Nedjelja, 9 siječnja, 2022

Prvi NFT koncert na aukciji prodan za vrtoglavih 1,2 milijuna dolara!

Na stvaranju 'koncertno-filmskog SF iskustva' DJ Don Diablo radio je više od godinu dana i plasirao ga je - u najboljem mogućem trenutku

Nizozemski glazbeni producent i DJ Don Diablo na velika vrata ušao je na NFT tržište te se upisao kao glazbenik koji je prodao prvi koncert u obliku ekskluzivnog NFT-a – i to za 600 ethereuma, odnosno vrtoglavih 1,2 milijuna dolara, što je oko 7,5 milijuna kuna.

Kako prenosi DJ Mag, za kreiranje sat vremena “Destination Hexagonia” koncerta Don Diablu je trebalo više od godinu dana priprema i rada na svim detaljima. Predani rad, isplatio se višestruko budući da je finalni proizvod stigao u, čini se, idealno vrijeme. Vrijeme kada je NFT (non-fungible token) uzeo maha i svi pričaju o njemu; u vrijeme kada će aukcija za takvim virtualnim proizvodom rezultirati ponudama većim od milijun američkih dolara!

Više od godinu dana rada na koncertu za – samo jednog gledatelja

Don Diablov NFT koncert plasiran je kao jedini takav na virtualnom tržištu – ne samo kao prvi koncert te vrste nego kao i jedinstveni primjerak što znači da si je kupac osigurao jedini izrađeni, unikatni USB stick koji sadrži ovaj koncertni videozapis.

“U ovom trenutku nam se čini kako je ovaj specifičan komad postao neprocjenjiv jer smo kroz godinu dana koliko smo radili na projektu, u njega uložili nevjerojatnu količinu ljubavi i truda”, komentirao je Diablo te zagonetno dodao kako već u planu ima nekoliko nevjerojatno zanimljivih suradnji koje jedva čeka otkriti:

“Ovo je tek početak” 

Koncertno-filmsko SF iskustvo

S obzirom na to da je Don Diablo, u suradnji s video umjetnikom Paul Snijderom, na ovom projektu radio više od godinu dana jasno je kako nije riječ samo o snimljenom koncertnom iskustvu. Uz live nastup, “Destination Hexagonia” obiluje 3D efektima kao i posebno kreiranim 3D protagonistima sama priče, ali i drugim specijalnim efektima inače korištenim u modernoj kinematografiji.

Kao glavnu inspiraciju kreativni DJ navodi svoji fascinaciju SF filmovima, a posebno ističe kultnu 2001. Odiseju u svemiru te popularnu Star Wars franšizu.

Spektakularan, i dostupan za javnost, virtualni koncert obogaćen s mnoštvo specijalnih efekata, održao je nedavno i Jean Michel Jarre te njime obilježio ulazak u 2021.
Ovim potezom Don Diablo pridružio se rastućem popisu glazbenika koji su se pridružili vrućem trendu u glazbenom (i široj) sceni. Svoj dio kripto-kolača u obliku virtualne zarade osigurali su već i Kings Of Leon (koji su svojevrsni predvodnici NFT booma), Shawn Mendes, Weeknd, Mike Shinoda iz grupe Linkin Park, DJ Aphex Twin, Lindsey Lohan, Ja Rule, Megadeth, Elon Musk i Grimes, Lindsay Lohan te mnogi drugi.

WTF je NFT?

Kratica NFT stoji iza engleskog naziva Non-Fungible Token (u prijevodu: nezamjenjivi token). Slično kao bitcoin i druge kriptografske valute, ovakav oblik nezamjenjivog tokena kriptografski je zaštićena digitalna imovina koja predstavlja jedinstveni sadržaj: paket, predmet, uslugu, umjetničko djelo (prvi NFT-i kreirani su kao umjetnička djela), posebnu verziju pjesme i bilo što drugo što donosi dodatnu, unikatno ili rijetku, vrijednost za korisnikov novac. Budući da je NFT stvoren kao sredstvo čuvanja vrijednosti i kao takav dolazi s potvrdom o vlasništvu, također i u ograničenoj količini, zanimljiva usporedba na koju se može naći na internet stranicama je: nešto poput zlatne poluge, ali u digitalnom obliku.

Više o NFT-u, o dobrim i lošim stranama, o tome da li je samo trend ili je tu da ostane – pročitajte u Mixerovom članku OVDJE:

NFT: Budućnost ili trenutni hype? Što donosi glazbenicima, a što publici?

Pročitajte još...

NFT: Budućnost ili trenutni hype? Što donosi glazbenicima, a što publici?

NFT je trenutačno jedna od najaktualnijih tema u glazbenoj industriji. Prvim ikad objavljenim NFT albumom Kings of Leon su u manje od 2 tjedna prikupili više od 2 milijuna dolara za dobrotvorne svrhe, no - WTF je NFT?

Jesu li klubovi sigurni? Više od 1000 partijanera vratilo se na plesne podije

Posebno organiziran glazbeno-istraživački događaj trajao je 4 sata, a prisutni su uživali plešući uz DJ setove Sama Feldta, Lady Bee te S. Jamesa & R. Marciana.

Hoće li nas Spotify ‘špijunirati’? Nova funkcija (neugodno) iznenadila korisnike

Spotify sluša navike korisnika: zahvaljujući novoj funkciji streaming platforma će poznavati korisnike 'u dušu' te na temelju raspoloženja i emotivnog stanja generirati personalizirane glazbene playliste

Budućnost je tu – Tom Cruise će novi film snimati u svemiru!

Za potrebe "svemirskog snimanja", u suradnji s Elonom Muskom i NASA-om, Tom Cruise ponovo se udružio i sa slavnim redateljem Dougom Limanom, najpoznatijem po filmskom hit serijalu "Nemoguća misija"

Povezano

Imamo odlične vijesti: The Weeknd ovog tjedna objavljuje novi album

Za ovaj album umjetnik se pretvara u stariju verziju sebe, s tehno partiturom koja završava instrumentalom iz, možda, nove pjesme

Mixerovih TOP 5: Ovi su domaći video spotovi zasluženo među najboljima u 2021.

U prošloj je godini nestašica koncerata radila u smjeru srezavanja produkcije spotova, osim u nekoliko iznimaka koje su potvrdile pravilo. Donosimo top listu domaćih video spotova koji zasluženo među najboljima u 2021. godini

Top 15 albuma svjetske glazbene scene 2021. po izboru Zlatka Galla

Naš kolumnist Zlatko Gall donosi svoju top listu najboljih 15 albuma svjetske glazbene scene, koje svakako, ako još niste, morate poslušati

Mixerovih TOP 10: Najbolje pjesme koje su obilježile 2021. u svijetu

Uz ove smo hitove u prošloj godini plesali, veselili se, plakali, a možda ponekad i vikali... No, nismo jedini jer mnogi od naših favorita definitivno su se našli i na listama najpopularnijih hitova mnogih top svjetskih lista

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime