Četvrtak, 2 prosinca, 2021

Parangall: Adele, 30 – Ispovjedni album zrelosti

S jedne strane, tu su vraški osobne, introspektivne, ozbiljne i emocionalne teme poput rastave braka, očajavanja pa nalaženja nove ljubavi i početka 'novog života', a s druge glazbeno najslojevitiji album na kojem je jednaka pažnja posvećena tom čudesnom vokalu, slojevitim no žanrovski rastresitijim aranžmanima i produkciji...

ADELE

30

Columbia – Menart

****

Bilo bi naravno smiješno uskoro pa tridesetogodišnjoj Adele, onako dedićevski i šibenski, kazati ‘lipo si i ti uvatila’ no ‘s tri banke’ Adele je zrelija, glazbeno ambicioznija i bolja no ikada ranije.

S jedne strane tu su vraški osobne, introspektivne, ozbiljne i emocionalne teme poput rastave braka, očajavanja pa nalaženja nove ljubavi i početka ‘novog života’, a s druge pak  glazbeno najslojevitiji album na kojem je – čini se – jednaka pažnja posvećena tom čudesnom vokalu koji i dalje može iskazati emocije kakve god poželi, slojevitim no žanrovski rastresitijim aranžmanima i produkciji.

Odraz autorske i životne zrelosti

I jedno i drugo odraz je autorske i životne zrelosti. No, neka vas to spomenuto ‘šarenilo’ ne zavara jer Adele i dalje – za razliku od većine faca s gornjeg doma rang lista – ostaje vjerna svom ‘izvanvremenom pop’ na kojeg ne utječu bitno ni trendovi, a bogme ni navade konkurenata da sezonski mijenjaju kožu.

Napokon smo dočekali: Adele je objavila svoj album 30

Baš tu ‘izvanvremenost’ ispovijeda uvodna ‘Strangers by Nature’ s čudesnim vokalom podržanim električnim klavirom prije nego li se uključe raskošni gudači koji temu podižu u sazviježđe glazbe hollywoodskih blockbustera iz prošlih vremena i izvedbe Judy Garland.

‘Easy On Me’ koja je odabrana i za nastupni singl slično je postavljena isposnička klavirska balada okađena već znanim vokalnim R&B stilizacijama a la Adele te blagoslovljena sjajnim emocionalnim vokalom i tekstom u kojem moli sina za razumijevanje odluke o prekidu braka uz svojevrsnu ispovijest o vlastitoj dosegnutoj zrelosti.

 

I ‘My Little Love’ nastavlja obraćanje sinu (u skladbu je čak ubačen i ‘razgovorni’ dio između majke i sina) no ovog puta uz raskošni aranžman, infekcije gospel-soula i recepte kakve je odavno rabio Isaac Hayes. ‘Cry Your Heart Out’ je pak razigrana doo-woop tema na tragu pedesetih što dodatno naglašava oporost teksta koji govori o depresiji. 

Odlične ispovjedne i emocionalne balade

‘Oh My God’ je zanimljiv komad ovodobnog popa s primislima i na klubove uz zarazni ritam koji noge vuče na mrdanje i ‘diskoidni’ ritmički pljesak. ‘Can I Get It’ kao da je preseljena iz sedamdesetih posve je drugačiji s uvodnim širokim zamasima akustične gitare (na trenutke priziva i Georga Michaela iz mega hita ‘Faith’), a ‘I Drink Wine’ nova odlična ispovjedna i izrazito emocionalna klavirska balada koja govori o propalom braku (uz odličan umetak gospel pozadinskih vokala, banda i gudača) i žuđenoj novoj ljubavi.


‘All Night Parking (Interlude)’ je novi iskorak, ovog puta kao ‘after midnight’ retro laganica. Taj logičan ispovjedni slijed potrage za ljubavi nastavlja se s ‘Woman In Me’ uz prebiranje akustične gitare, arome R&B-ja i lijeni groove na kojem je odavno doktorirala Sade.
‘Hold On’ je jedan od najboljih brojeva albuma: sjajno otpjevana bolno emocionalna balada u kojoj – uz poruku ‘izdrži’ – podršku daju pozadinski vokali.

Uvod je to u veličanstvenu ‘To Be Loved’; skladbu koja je tko zna koji već dokaz fascinantnih vokalnih mogućnosti Adele uz izvedbu koja ju smješta uz bok Whitney Houston.

 

Zaključna ‘Love Is a Game’ u uvodnom je dijelu povratak u prostor Judy Garland s raskošnim gudačima te toplim hammondom ali uz lucidno prizivanje Motownovih vokalnih grupa u ulozi pozadinskih vokala te s cijelim repertoarom Adeleinih vokalnih čarolija. Sve uz poruku zaraznog a la Motown refrena “ljubav je igra koju igraju budale” ali nam, ipak, ne preostaje ništa drugo. Baš tako.

Pročitajte još...

Mixer slavi i daruje: Pridružite nam se u akciji ’60 dana dobrih djela’ i osvojite brojne nagrade!

Ove godine, na Mixerov rođendan, proširujemo našu akciju na 60 dana dobrih djela te ćemo vas svaki dan kroz društvene mreže zamoliti da učinite jedno dobro djelo, jednu sitnicu kojom ćete nekome u svojoj blizini ili sebi uljepšati dan! A kako bi se lanac dobrote nastavio, mi ćemo vas nagraditi brojnim darovima!

Adele nije razočarala – ‘Easy on Me’ je hit u kojem otkriva razloge propalog braka

Ovo je prva pjesma britanske pjevačice Adele koja obilježava njezin povratak glazbi nakon duge stanke, razvoda i izuzetne fizičke transformacije

Napokon smo dočekali: Adele je objavila svoj album 30

Novi album prati glazbeničin razvod od Simona Koneckoga s kojim ima sina Angela. Kroz svih 12 pjesama na albumu Adele priča o posljedicama koje je razvod ostavio na nju i njezina sina

Glazba iza broja 007: Sve pjesme koje su proslavile Jamesa Bonda – i obrnuto!

Uz Billie Eilish i najnoviju Bond pjesmu koji je napravila u suradnji sa svojim bratom, donosimo pregled svih pjesama koje su ovjekovječene u povijesti franšize

Povezano

Pop Gallaksija / Najbolji albumi sedamdesetih: ELP – dinosauri prog rocka

Tone opreme i mega koncerti koji su okupljali stotine tisuća posjetitelja, pretenciozno (ali i virtuozno) muziciranje te elementi klasične glazbe koji su bili utkani u opus benda, trojku iz EL&P su doista činili ultimativnim zvijezdama prog-rock ere

Parangall: Robert Plant & Alison Krauss, Raise The Roof – Za prste polizati

Kakva se to družina našla u studiju! Robert Palmer i Alison Krauss na svojoj drugoj kolaboraciji, uz brojne vrhunske suradnike i goste te sjajan izbor pomalo opskurnih skladbi iz bogatog kataloga vječne americane garantiraju izvrstan album

Parangall: Bruce Springsteen & The E-Street Band – Esencija rock and rolla

Svi koji se možda i danas pitaju što je to esencija rock and rolla, ne moraju lutati u potrazi za odgovorom jer ga tako dobro ovim albumom nude Bruce Springsteen i E-Street Band

Parangall: Norah Jones, I Dream Of Christmas – Napokon odličan božićni album

S vremena na vrijeme pojavi se neki album poput ovog prvog 'božićnjaka' koji je snimila Norah Jones. Najkraće rečeno, to je sve ono što ste od nje mogli poželjeti. Odlične autorske brojeve i pomno odabrane standarde

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime