Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Prvi NFT koncert na aukciji prodan za vrtoglavih 1,2 milijuna dolara!

Na stvaranju 'koncertno-filmskog SF iskustva' DJ Don Diablo radio je više od godinu dana i plasirao ga je - u najboljem mogućem trenutku

Nizozemski glazbeni producent i DJ Don Diablo na velika vrata ušao je na NFT tržište te se upisao kao glazbenik koji je prodao prvi koncert u obliku ekskluzivnog NFT-a – i to za 600 ethereuma, odnosno vrtoglavih 1,2 milijuna dolara, što je oko 7,5 milijuna kuna.Kako prenosi DJ Mag, za kreiranje sat vremena “Destination Hexagonia” koncerta Don Diablu je trebalo više od godinu dana priprema i rada na svim detaljima. Predani rad, isplatio se višestruko budući da je finalni proizvod stigao u, čini se, idealno vrijeme. Vrijeme kada je NFT (non-fungible token) uzeo maha i svi pričaju o njemu; u vrijeme kada će aukcija za takvim virtualnim proizvodom rezultirati ponudama većim od milijun američkih dolara!

Više od godinu dana rada na koncertu za – samo jednog gledatelja

Don Diablov NFT koncert plasiran je kao jedini takav na virtualnom tržištu – ne samo kao prvi koncert te vrste nego kao i jedinstveni primjerak što znači da si je kupac osigurao jedini izrađeni, unikatni USB stick koji sadrži ovaj koncertni videozapis.

“U ovom trenutku nam se čini kako je ovaj specifičan komad postao neprocjenjiv jer smo kroz godinu dana koliko smo radili na projektu, u njega uložili nevjerojatnu količinu ljubavi i truda”, komentirao je Diablo te zagonetno dodao kako već u planu ima nekoliko nevjerojatno zanimljivih suradnji koje jedva čeka otkriti:

“Ovo je tek početak” 

Koncertno-filmsko SF iskustvo

S obzirom na to da je Don Diablo, u suradnji s video umjetnikom Paul Snijderom, na ovom projektu radio više od godinu dana jasno je kako nije riječ samo o snimljenom koncertnom iskustvu. Uz live nastup, “Destination Hexagonia” obiluje 3D efektima kao i posebno kreiranim 3D protagonistima sama priče, ali i drugim specijalnim efektima inače korištenim u modernoj kinematografiji.

Kao glavnu inspiraciju kreativni DJ navodi svoji fascinaciju SF filmovima, a posebno ističe kultnu 2001. Odiseju u svemiru te popularnu Star Wars franšizu.

Spektakularan, i dostupan za javnost, virtualni koncert obogaćen s mnoštvo specijalnih efekata, održao je nedavno i Jean Michel Jarre te njime obilježio ulazak u 2021.
Ovim potezom Don Diablo pridružio se rastućem popisu glazbenika koji su se pridružili vrućem trendu u glazbenom (i široj) sceni. Svoj dio kripto-kolača u obliku virtualne zarade osigurali su već i Kings Of Leon (koji su svojevrsni predvodnici NFT booma), Shawn Mendes, Weeknd, Mike Shinoda iz grupe Linkin Park, DJ Aphex Twin, Lindsey Lohan, Ja Rule, Megadeth, Elon Musk i Grimes, Lindsay Lohan te mnogi drugi.

WTF je NFT?

Kratica NFT stoji iza engleskog naziva Non-Fungible Token (u prijevodu: nezamjenjivi token). Slično kao bitcoin i druge kriptografske valute, ovakav oblik nezamjenjivog tokena kriptografski je zaštićena digitalna imovina koja predstavlja jedinstveni sadržaj: paket, predmet, uslugu, umjetničko djelo (prvi NFT-i kreirani su kao umjetnička djela), posebnu verziju pjesme i bilo što drugo što donosi dodatnu, unikatno ili rijetku, vrijednost za korisnikov novac. Budući da je NFT stvoren kao sredstvo čuvanja vrijednosti i kao takav dolazi s potvrdom o vlasništvu, također i u ograničenoj količini, zanimljiva usporedba na koju se može naći na internet stranicama je: nešto poput zlatne poluge, ali u digitalnom obliku.

Više o NFT-u, o dobrim i lošim stranama, o tome da li je samo trend ili je tu da ostane – pročitajte u Mixerovom članku OVDJE:

NFT: Budućnost ili trenutni hype? Što donosi glazbenicima, a što publici?

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime