Subota, 20 srpnja, 2024

Fanovi razočarani: Zašto je Mick Jagger odustao od pisanja memoara?

Svoje memoare je frontman i suosnivač The Rolling Stonesa započeo pisati još davno te ih prije nekoliko godina odlučio dovršiti. No, u najnovijem intervjuu za BBC otkrio je kako od skorog objavljivanja dugoočekivane knjige - neće biti ništa

Iako postoji impresivan broj knjiga napisanih o grupi The Rolling Stones (autoriziranih, ali i onih neautoriziranih), te nekolicina knjiga o članovima benda, među kojima je bestseller autobiografija Keitha Richardsa, fanovi već dugo čekaju turbulentnu glazbeno-životnu priču Micka Jaggera – ispričanu njegovim riječima.Svoje memoare je frontman i suosnivač The Rolling Stonesa započeo pisati još davno te ih prije nekoliko godina odlučio dovršiti. Iako je još 2017. svijetom odjeknula vijest kako je knjiga gotovo završena te da će biti pravo malo remekdjelo, od knjige u međuvremenu nije bilo niti riječi. Sve dok ga u najnovijem intervjuu za BBC radio voditelj nije podsjetio na to. Ipak ništa od skorog objavljivanja dugoočekivane knjige, potvrdio je Jagger. 

Naime, pisanje davno započete autobiografije Mick Jagger nije priveo kraju budući da mu je ostalo za prisjetiti se i ispričati još nekoliko važnih priča, kako iz osobnog života tako i iz karijere što je, priznaje frontman, postalo prilično – uznemirujuće.
Ali i dosadno, dodao je, unatoč tome što bi sada, u vrijeme lockdowna, kao i većina glazbenika mogao pronaći više vremena za posvetiti se tome. Jednostavno nije pronašao motivaciju za nastavak rada na tom projektu.

Živi u sadašnjem trenutku 

Da, mogao sam to napraviti. Pisanje je nešto čemu se sada posvetilo puno ljudi, komentirao je. “Čini mi se da je razlog zašto sam počeo raditi na tome, u osamdesetima, bio novac koji mi je bio ponuđen – novac je svakako bio privlačan! No, kada sam se upustio dublje u to nekako nisam uživao baš u tome… ogoliti svoj život, ponovo ga proživljavati značilo bi naštetiti mojem sadašnjem životu, objasnio je u intervjuu u kojemu je glavna teme ipak bila sadašnjost i to najnoviji singl “Eazy Sleazy”, nastao u nenajavljenoj suradnji s Daveom Grohlom iz Foo Fightersa (koji je nedavno pak najavio svoju novu knjigu “The Storyteller: Tales Of Life And “).

Usponi i padovi – sex, droga i rock’n’roll

Jednostavno mi se ne sviđa proces pisanja, zaključio je, Pisanje autobiografije nije nešto što ćete napisati u tjedan dana – to uzima velik dio vas. Zahtjeva otkrivanje mnogih emocija, prisjećanja prijateljstava te ponovnog proživljavanja i uspona i padova
Ipak, nije u potpunosti odbacio ideju da će jednom biti spreman dovršiti svoju autobiografiju, a kako je svojevremeno i sam preporučio: Tko želi čitati o mojem životu neka ode na Wikipediju.
Na Wikipediji nedostaju, naravno, detalji i njegova osobna promišljanja, no evo nekoliko poznatih i manje poznatih informacija koje ćete tamo naći:

 • Pravog imena Michael Philip Jagger, rođen je 26. srpnja 1943. godine u Kentu.
 • Pjeva od malih nogu te je bio član crkvenog zbora.
 • Zbog The Rolling Stonesa je napustio studij. Da nije, možda bi bio – političar.
 • Za razliku od The Beatlesa koji su bili “dobri dečki”, The Rolling Stones su brzo stekli imidž zločestih dečkiju.
 • Svoje buntovno ponašanje Jagger ne opisuje kao mladenački hir nego tvrdi da je to jednostavno bio on – takav kakav je.

 • Ima “bogatu” povijest borbi sa zakonom i drogama.
 • The Rolling Stones su puno puta upadali u ozbiljne probleme a Jagger ima i iskustvo boravka u zatvoru. Problemi su uglavnom bilo povezani s korištenjem nelegalnih supstanci, no bili su privedeni i zbog remećenja javnog mira.
 • Uz glazbenu karijeru i titulu problematičnog buntovnika, Jagger je ne-baš-sjajnu novinarsku reputaciju stekao i zbog svojih romantičnih veza, a često su ga prikazivali i kao kontroverznom osobom.

 • Iako je bio oženjen (samo) jednom, poznato je kako je osobito volio provoditi vrijeme u društvu djevojaka. Ukupan broj vjerojatno ne zna, no imao je nekoliko ozbiljnih veza.
 • Ima osmero djece, s pet različitih žena. Također ima petero unučadi, a 2014. postao je i pradjed.
 • Uz često mijenjanje partnerica (i mnogostruke preljube) često se znao žestoko posvađati – kako sa ženama tako i kolegama iz benda, ali i s novinarima za vrijeme intervjua.
 • Sve do danas Keith Richards i on njeguju “love-hate” odnos. Njihov odnos, kao dvoje ključnih ljudi u bendu, bio je i ostao najvažniji faktor ‘kotrljanja’ Stonesa svih ovih godina.

 • Navodno je postojala motoristička skupina kojoj je cilj bio usmrtiti ga. Pokušali su, no nisu uspjeli te su, srećom, odustali od daljnjih pokušaja.
 • Iako ga je duboko pogodila smrt oca, na dan pogreba Jagger je bio na pozornici. “Moj otac bi to želio”, izjavio je.
 • Kao i mnogi utjecajni britanski glazbenici i Jaggeru je 2003. dodijeljena čuvena viteška “sir” titula, no kraljica Elizabeta mu je tu čast, usprkos tradiciji, odbila osobno dodijeliti.
 • S imovinom procijenjenom na oko 350 milijuna američkih dolara, jedan je od najbogatijih britanskih glazbenika.

Naslovna fotografija: službena Universal Music fotografija / cc Bryan Adams

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime