Subota, 24 srpnja, 2021

Otkrivena iznimna moć zvuka – toliko je glasan da uzrokuje isparavanje vode

Prema Cnet.com, riječ je o cca 270 decibela te se, osim usporedbe s raketnim pogonom, slikovito može zamisliti i kao sveukupna električna energija nekog grada sažeta u jednu točku. Kada bi ljudsko uho tom zvuku bilo izloženo bez adekvatne zaštite "intenzitet zvuka ne samo da bi probio bubnjiće nego i srce i pluća"

Tim znanstvenika sa kalifornijskog Sveučilišta Stanford su pri istraživanju u SLAC National Accelerator Laboratoryju došli do zanimljivog otkrića vezanog uz iznimnu moć zvuka.

U pokušaju otkrivanja rekordne granice podvodnog zvuka koji se može postići koristeći “Linac Coherent Light Source-a (LCLS)”, znanstvenici su uspjeli proizvesti zvuk čija glasnoća se, kako kažu, može usporediti s “pokretačkom silom kod lansiranja rakete”.

Iznimna moć zvuka

Znanstveno istraživanje pokazalo je kako proizvedeni zvuk instantno uzrokuje isparavanje molekula vode, odnosno da voda, ukoliko je izložena tom zvuku, trenutačno zavrije.
Da se ne zapetljamo u prestručnim detaljima, prenosimo pojednostavljeni zaključak koji su iznijeli stručnjaci iz SLAC National Accelerator Laboratory. Znanstvenici, naime, objašnjavaju kako je riječ o laserskoj tehnologiji (LCLS) s ekstremnim zračenjem uslijed kojeg X-zrake u doticaju s površinom prouzrokuju udarni val. Val se zatim nastavlja duplicirati što dovodi do izmjene tlakova i isparavanje vode. Budući da su ovim eksperimentom došli do točke ključanja, znanstvenici smatraju kako je riječ o limitu do kojeg energija zvučnog vala može doprijeti ispod površine vode.

Sveukupna električna energija nekog grada sažeta u jednu točku

Prema Cnet.com, riječ je o cca 270 decibela te se, osim usporedbe s raketnim pogonom, slikovito može zamisliti i kao sveukupna električna energija nekog grada sažeta u jednu točku. Kada bi ljudsko uho tom zvuku bilo izloženo bez adekvatne zaštite “intenzitet zvuka ne samo da bi probio bubnjiće nego i srce i pluća”.

Povezanom s glasnoćom, nedavno istraživanje otkrilo je kako glasnoća prosječnog rock benda iznosi oko 110 dB. Najglasniji bend, sa 139 dB, paralelno drži i Guinnessov svjetski rekord za najglasniji koncertni nastup. Više u članku:

Što veći to glasniji? Ali, TKO je najglasniji bend ikad?

Pročitajte još...

Što veći to glasniji? Ali, TKO je najglasniji bend ikad?

Najglasniji bend ove liste istodobno drži i Guinnessov svjetski rekord za, a što drugo nego - najglasniju izvedbu

10 manje poznatih bendova slavnih rock glazbenika

Rijetko tko postane velika zvijezda preko noći. Potrebno je puno truda, želje i volje, pokušaja i padova i usput naučenih trikova. Donosimo arhivske snimke rock izvođača u bendovima u kojima su svirali prije nego su postali planetarno popularni!

Kako je južnoafrički hit ‘Jerusalema’ postao globalna himna korona-vremena

Već mjesecima traje na društvenim mrežama domino efekt plesa sa hashtagom #JerusalemaDanceChallenge. Iako ne znaju ni riječi Zulu jezika, mnogi pjevuše ovu pjesmu iza koje stoje južnoafrički producent i DJ Master KG i gospel pjevačica Nomcebo Zikode. Zanimljiva je cijela priča koja stoji iza tog megahita

Neuništivi KISS: Pandemija odgodila njihov oproštajni spektakl!

U siječnju ove godine KISS su započeli svoju posljednju svjetsku turneju nazvanu “End Of The Road”, no zbog pandemije koronavirusa odgođen je “kraj” ovog...

Povezano

Elton John otkrio koje su ga pjevačice fascinirale kad ih je prvi put čuo

Glazbenik koji iza sebe ima prodanih više od 300 milijuna albuma oduševljen je izvedbama dviju mladih pjevačica jer je 'to nešto sasvim različito od svega što je ikad do tada čuo'

Limited edition: Mariah Carey lansirala božićni box s raznim poklonima

Tijekom gotovo 27 godina, odnosno od 1994. godine kada je hit službeno lansiran, Carey je na slavi ovog hita razvila unosan biznis - potpisujući čitav niz božićnih predmeta - od knjiga do filmova

Pogled u budućnost: Billboard otkrio datume izlazaka novih albuma u 2021.

Billboardov kalendar otkriva nam sva nova izdanja koja stižu u ovoj godini - stoga prekontrolirajte datume kako ne biste propustili novi album vašeg omiljenog izvođača!

J. Lo u novoj pjesmi ‘Cambia El Paso’ pjeva o bivšoj vezi i prekidu

J. Lo pjesmu najavljuje od svibnja, a sada je konačno ugledala svijetlo dana. Pjesma čiji naslov u prijevodu znači "Promijeni korak" svojim tekstom potiče na odmak od rutine i nadilaženje straha od promjena te se očito referira na njezin privatni život

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime