Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Fanovi razočarani: Zašto je Mick Jagger odustao od pisanja memoara?

Svoje memoare je frontman i suosnivač The Rolling Stonesa započeo pisati još davno te ih prije nekoliko godina odlučio dovršiti. No, u najnovijem intervjuu za BBC otkrio je kako od skorog objavljivanja dugoočekivane knjige - neće biti ništa

Iako postoji impresivan broj knjiga napisanih o grupi The Rolling Stones (autoriziranih, ali i onih neautoriziranih), te nekolicina knjiga o članovima benda, među kojima je bestseller autobiografija Keitha Richardsa, fanovi već dugo čekaju turbulentnu glazbeno-životnu priču Micka Jaggera – ispričanu njegovim riječima.

Svoje memoare je frontman i suosnivač The Rolling Stonesa započeo pisati još davno te ih prije nekoliko godina odlučio dovršiti. Iako je još 2017. svijetom odjeknula vijest kako je knjiga gotovo završena te da će biti pravo malo remekdjelo, od knjige u međuvremenu nije bilo niti riječi. Sve dok ga u najnovijem intervjuu za BBC radio voditelj nije podsjetio na to. Ipak ništa od skorog objavljivanja dugoočekivane knjige, potvrdio je Jagger. 

Naime, pisanje davno započete autobiografije Mick Jagger nije priveo kraju budući da mu je ostalo za prisjetiti se i ispričati još nekoliko važnih priča, kako iz osobnog života tako i iz karijere što je, priznaje frontman, postalo prilično – uznemirujuće.
Ali i dosadno, dodao je, unatoč tome što bi sada, u vrijeme lockdowna, kao i većina glazbenika mogao pronaći više vremena za posvetiti se tome. Jednostavno nije pronašao motivaciju za nastavak rada na tom projektu.

Živi u sadašnjem trenutku 

Da, mogao sam to napraviti. Pisanje je nešto čemu se sada posvetilo puno ljudi, komentirao je. “Čini mi se da je razlog zašto sam počeo raditi na tome, u osamdesetima, bio novac koji mi je bio ponuđen – novac je svakako bio privlačan! No, kada sam se upustio dublje u to nekako nisam uživao baš u tome… ogoliti svoj život, ponovo ga proživljavati značilo bi naštetiti mojem sadašnjem životu, objasnio je u intervjuu u kojemu je glavna teme ipak bila sadašnjost i to najnoviji singl “Eazy Sleazy”, nastao u nenajavljenoj suradnji s Daveom Grohlom iz Foo Fightersa (koji je nedavno pak najavio svoju novu knjigu “The Storyteller: Tales Of Life And “).

Usponi i padovi – sex, droga i rock’n’roll

Jednostavno mi se ne sviđa proces pisanja, zaključio je, Pisanje autobiografije nije nešto što ćete napisati u tjedan dana – to uzima velik dio vas. Zahtjeva otkrivanje mnogih emocija, prisjećanja prijateljstava te ponovnog proživljavanja i uspona i padova
Ipak, nije u potpunosti odbacio ideju da će jednom biti spreman dovršiti svoju autobiografiju, a kako je svojevremeno i sam preporučio: Tko želi čitati o mojem životu neka ode na Wikipediju.
Na Wikipediji nedostaju, naravno, detalji i njegova osobna promišljanja, no evo nekoliko poznatih i manje poznatih informacija koje ćete tamo naći:

 • Pravog imena Michael Philip Jagger, rođen je 26. srpnja 1943. godine u Kentu.
 • Pjeva od malih nogu te je bio član crkvenog zbora.
 • Zbog The Rolling Stonesa je napustio studij. Da nije, možda bi bio – političar.
 • Za razliku od The Beatlesa koji su bili “dobri dečki”, The Rolling Stones su brzo stekli imidž zločestih dečkiju.
 • Svoje buntovno ponašanje Jagger ne opisuje kao mladenački hir nego tvrdi da je to jednostavno bio on – takav kakav je.

 • Ima “bogatu” povijest borbi sa zakonom i drogama.
 • The Rolling Stones su puno puta upadali u ozbiljne probleme a Jagger ima i iskustvo boravka u zatvoru. Problemi su uglavnom bilo povezani s korištenjem nelegalnih supstanci, no bili su privedeni i zbog remećenja javnog mira.
 • Uz glazbenu karijeru i titulu problematičnog buntovnika, Jagger je ne-baš-sjajnu novinarsku reputaciju stekao i zbog svojih romantičnih veza, a često su ga prikazivali i kao kontroverznom osobom.

 • Iako je bio oženjen (samo) jednom, poznato je kako je osobito volio provoditi vrijeme u društvu djevojaka. Ukupan broj vjerojatno ne zna, no imao je nekoliko ozbiljnih veza.
 • Ima osmero djece, s pet različitih žena. Također ima petero unučadi, a 2014. postao je i pradjed.
 • Uz često mijenjanje partnerica (i mnogostruke preljube) često se znao žestoko posvađati – kako sa ženama tako i kolegama iz benda, ali i s novinarima za vrijeme intervjua.
 • Sve do danas Keith Richards i on njeguju “love-hate” odnos. Njihov odnos, kao dvoje ključnih ljudi u bendu, bio je i ostao najvažniji faktor ‘kotrljanja’ Stonesa svih ovih godina.

 • Navodno je postojala motoristička skupina kojoj je cilj bio usmrtiti ga. Pokušali su, no nisu uspjeli te su, srećom, odustali od daljnjih pokušaja.
 • Iako ga je duboko pogodila smrt oca, na dan pogreba Jagger je bio na pozornici. “Moj otac bi to želio”, izjavio je.
 • Kao i mnogi utjecajni britanski glazbenici i Jaggeru je 2003. dodijeljena čuvena viteška “sir” titula, no kraljica Elizabeta mu je tu čast, usprkos tradiciji, odbila osobno dodijeliti.
 • S imovinom procijenjenom na oko 350 milijuna američkih dolara, jedan je od najbogatijih britanskih glazbenika.

Naslovna fotografija: službena Universal Music fotografija / cc Bryan Adams

Pročitajte još...

Keith Richards (The Rolling Stones): “Nova glazba je na horizontu”

The Rolling Stones kotrljaju dalje! Spremaju li legendarni rockeri još jedan novi singl ili pak album kojeg već dugo najavljuju?

Ovako bi naslovnice albuma izgledale kada bi se glazbenici zamijenili – mačkama

Umjetnik Alfra Martini preuredio je mnoštvo poznatih naslovnica, a mi vam donosimo neke od njih. Oduševio je i nas pa vam donosimo redizajnirane naslovnice glazbenih albuma – na kojima su glazbenici i/ili glavni motive albuma zamijenjeni, a čime drugom nego – mačkama!

Top 15 glazbenih dokumentaraca koje trebate pogledati na Netflixu

Dokumentarni filmovi o glazbenim ikonama sve su popularniji - od onih o glazbenim legendama čija je ostavština ključna za glazbenu povijest pa sve do aktualnih svjetskih izvođača koji ju tek ispisuju

Nova izdanja: Mick Jagger & Dave Grohl, The Black Keys, Matija Cvek, Ida Prester…

Mick Jagger, Dave Grohl, Elton John, Nick Cave, McCartney, Doja Cat, Magan The Stallion, SZA... - sve pršti od glazbenih suradnji! The Black Keys najavljuju blues album, GVF 'furaju' pozitivu.... Uživamo i u nizu sjajnih domaćih singlova!

Povezano

10 cool novi pop pjesama koje će vam pomoći da se opustite za vikend

Nudimo prijedlog pop playliste za vikend! Top 10 pjesama izvođača poput Aleca Benjamina, Snail Mail, Cucoa i Foxesa pomoći će vam da se što bolje odmorite ali i pripremite za nove radne pobjede - sljedeći tjedan!  

Noćni klub u Škotskoj koristit će energiju plesača kao izvor energije

Iz noćnog kluba poručuju kako su vrlo uzbuđeni o otkrivanju planova u uvođenju obnovljivog sustava grijanja i hlađenja koji funkcionira na način da pretvara tjelesnu toplinu u izvor energije koja će se ponovo koristiti

Tonči Huljić ima novu pjesmu koju ne prestajemo slušati!

Tonči potpisuje mnoge najavne pjesme za serije i filmove koje imamo prilike gledati, pa je  tako i pjesma 'Bogu iza nogu' snimljena kao najavna pjesma za istoimenu seriju

In memoriam: Ovo su neki od najvećih hitova koje je napisala Marina Tucaković

Teško je izdvojiti najveće hitove koje je Marina Tucaković napisala, ali smo odabrali one koji su neizostavan dio repertoara svih fešti i zabava - na prostorima bivše države - malo rocka, malo popa

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime