Subota, 23 ožujka, 2024

Otkrivena iznimna moć zvuka – toliko je glasan da uzrokuje isparavanje vode

Prema Cnet.com, riječ je o cca 270 decibela te se, osim usporedbe s raketnim pogonom, slikovito može zamisliti i kao sveukupna električna energija nekog grada sažeta u jednu točku. Kada bi ljudsko uho tom zvuku bilo izloženo bez adekvatne zaštite "intenzitet zvuka ne samo da bi probio bubnjiće nego i srce i pluća"

Tim znanstvenika sa kalifornijskog Sveučilišta Stanford su pri istraživanju u SLAC National Accelerator Laboratoryju došli do zanimljivog otkrića vezanog uz iznimnu moć zvuka.U pokušaju otkrivanja rekordne granice podvodnog zvuka koji se može postići koristeći “Linac Coherent Light Source-a (LCLS)”, znanstvenici su uspjeli proizvesti zvuk čija glasnoća se, kako kažu, može usporediti s “pokretačkom silom kod lansiranja rakete”.

Iznimna moć zvuka

Znanstveno istraživanje pokazalo je kako proizvedeni zvuk instantno uzrokuje isparavanje molekula vode, odnosno da voda, ukoliko je izložena tom zvuku, trenutačno zavrije.
Da se ne zapetljamo u prestručnim detaljima, prenosimo pojednostavljeni zaključak koji su iznijeli stručnjaci iz SLAC National Accelerator Laboratory. Znanstvenici, naime, objašnjavaju kako je riječ o laserskoj tehnologiji (LCLS) s ekstremnim zračenjem uslijed kojeg X-zrake u doticaju s površinom prouzrokuju udarni val. Val se zatim nastavlja duplicirati što dovodi do izmjene tlakova i isparavanje vode. Budući da su ovim eksperimentom došli do točke ključanja, znanstvenici smatraju kako je riječ o limitu do kojeg energija zvučnog vala može doprijeti ispod površine vode.

Sveukupna električna energija nekog grada sažeta u jednu točku

Prema Cnet.com, riječ je o cca 270 decibela te se, osim usporedbe s raketnim pogonom, slikovito može zamisliti i kao sveukupna električna energija nekog grada sažeta u jednu točku. Kada bi ljudsko uho tom zvuku bilo izloženo bez adekvatne zaštite “intenzitet zvuka ne samo da bi probio bubnjiće nego i srce i pluća”.

Povezanom s glasnoćom, nedavno istraživanje otkrilo je kako glasnoća prosječnog rock benda iznosi oko 110 dB. Najglasniji bend, sa 139 dB, paralelno drži i Guinnessov svjetski rekord za najglasniji koncertni nastup. Više u članku:

Što veći to glasniji? Ali, TKO je najglasniji bend ikad?

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime