Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Klub 27: Tragični završetci velikih, ali mladih umjetnika

Govorimo o skupini umjetnika koji su preminuli s 27 godina, a iako ga se često naziva kulturnim fenomenom, 'Klub 27' zapravo je niz tragičnih slučajnosti povezanih sa smrću slavnih umjetnika

Jim Morrison, Kurt Cobain i Amy Winehouse samo su neka od imena koja pripadaju popisu mitskog “Kluba 27”. Neki put nazivanim i klubom “Zauvijek 27”, govorimo o skupini umjetnika koji su preminuli s 27 godina, a iako ga se često naziva kulturnim fenomenom, “Klub 27” zapravo je niz tragičnih slučajnosti povezanih sa smrću slavnih umjetnika.“Klubu 27” pripadaju mnoga velika umjetnička imena, a u nastavku vam donosimo popis glazbenika koji, nažalost, nisu dočekali svoj 28. rođendan. 

1/ Robert Johnson

Robert Johnson je bio američki blues glazbenik. Djelovao je kao putujući glazbenik i sudjelovao je na samo dva studijska snimanja tako da za života nije postigao veći komercijalniji uspjeh, ali u glazbenom je svijetu ostavio velikog traga – neke od njegovih pjesama postale su blues standard. Preminuo je 16. kolovoza 1938., a uzrok smrti i danas je nepoznat. 

 

2/ Brian Jones

Brian Jones jedan je od osnivača legendarnih The Rolling Stonesa. Jones je u bendu bio od osnivanja 1962. do 1969. godine. Iz benda je izbačen zbog problema s drogama i alkoholom. Manje od mjesec dana nakon odlaska iz The Rolling Stonesa, Jones je preminuo utopivši se u bazenu i ušavši u povijest, između ostalog, i kao dio kluba 27. 

 

3/ Jimi Hendrix 

Iako je njegova mainstream karijera trajala samo četiri godine, Jimi Hendrix je postao jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih glazbenika svih vremena. Najpoznatiji kao gitarist, izdao je četiri studijska albuma i nastupao na brojnim poznatim festivalima. Iako postoje razne teorije zavjere o njegovoj smrti, u službenom izvješću stoji kako je s 27 godina preminuo od gušenja prilikom povraćanja.

 

4/ Janis Joplin

Janis Joplin jedna je od najpoznatijih rock pjevačica svih vremena. Poznata po svom mezzosopranu i jedinstvenoj pojavi na pozornici, Janis je izdala dva studijska albuma. Bila je jedno od najvećih glazbenih imena svog vremena. Preminula je s 27 godina od predoziranja heroinom, 16 dana nakon Jimija Hendrixa.

 

5/ Kurt Cobain

Kurt Cobain najpoznatiji je bio kao pjevač i gitarist grunge benda Nirvana. S Nirvanom izdaje tri studijska albuma, zapamćen je i kao jedan od predvovnika alternativne scene. Često nazivan čovjekom koji je proslavio grunge, teško se borio sa stečenom slavom i razvio je ovisnost o heroinu. Zbog izvršenog samoubojstva, 1994. se pridružio klubu 27.

 

6/ Amy Winehouse

Amy Winehouse bila je engleska pjevačica poznata po specifičnoj boji svoga glasa. Rano se počela baviti glazbom, a 2002. započinje profesionalnu karijeru. Izdala je tri studijska albuma, dobitnica je više nagrada i izrazito je hvaljena od kritike. Preminula je s 27 godina od alkoholnog trovanja. 

 

7/ Jim Morrison

Jim Morrison najpoznatiji je kao pjevač legendarnih The Doorsa koje je osnovao sa studentskim kolegom Rayjem Manzarekom. S Doorsima izdaje šest studijskih albuma, a zapamćen je ostao i kao književnik. Preminuo je s 27 godina od srčanog zastoja, samo nekoliko mjeseci nakon preseljenja u Pariz.

 

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime