Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Parangall / Massimo, Vještina Boutique (vinil) – Massimov vinilni biser

Massimo koji je neke od najboljih nastupa kojima sam svjedočio odradio s jazz combom (poput onog sa skladbama Johnnyja Hartmanna uz Matiju Dedića) ovog puta je doslovno bljesnuo uz čudesan trio u kojem su klavijaturist Ivan Popeskić, basist Henry Radanović te multiinstrumentalist Elvis Stanić 

MASSIMO

Vještina Boutique (vinil)

Aquarius

****

Obljetničarska turneja s konca predpandemijske 2019. kojoj je tada povod bilo 15 godina od  objavljivanja albuma ‘Vještina’ s coverima domaće ‘vječne zelenjave’ sada je predstavljena i kroz sedam skladbi na vinilnom albumu ‘Vještina boutique’.

Projektu koji po tko zna koji je put ‘urbi et orbi’ oglasio Massima kao pjevača koji svojim upečatljivim izvedbama čak i otrcanim općim mjestima daje ne samo ‘fejslifting’ već doslovno novi život. No, to je stara i dobro znana priča baš kao i Massimovo sudjelovanje na raznim ‘hommage’ projektima poput onog opatijskog u čast Arsenu Dediću kad je bljesnuo savršenom izvedbom ‘Konobara’.

Sjajna glazbenička trojka (uz Massimovu električnu gitaru)

Jer, Massimo je – baš kao i Oliver – ‘the voice’, pjevač kojeg, pa pjevao čak i domaće ljige ili pak svjetske evergreene, ne možete a ne prepoznati već nakon prvih par otpjevanih taktova. No, nakon prve a dvije godine kasnije i druge ‘Vještine’ kojima je pokrio čak 26 standarda domaće pjesmarice, logično je putanje ima li smisla objaviti i treću. Doduše ovog puta snimljenu u živo, bez glomaznog banda, potpore gudača i studijske alkemije no ipak sa skladbama koje su mahom već zabilježene na ranijim albumima. Pa čini se ipak da ima. 

Naime, Massimo koji je neke od najboljih nastupa kojima sam svjedočio odradio s jazz combom (poput onog sa skladbama Johnnyja Hartmanna uz Matiju Dedića) ovog puta je doslovno bljesnuo uz čudesan trio u kojem su klavijaturist Ivan Popeskić, basist Henry Radanović te multiinstrumentalist Elvis Stanić. Sjajna glazbenička trojka (uz Massimovu električnu gitaru), stvorila je naime elegantnu glazbenu tkanicu u koju je uvila sedam brojeva davši pogođenim Popeskićevim aranžmanima, tako potrebna nova čitanja po mjeri emocijama poslovično natopljenog Massimovog glasa.    

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Massimo (Official) (@massimo.official)

Pjevaču Massimovog kalibra treba baš ovakav glazbeni okvir

‘Bacila je sve niz rijeku’ – za čiju je izvedbu još 2005. bio nagrađen ‘Porinom’, Martinjakova ‘Iz jednog pogleda’, odlična ‘Da mogu’ te zaključni broj na A strani, Arsenov ‘Razgovor s konobarom’ aposlutno su superiorniji ranijim izvedbama i snimljenim verzijama. Pjevaču Massimovog kalibra naprosto ne treba aranžmanski ‘višak’ već baš ovakav glazbeni okvir. Istodobno suzdržan, minuciozan, na trenutke čak isposnički skroman no sadržajno bogat. Oksimoron? Neće biti jer, primjerice, u po meni najboljem broju albuma Dedićevom ‘Konobaru’, harmonika Elvisa Stanića daje novi začin pariškog kavanskog ‘spleena’ koji u nove visine diže sjajnu klavirsku ‘after midnight’ baladu.
Ama baš isto vrijedi i za još jedan zgoditak, također Arsenovu, ‘Ne plači’ ali i u ‘Lošem vinu’ gdje je naglasak stavljen ‘samo’ na sveobuhvatnu podlogu klavijatura te gitarske akcente koji pri kraju broja i u unisonim dionicama rastu u upečatljiv solo. Da trio s Massimom sjajno funkcionira i u izvorno raskošnim ‘baroknim’ temama poput još jednog Bregovićevog klasika, pokazala je zaključna ‘Sve će to mila moja prekriti ružmarin, snjegovi i šaš’ kojoj bi cifraniji aranžman samo naškodio. 

‘Vještina Boutique’ je album na kojem baš sve zaslužuje palac gore: i izbor skladbi i aranžmani i sjajna izvedba Massima i glazbenih jataka.

 

Naslovna fotografija: Samir Cerić Kovačević

Pročitajte još...

PARANGALL | Depeche Mode, Spirits In The Forest – Soundtrack za kraj svijeta

Rockumemtarac "Spirits In The Forest" s turneje kojom su Depeche Mode promovirali sjajan studijski album "Spirits" stigao je zajedno s live albumom. Uz to što je riječ o vrhunskom materijalu benda, ove skladbe su svojevrsna proročka dijagnoza "vrlog novog svijeta"

PARANGALL | Bruce Springsteen, Letter To You – Veličanstveni The Boss i njegov E-Street Band

Moćno kao u dane "Rivera" - "Letter To You" je još jedno Bossovo veličanstveno glazbeno "pismo" u kojem ovog puta u post scriptumu stoji da se i u očajnim vremenima i u vječnoj borbi s osobnim demonima može pobijediti i mora preživjeti ako spoznaš i sebe samoga i ljekovitu moć glazbe. A Springsteenova to sigurno jest. I kao terapija za samoiscjeljenje i kao univerzalni medikament

PARANGALL | “Imploding The Mirage” – Ubojiti i zarazni The Killers

"Eto nas na trasi nekog novog iskaza, nekog novog zagrljaja alter-rocka, vremešnih poučaka, stadionske energije i zaraznih melodija"

PARANGALL | Elemental, Ilica – Elementalno super, moj Watsone

"Elemental gotovo da oživotvoruje otrcanu maksimu eko aktivista "misli globalno djeluj lokalno" pa posvetu Zagrebu i mikro lokaciji Ilice podiže na razinu globalnog."

Povezano

PARANGALL: DEPECHE MODE – Veći od života i smrti

'Memento Mori' je pokazao da je bend itekako dobro svjestan svih faza i zvučnih pečata koji su obilježili dugovječnu karijeru te da  vraški  dobro zna što s njima uraditi i danas. A – dao bih se kladiti – i u budućnosti

Kritika pjesme: Parni Valjak feat Igor Drvenkar – Moja glava, moja pravila

Akijeva sjena je previše nadvijena nad Husov autorski rad s Valjkom da bi mu itko osim eventualno sina Kikija Rahimovskog mogao sjesti u stolicu, zato su pri odluci nastavka s novim pjevačem, kao i Queen u post Mercury pojavama odvajali novi vokal od benda

Kritika videospota: Nika Turković- Sam(a)

Odabir balade 'Sam(a)' kao spot/singla za aktualni album ovog joj, odraslog, dijela karijere, čini se više nego dobro izvedenim postavljanjem na pozicije prve linije nekih novih imena hrvatskog urbanog popa

Parangall: Brzo, brže…najbrže – TV EYE

Moja zakašnjela reakcija na album vrijedan svake pažnje ima jedan jedini alibi: riječ je o projektu koji nije podložan sezonskim trendovima, već pravom vanvremenom albumu za kojim uvijek valja posegnuti

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime