ikad napravljena na svijetu, ili možda ona najskuplja? Dalek je put koji je jedan od najpopularnijih glazbenih instrumenata napravio od svojih početaka, i puno je fascinantnih činjenica vezano uz njega

Većini omiljeni instrument – gitara – skriva neke zanimljive činjenice koje zasigurno niste znali. Riječ ‘gitara’, primjerice, u osnovi dolazi od španjolske riječi ‘guitarra’, koja je izumljena u 1600-ima. Ovaj se glazbeni instrument može koristiti u raznim žanrovima glazbe kao što su rock, metal, country, folk, itd.No, čak i ako ste veliki fan gitara i o njima znate gotovo sve – nekako smo sigurni da neke od ovih ‘ludih’ zanimljivosti – ipak niste znali!

1/ Sada možete poljubiti svoju gitaru

Chris Black, britanski glazbenik, zaljubio se u svoju gitaru, što u ovoj priči nije najčudnije. Čak joj je dao i ime – Fenda. Ta ljubav trajala je trideset i pet godina nakon čega se odlučio – oženiti svojom gitarom! Ovo je bio službeni brak, a vjenčanje je u Londonu organizirao jedan od njegovih prijatelja. Da, i to je moguće.

2/ Fender ne zna svirati gitaru

Kad čujete ime Fender, instinktivno pomislite na instrumente ili nešto vezano uz glazbu, zar ne? Ali, jeste li znali da je tvrtka Fender zapravo počela kao servis za popravak radija? Glazbene instrumente počeli su izrađivati tek u ranim 1940-im, kada su objavili svoju prvu električnu gitaru nazvanu 1950 Telecaster. Možda se čini ironično da netko prodaje gitare koje ne zna ni svirati, zar ne? Leo Fender zapravo nikada nije naučio svirati gitaru, ali umjesto toga bio je dobar u elektronici što mu je omogućilo da proizvodi izuzetne glazbene instrumente.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Fender (@fender)

3/ Prva gitara napravljena je u Egiptu

Prvi glazbeni instrument poput gitare stvoren je prije oko 3500 godina u Egiptu. Prvi put ga je svirao pjevač po imenu Har-Mose. Taj je instrument izgrađen od očišćenog cedra sa zvučnom pločom od sirove kože. Za razliku od tradicionalne gitare koju danas koristimo sa šest žica, ovaj se drevni instrument sastojao samo od 3 žice i plektruma povezanih s tim instrumentom pomoću akorda. Ta stara glazbena oprema sada je izložena u Arheološkom muzeju u Cairu.

4/ Najmanja gitara na svijetu

Najsitnija gitara na svijetu izrađena je na Sveučilištu Cornell u New Yorku. Bila je nevjerojatno mala, dugačka samo 10 mikrometara. U jednom metru nalazi se milijun mikrometara, sada zamislite koliko je zapravo mala ta gitara. Žice ove gitare bile su široke samo 50 nanometara. Iako se ne može svirati stvarnim prstima, još uvijek se može svirati sa specijaliziranom opremom. Ali zvukovi koje proizvodi za ljudsko su uho nečujni.

 

5/ Najveća gitara na svijetu

Guinnessova knjiga svjetskih rekorda certificirala je najistaknutiju gitaru na svijetu duljine 13 metara, što je jednako dužini autobusa! I ne, ova gitara nije samo za izložbu, ona se zaista može svirati! Izgrađena je u Teksasu na Akademiji znanosti, teži nevjerojatnih 1023 kilograma, a stvarana je cijelih godinu dana.

6/ Nezaustavljivo sviranje

Godine 2011. irski gitarist Dave Browne oborio je svjetski rekord u sviranju gitare. Svirao je četiri i pol dana bez prestanka. Počeo je 12. lipnja, a završio 17. lipnja. Ukupno vrijeme sviranja gitare bilo je 114 sati, 6 minuta i 30 sekundi. Ljudi se i dalje pitaju kako izgledaju njegovi prsti nakon toliko dugo vremena.

7/ Najskuplja gitara ikad

Tvrtka Fender napravila je najskuplju gitaru na svijetu. To je doista bila jedinstvena gitara koja je prodana u prikupljanju sredstava za žrtve zemljotresa i tsunamija, koji se dogodio u Indiji 2004. Cijena izrade iznosila je 20.000 dolara, ali prodajna cijena dosegla je nevjerojatnih 2,8 milijuna dolara, jer su na gitari potpisi 19 kultnih gitarista.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime