Nedjelja, 3 ožujka, 2024

10 hitova The Doorsa s prepoznatljivim pečatom klavijaturista Raya Manzareka

Ako je Jimi Hendrix inspirirao mlade diljem svijeta da počnu učiti svirati gitaru, Ray Manzarek je zasigurno odigrao istu ulogu kada je u pitanju ljubav prema klaviru i/ili klavijaturama

Najpoznatiji kao klavijaturist grupe The Doors, glazbenik, skladatelj i producent Raymond Daniel Manzarek Jr. bavio se i režiranjem filmova te pisanjem knjiga. Rođen je 12. veljače 1939. godine te se povodom dana kada bi slavio rođendan prisjećamo njegovog djelovanja.Uz ime The Doors automatski pomislimo na karizmatičnog, tajanstvenog i – neponovljivog – Jima Morrisona. Iako je znao kako privući pažnju te pisao poetične tekstove koji odzvanjaju i danas ime The Doors nikako se ne treba povezivati samo s Morrisonovom pojavom.

Uz gitarista Robbieja Kriegera i bubnjara Johna Densmorea koji su značajno doprinosili bendu, kreativno se ipak najviše isticao klavijaturist Ray Manzarek. Štoviše, većina pjesama The Doorsa najviše se pamti upravo po njegovim maestralnim i upečatljivim temama odsviranim na klavijaturama!

Manzarekova višestruka uloga u bendu

Od samog početka kada je s Morrisonom osnovao bend i postavio prve glazbene temelje benda, pa dalje tijekom cijele – kratke no intenzivne – karijere grupe The Doors, Manzarek je svojom atmosferičnom kombinacijom jazza, rocka i – klasike činio instrumentalnu kralježnicu benda.

Doprinosio je aranžmanima pjesama, pjevao prateće vokale, a ponekad bi na koncertu preuzeo i ulogu pjevača – najčešće u obradama koje su voljeli svirati, a ponekad i situacijama kad bi se Morrison “izgubio”. Uzmemo li u obzir da, na iznenađenje mnogih, The Doors nisu imali basista te da je Manzarek svojim klavijaturama nadoknađivao ritmične bass dionice posve je jasna njegova višestruka uloga u bendu. 

Glazbu je živio do posljednjeg dana

Glazbeno je Manzarek vjerojatno bio najvažniji član benda, a uz osebujnog Morrisona kao predvodnika i (uglavnom) dubokoumnog tekstopisca te sjajne glazbenike oko sebe kockice su se poklopile te su The Doors postali jedno od najvećih imena u glazbenoj povijesti. 

Često imenovan jednim od najboljih i najcjenjenijih klavijaturista ikad kao glazbenik je ostao aktivan sve do smrti, 2013. godine. Svoje prste – kako na klavijaturama tako i u (ko)autorstvu – Manzarek je imao u svim najpoznatijim hitovima The Doorsa:

 • “Break On Through (To the Other Side)”

  S albuma “The Doors” (1967.)

Prvi singl grupe The Doors zajedno supotpisuju svi članovi. Pjesma ujedno i otvara njihov prvi album te je savršen uvod u stvaralaštvo The Doorsa. Svi ključni elementi su tu: Morrisonov sanjivi vokal, ali i njegovo karakteristično “vrištanje”, Kriegerova posebna tehnika sviranja gitare uz upečatljive uz kombinaciju blues i jazz elemenata, ritmično održavanje atmosfere Johna Densmorea te Manzarekov specifičan zvuk jazzy orgulja koje se pretapaju u gotovo katarzičnu solažu u sredini pjesme. Dame i gospode, iz mjesta Venice u Los Angelesu: The Doors!

 • “Light My Fire”

  S albuma “The Doors” (1967.)

Gotovo svaki klavijaturist u ovoj pjesmi će, posebice u solaži, pronaći nešto intrigirajuće i inspirativno. Danas najveći hit The Doorsa, pjesma “Light My Fire” rezultat je suradnje svih članova benda, prvenstveno Kriegera i Densmorea te je the pjesma s kojom su se probili. Originalna verzija pjesme duga je više od sedam minuta te najveći dio pjesme pripada Manzarekovom prebiranju po tipkama i već spomenutoj – kod klavijaturista kultnoj – solaži. Ako je Jimi Hendrix inspirirao mlade diljem svijeta da počnu učiti svirati gitaru, Ray Manzarek je zasigurno odigrao istu ulogu kada je u pitanju vježbanje klavira i/ili klavijatura, a “Light My Fire” je razlog zašto su klavir i klavijature postali cool. Dodatni #funfact: unatoč dugom trajanju te činjenici da je pjesma nastala krajem šezdesetih, u vrijeme stroge kontrole minutaže, pjesma se (u skraćenom ili originalnom obliku) probila na top ljestvicama te postala No.1 hit.

 • “Hello, I Love You”

  S albuma “Waiting for the Sun” (1968.)

“Bok, volim te, hoćeš li mi reći svoje ime?” – Koliko li su puta članovi benda osvajali uz ovu rečenicu? Pa, osvojili su i cijeli svijet! Nakon “Light My Fire”, pjesma “Hello, I Love You” vrtoglavo se poplela na glazbenim ljestvicama te se u povijest upisala kao drugi No.1 singl grupe The Doors. Ono što je iznimno karakteristično za ovu pjesmu je Manzarekov klaviristički neprestano ponavljajući riff koji nikada ne prestaje…

 • “People Are Strange”

  S albuma “Strange Days” (1967.)

Drugi album, “Strange Days”, glazbeno je najraznolikija ploča The Doorsa. Već u prvom singlu Manzarek je slušatelje začarao svojom čarolijom koja se, inspirirana europskom glazbenom tradicijom, nastavila prelijevati kroz svaku iduću pjesmu na albumu. Uz Morrisonovo meko pjevanje, Manzarekove dionice potiču nas na uživanje i njihanje u ritmi s pjesmom.  

 • “Love Me Two Times”

  S albuma “Strange Days” (1967.)

Iako opisani kao mračan bend, za razliku od mnoštva glazbenih sastava nastalih pod utjecajem tadašnjeg hippie pokreta, The Doors su pokazali kako se i oni znaju zaigrati veselim tonovima. “Love Me Two Times”, s glazbenog najbogatijeg albuma “Strange Days” nosi titulu prve “intelektualno-hippie” pjesme. Uz zvuk koji podsjeća na čembalo, ova pjesma nosi svojevrsni klavijaturistički potpis čije se varijacije kasnije mogu prepoznati kroz cijelu karijeru The Doorsa – glazbenici će “obrazac” prepoznati u svakoj od Manzarekovih pjesama s ovog popisa, a zasigurno i svaki pozorni slušatelj.

 • “The Crystal Ship”
  S albuma “The Doors” (1967.)

 • “Touch Me”
  S albuma “The Soft Parade” (1969.)

 • “Back Door Man”
  S albuma “The Doors” (1967.)

 • “Soul Kitchen”
  S albuma “The Doors” (1967.)

 • “Riders on the Storm”
  S albuma “L.A. Woman” (1971.)

Naslovna fotografija: thedoors.com

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime