Utorak, 23 srpnja, 2024

NORAH JONES: Svepodnošljiva mirnoća i ljepota muziciranja

Svaki susret s njom je kao otvaranje male škrinjice s blagom. Pogledaš, pustiš da bljesne i zatvoriš i čuvaš. Jer vrijedi daleko daleko više kad ga čuvaš i ne rasipaš se njime

Biti mirnim, fokusiranim na sadržaj (čitaj: pjesmu), nezavisnim od showbizz pompe i starsustav diktata, jedna je od rijetkih kvaliteta svjetskih pop zvijezda. Onih koje su uspjele pronaći svoju škrinjicu s blagom i pustiti je da obasja daleko šire od par skrivenih očiju. Norah Jones je jedna od rijetkih. Lakoća kojom pjesmu pretvara u doživljaj je rijetka prilika i talent. Njena staloženost. Pristojnost. Neprijetvornost. Ni trunke showbizz bullshita na stageu. To je sinoć bila na Ljetnoj pozornici u Opatiji, ali i generalno takva je njena cijela diskografija. Pristupačna, direktna, lišena pompe.

Kao prije 16 godina uživo, kao i prije 20-ak godina na predivnom debiju “Come Away With Me” i gotovo svim studijskim ili live album nastavcima, rijetko koja pjevačica zadržava takvu konstantnu rada i tvrdoglavo inzistranje na pjesmi, atmosferi i osjećaju da gledate jazzy pop bend u klubu za maximalno 80-ak intimnih ljubitelja glazbe a ne na krcatoj sjedaljki od 2500 ljubitelja. Svaki susret s njom je kao otvaranje male škrinjice s blagom. Pogledaš, pustiš da bljesne i zatvoriš i čuvaš. Jer vrijedi daleko daleko više kad ga čuvaš i ne rasipaš se njime.

Koncert koji se ne zaboravlja

To koliko je Norah dan danas prekrasna i šarmantna i kako je lijepo čuti jednu od najljepših ljubavnih pjesama svih vremena u potpuno novom aranžmanu, ali jednako efektnom i lijepom, kako joj ostatak setliste ne šlepa za najvećim hitovima, dapače, drži je daleko nad površinom i površnima, samo je dodatak jednoj prekrasnoj ljetnoj večeri. Njeni stihovi nisu puni nezaboravnih metafora, dapače, vrlo su rudimentarni i motivi su poznati svima koji ne otkidaju na najveće pjesnike svih vremena. Ali je njen način i njena prisnost onaj trenutak koji čini razliku prema tisućama sličnih ili naknadnih. 

I kao što je otvorila koncert s “Just A Little Bit”, prošarala karijernu diskografiju mahom u prilagođenim i mijenjanim aranžmanima, izostavljajući neke od predivnih poput “Chasing Pirates“, ne bi li praćena gromoglasnim aplauzom i cheeranjem kazališne publike izašla na bis oduševljenog prostora s “Turn Me On”, Norah uzbuđuje na jako direktan, vrijedan i ljudski način. A to je danas tako rijetko. U sklopu turneje na kojoj prosvirava i podsjeća na dvadesetak godina od spomenutog groundbreak “debij” sve do posljednjeg live albuma “Till We Meet Again“, Norah Jones ostaje jedna od rijetkih kojima se bespogovorno poželiš vraćat. I vraćat. I vraćat. 

Dotle njen šapat s druge strane šapta mlade pop princeze Billie Eilish, nastavlja beskompromisno podsjećati na čaroliju jednostavnosti, tehnike muziciranja i ljubavi spram pjesme. Pjesme s velikim P.

Foto: Valentina Baronić

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime