Subota, 23 ožujka, 2024

Snažne balade i karakterni glas: 10 najboljih pjesama Joea Cockera

Poznat po svom neobično privlačnom "hrapavom" vokalu Joe Cocker obogatio je glazbeni svijet nizom glazbenih uspješnica

Jedinstveni vokalni izričaj, strastvenost i glazbena raznovrsnost – snažne balade, klasična soul djela i energične pjesme – ono je što karakterizira legendarnog Joea Cockera.Rođen 20. svibnja 1944. godine Cocker je karijeru započeo u svojim dvadesetima – 1961.svirajući u bendu Vance Arnold And The Avenger te se predstavljajući sa svojim umjetničkim pseudonimom – Vance Arnold Cocker. Samo dvije godine kasnije primijetili su ga članovi grupe The Rolling Stones te je dobio priliku da sa svojim bendom nastupi kao njihova službena predgrupa.

Uz malu pomoć prijatelja

Ipak, proboj na vrhove top ljestvica na svim kontinentima ostvario je 1969. godine i to obradom Stonesovih rivala – The Beatlesa. Pjesma “With A Little Help From My Friends” jednostavno je očarala Cookera, a dodavši joj novu dimenziju svojom posebnom interpretacijom i karakterističnim “hrapavim” glasom, lansirala ga je na sam vrh tadašnje glazbene scene. A tamo se i zadržao i sa svim albumima koji su uslijedili. Legendarna obrada zaživjela je na Woodstock festivalu te postala svjetski hit u vrlo kratkom vremenu.

Gotovo pola stoljeća nakon Woodstocka, glazbeni kritičari i dan danas njegov glas opisuju kao najbolji “bijeli” glas svih vremena.

Kada se nije bavio glazbom, Cocker je volio provoditi vrijeme sa svojim najdražima, a veliko zadovoljstvo vidio je u prilikama u kojima je mogao usrećiti djecu. Iz tog razloga je, zajedno sa svojom ženom Pam, osnovao zakladu CKF –  Cocker Kids’ Foundation (Cockerova zaklada za djecu). Osnovni motiv zaklade bio je pružiti pomoć talentiranoj djeci i mladima kojoj je potrebna financijska potpora da usavrše svoje talente te ostvare osobne ciljeve u kreativnim područjima.

Zaljubljenik u – Hrvatsku

Prema izvorima iz medija, Joe Cocker je volio Hrvatsku, a koncert u pulskoj Areni, ujedno i jedan od posljednjih, ostao mu je u posebno lijepo sjećanju. Joe Cocker preminuo je 22. prosinca 2014. godine od posljedica raka pluća. Imao je 70 godina ali je ostao glazbeni aktivan sve do kraja života.
S njegovom glazbom i dalje se svakodnevno susrećemo, a među najboljim pjesmama posebno se ističu sljedeće:

10 – You Can Leave Your Hat On

Sjajna obrada pjesme Randyja Newmana ostavila je toliko trag na glazbenoj lenti da mnogi misle kako je riječ o Cockerovoj autorskoj pjesmi. Objavljena 1986. godine na njegovom 10. studijskom albumu jednostavnog imena “Cocker”, “You Can Leave Your Hat On” uvukla se pod kožu mnogim slušateljima, ali i glazbenicima. Nakon Cookera pjevali su ju još i Three Dog Night, Jerry Garcia Band, Tom Jone i mnogi drugi, a našla se i u filmu “9 i pol tjedana” s Kim Basinger i Mickeyjem Rourkeom u glavnim ulogama.

9 – Delta Lady

8 – When the Night Comes

7 – The Letter

6 – Feelin’ Alright

5 – You Are So Beautiful

4 – Unchain My Heart

3 – Don’t Let Me Be Misunderstood

2 – Up Where We Belong

1 – With A Little Help From My Friends
Listu smo započeli s Cockerovom verzijom pjesme drugog glazbenika, a zanimljivo – listu i zatvaramo s još jednom, fenomenalnom obradom koja je osvojila svijet. Originalno napisana i snimljena od strane The Beatlesa, “With A Little Help From My Friends” na prvim mjestima top ljestvica zavladala je upravo u Cockerovoj interpretaciji.
Uz malu promjenu aranžmana i malu pomoć prijatelja Jimmyja Page (Led Zeppelin) kao posebnog gosta na gitari, pjesma i danas ostavlja veliki dojam na slušatelje.
Za naježiti se, zar ne!

Naslovna fotografija: Službena naslovnica glazbenog albuma

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime