Subota, 23 ožujka, 2024

Kritika videospota: BJORK: Fossora

Psihodelični šarolik um radi isto takve zvukove, a na istom tragu se razlijevaju potom i video ekranizacije orkestra kakvog se ne bi posramio niti Frank Zappa u nekim od svojih slobodnijih inkarnacija i formi

Islandska nadzvučna skladateljica, interpretatorica i unikatna pojava na globalnoj glazbenoj sceni, Bjork s aktualnog albuma predstavlja video za naslovnu stvar. Iako već dekadama ne pripada ničem “normalnom” u svijetu trendovske pop glazbe i pop kulture, njena istraživanja mogućnosti spajanja orkestracije zvuka u pop formatima s elektronikom – daju vrlo interesantne rezultate. Slušljive kako kad, ali neobične  – zasigurno.Psihodelični šarolik um radi isto takve zvukove, a na istom tragu se razlijevaju potom i video ekranizacije orkestra kakvog se ne bi posramio niti Frank Zappa u nekim od svojih slobodnijih inkarnacija i formi.

Bjork je arhetip originalnosti u glazbenoj pop kulturi ne samo novog milenija. Njeni su zvučni eksperimenti zadržali čaroliju neuhvatljivog, nepredvidivog, neobičnog i neponovljivog. Minijature od dvije do tri minute sadrže sve komponente i stilistiku pop forme, ali joj istovremeno izmiču na jednako sklizak način.

Ona nastavlja raditi pjesme za slušanje, ne plesanje, ne zviždanje, nego moždane onomatopeje. I u njima se snalazi iznimno intrigantno. Ako je nomen omen onda diggerski – kopački, istraživački i apsolutno uzbudljivo. Voljeli je ili nje, odreći joj otisak prsta ne ide.

8/10

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime