Subota, 23 ožujka, 2024

Osobna revolucija: Zašto Dave Grohl još uvijek ne može slušati Nirvanu?

Nakon Nirvane uspio je izgraditi uspješnu karijeru kao vođa Foo Fightersa, ali emocije koje su ostale zapetljane u Nirvaninim albumima još uvijek mu otežavaju uživanje u glazbi

Članovi Nirvane iskusili su jedan od najspektakularnijih uspjeha u povijesti rocka. Sa smrću frontmena Kurta Cobaina, 1994. godine sve se odjednom raspalo. Ipak, popularnost benda nastavila je rasti.Daveu Grohlu još uvijek je teško slušati glazbu koju je tada stvarao s planetarno popularnim Kurtom Cobainom i Kristom Novoselićem. Nakon Nirvane uspio je izgraditi uspješnu karijeru kao vođa Foo Fightersa, ali emocije koje su ostale zapetljane u Nirvaninim albumima još uvijek mu otežavaju uživanje u glazbi.

Iskustva s Nirvanom – osnova i temelj kako preživjeti

“Nirvana je za mene bila osobna revolucija. Imao sam 21 godinu. Sjećate li ste kad ste imali 21 godinu? Tada mislite da znate sve. Ali ne znate”, svojedobno je izjavio te dodao:Mislio sam da znam sve. A biti dio Nirvane pokazalo mi je koliko malo zapravo znam. U tom periodu doživio sam neke od najboljih trenutaka u svom životu, ali naravno i one najteže. Ta iskustva postala su mu osnova i temelj o tome kako preživjeti.”

Sveukupno iskustvo koje je proživio s Nirvanom pomoglo je Grohlu i nositi se sa Cobainovom smrti. Priznaje da mu je trebalo ”sto godina” da ponovo počne slušati glazbu, ali i da si još uvijek ne može pustiti Nirvanine ploče – iako, zbog stalne popularnosti benda, ne može u potpunosti zaobići Nirvaninu glazbu.

“Kada je Kurt umro, svaki put kad bih čuo Nirvaninu pjesmu, slomilo bi mi se srce. Sam si ne puštam Nirvanine albume. No uvijek su tu negdje”, kaže Grohl. “Uđem u auto, Nirvana svira. Odem u dućan, opet Nirvana.”

Nova značenje u Kurtovim tekstovima

Razumljivo, kada je riječ o Nirvani, Grohlova perspektiva znatno se razlikuje od perspektive većine. Kako je istaknuo, njihove pjesme ostaju mu ‘osobne’, a slušati ih znači ponovo proživjeti iskustvo koje mu je u konačnici pomoglo stvoriti čvrsti oslonac karijere i profesionalnog nasljeđa.

“Sjećam se svega vezano uz te albume. Sjećam se kratkih hlača koje sam nosio za vrijeme svakog snimanja, ali i točnog dana kada je padao snijeg”, opisuje Grohl te dodaje: ”Ipak, kada se osvrnem, vidim nova značenja u Kurtovim tekstovima. Ima trenutaka kada me to zaista pogodi. Čovječe, uopće nisam bio svjestan da se on u to vrijeme tako osjećao.”

(Izvor: http://ultimateclassicrock.com)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime