Subota, 23 ožujka, 2024

Jim Morrison – 8 pomaknutih trenutaka Kralja guštera

Na svaku obljetnice njegove smrti i rođendan, cijeli svijet rado priprema playlistu i uživa u najboljim glazbenim momentima grupe The Doors. Mi smo složili popis 8 zanimljivih i pomaknutih činjenica o Jimu Morrisonu koje (možda) niste znali

Čak i gotovo pola stoljeća nakon njegove smrti, karizmatični i tajanstveni Jim Morrison broji nemali broj fanova kojih se ne bi posramile ni živuće glazbene zvijezde. I danas u losanđeleskom Veniceu, na mjestu gdje je osnovan kultni sastav The Doors, još uvijek stoji veliki grafit, portret ‘Kralja guštera’ onakvog kakvog ga pamtimo – razbarušenih uvojaka koji mu uokviruju lice, nagih prsa i u crnim kožnim hlačama, i pogleda koji skriva ekscentričnog, tajanstvenog i skandaloznog glazbenika s kraja ’60-ih.Njegov zvjezdani uspon bio je jednako strelovit kao i put u ponor prema preranoj smrti. Ovaj bi karizmatik na današnji dan (8.12.) proslavio 79. rođendan da njegov život nije naglo završio u 27. godini. Na svaku obljetnice njegove smrti i rođendan, cijeli svijet rado priprema playlistu i uživa u najboljim glazbenim momentima grupe The Doors. Mi smo složili popis 8 zanimljivih i pomaknutih činjenica o Jimu Morrisonu koje (možda) niste znali.

1/ Slagao se s Mickom Jaggerom oko precijenjenosti rocka i slave

Davne 1968., Jagger je želio organizirati veliki američki koncert pa mu je agent Tito Burns preporučio da se konzultira s ni manje ni više nego s grupom ‘The Doors’. Odmah je ulovio prvi let za Los Angeles i s Morrisonom se našao u Alta Cienega Motelu. Jagger i Morrison upustili su se u opušteni razgovor u kojem je Jagger pitao Morrisona da li meditira prije nastupa (Nije meditirao). Morrison je pitao Jaggera kako je Brian Jones (Nije bio dobro u tom trenutku). Shvatili ste poantu, najneobavezniji razgovor o poslu između dvije zvijezde.

Frank Lisciandro, u knjizi Stephena Davisa ‘Jim Morrison: Life, Death, Legend’ otkriva detalje ovog razgovora i priču kako su obojica smatrala da je u to vrijeme sve oko rock’n’roll zvijezda bilo prenapuhano. “Odrastali su diveći se idolima poput filmskih zvijezda ili kauboja i onda se odjednom sami našli u centru pozornosti. Obojica su imali dječački kritički stav prema tome, no vidjelo se da postoji uzajamno poštovanje prema talentu i statusu sugovornika.”

2/ Imao je bliski susret i s Johnom Fogertyjem

U Fogertyjevim memoarima ‘Fortunate Son: My Life, My Music’, frontmen Creedence Clearwater Revival prisjeća se kako se Morrison pojavio na njegovom tulumu u Fontainebleau Hotelu. “Sjećam se da sam stajao u kuhinji i govorio o stvarima poput toga da će strojevi preuzeti budućnost, stvarima u koje sam zaista tada vjerovao, a Jim je odgovarao ‘Oh, ne vjerujem u to. Ljudski duh će uvijek naći načina da opstane’. Ja sam na to reagirao s pitanjem ‘Je li ovo Jim Morrison o kojem sam slušao? Lik koji pjeva o tome da ubije svog oca?’. On je bio sav optimističan, a ja sam bio taj koji je govorio o sumornim temama i propasti.”

3/ Postoji vrsta izumrlog guštera koji nosi njegovo ime

Morrison je sebe nazivao Kralj guštera, a znanstvenici su prije nekoliko godina pronašli najvećeg guštera-biljojeda u povijesti, vrstu izumrlu prije 35 milijuna godina. Kako je Jason Head, voditelj istraživanja, bio veliki fan The Doorsa, odlučio je dvometarskog guštera nazvati “Bearded King Morrison”, odnosno Barbaturex morrisoni. Ime živi vječno!
“Tijekom istraživanja sam dosta slušao Doorse. Neke od glazbenih slika uključuju reptile i drevna mjesta, a Jim Morrison je naravno bio Kralj Guštera, pa se sve posložilo.”

4/ Jednom prigodom nabacio je jam s Jimijem Hendrixom

Negdje između 6. i 7. ožujka 1968. (zbog izgubljenog osjećaja za vrijeme ne zna se u kojem dijelu noći se to dogodilo) u njujorškom klubu The Scene na istom mjestu su se našli Hendrix, Morrison, ali i Janis Joplin. Prema priči Hendrix je na pozornici jammao s nekolicinom glazbenika kada je vidno intoksicirani Morrison skočio na pozornicu kako bi se na njihov blues ritam ubacio s lascivnim stihovima. No, ubrzo se srušio, pao sa pozornice pridržavajući se Hendrixu za gležnjeve i u pokušaju odlaska srušio stol s kojeg je piće završilo u krilu Janis Joplin.

5/ Kako je skoro prizemljio avion zbog problema s alkoholom

Naravno, prethodni slučaj nije bio izoliran. Legendarni glazbenik imao je ozbiljnih problema s alkoholom koji su kumovali brojnim uhićenjima. Uključujući i jedno u studenom 1969. u Arizoni kada su on i prijatelj maltretirali posadu zrakoplova. Priča je započela putovanjem na koncert Rolling Stonesa u Veterans Coliseumu u Phoenixu, mjestu koje je godinu dana ranije zabranilo nastup Doorsima zbog nastupa koji je skoro rezultirao neredima.

Let je bio odgođen dovoljno dugo da se Morrison i glumac Tom Baker stignu napiti i kada je zrakoplov napokon poletio, dvojac se našao u okršaju s kabinskim osobljem, otkriva Morrisonova biografija “No One Here Gets Out Alive”. Po diskreciji kapetana ipak je odlučeno da se zrakoplov neće vraćati na polazni aerodrom kako bi se dvojac priveo. Ali su ih po iskrcavanju putnika u Phoenixu dočekali agenti FBI-a. Za dovođenje leta u opasnost mogli su tada zaraditi kaznu od 10.000 dolara ili 10 godina u zatvoru, no na kraju nisu odslužili ni dana.

6/ Pomilovan je za prekršaj čak 39 godina nakon smrti

Kao što smo spomenuli, ovaj incident nije bio izoliran. Desetljećima nakon što je osuđen za nedolično ponašanje u javnosti pred publikom, Jim Morrison je pomilovan guvernerskom odlukom 2010. Navodni slučaj egzibicionizma, za koji ga se teretilo odvio se na zloglasnom koncertu 1. ožujka 1969. u Miamiju. Morrison je navodno skinuo hlače pred 10.000 fanova i simulirao samozadovoljavanje. Osuđen je na šest mjeseci zatvora unatoč nedostatku dokaza na suđenju 1970., nedugo prije pjevačeve smrti. Guverner Floride službeno se ispričao pokojnom pjevaču The Doorsa 39 godina prekasno. Ray Manzarek, suosnivač sastava, tvrdi čak da se Morrison na koncertu zbog kojeg je osuđen nije uopće ni skinuo, već da je samo zadirkivao publiku govoreći im da će im pokazati sve što ima.

 

7/ Bio je fasciniran slučajem atentata na JFK-a

Iako toga Morrison nije navodno bio svjestan, jedan od prvih zadataka njegovog oca,   admirala Georgea S. Morrisona, kad je preuzeo ratni brod USS Bon Homme Richard u studenom 1963., bilo je obavijestiti da je predsjednik Kennedy ubijen u Dallasu.
Kennedyjeva smrt okupirala je mračni kutak Morissonove psihe, što je vidljivo iz čestih pojavljivanja teme u njegovim zapisima i kasnije stihovima – pogotovo u pjesmi “Celebration of the Lizard” i poeziji “Not to Touch the Earth”.

Prva je navodno nastala kroz viziju tijekom šamanskog obreda. U njoj se ponavljala tema svjetskih vođa koje je narod volio, no unatoč tome nisu bili sigurni od smrti. Mnogi su iščitavali ovu viziju i pjesmu kroz Morrisonovu navodnu želju za besmrtnošću.

8/ Proglasio je vlastite roditelje mrtvima

Jim Morrison je oduvijek bio izrazito inteligentno dijete i uzorit đak koji se ipak vrlo rano pobunio pod utjecajem strogog odgoja svoga oca. Navodno je bio toliko istraumatiziran tijekom odrastanja da je roditelje u jednom trenutku počeo proglašavati mrtvima. “Pogledao sam njegov životopis i biografiju u trenutku kad smo potpisivali ugovor”, otkrio je tadašnji potpredsjednik Elektra Recordsa, Steve Harris. “Unutra je pisalo kako su mu roditelji mrtvi. I ja sam u to povjerovao”.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime