Subota, 23 ožujka, 2024

Pop Cooltura: Alex Prijović i narodni kulturni preporod u Hrvata: Kako je folk postao punk

Tema ne silazi cijeli tjedan s kuloarskih i medijskih subnaslova. Skandal. Skandalčina

Činjenica da je srpska pop folk turbo zvijezda novijih post kafanskih generacija i Start proporcija Aleksandra Prijović, maltene niotkuda uz posredstvo Extra.fm rasprodala četiri dana zagrebačke Arene, izazvala je klasična zgražanja u još klasičnijem snobovskom domaćem pop kulturnom miljeu. Tema ne silazi cijeli tjedan s kuloarskih i medijskih subnaslova. Skandal. Skandalčina.Pa kako? Pa zašto? Pa odakle? Pa jel moguće? Pa Dino Merlin? Pa zar? Pa kako nije Urban? Gibonni? Massimo? Svi su oni jednom ili dvaput. A zašto ne Radiohead? Nick Cave? Tom Waits? Beyonce opet bar? Dva Prljava Kazališta odjednom? Prosječni hrvatski glazbeni urbanist koji za sebe misli kako je natprosječno kulturan odreagirao je klasikom – oni nemaju pojma tko je ta uboga Alex što će reći kako na njihovim panteonima rezerviranim samo za fino promakne ispod radara takva neka acum pacum dacum stracum neka. Eno ti Google nepismeni pa nauči. Ili nemoj. Ali uskrati nas sreće saznavanja tvog mišljenja i stava doktore, površnosti i neinformiranosti isto.

Udar na (pop)kulturu Zagreba?

Naime, jednadžba je iznimno jednostavna. I opravdanje fakta kako je izvjesna Aleksandra Prijović samo seksualna zabijačica čavala u lijes zvan (pop)kultura prosječnog Zg purgerskog wannabe Nebalkanca. Ujedno bila pokretačicom jedne od onih mikro antikulturnih revolucija i buđenja. Ne više hrvatskih proljeća već jeseni horvatskih. Jednako gordih i populističkih. I elitističkih. Ljudevi i građevine koji se taktikom pura i dreka čude i krste jer im nova Brena Alex Prijović ždere i bere decu, a zanemaruju par stvari.

01. RH je država u kojoj se za kulturu in general izdvaja jedva 1% ukupnog godišnjeg nacionalnog proračuna. Treba li veće poruke koliko ih boli trok…c za kulturu?

02. RH je država u kojoj su TV najgledaniji karaoke pjevački showovi u kojem se ‘originalnost’ natjecatelja od strane estradnih strućljaka ocjenjuje time što pjevaju tako da što više liče na originale. Kultura imitata i plagijata iznad kulture originala. Bravo. Show u kojem Jama Šutnut ocjenjuje išta više od postotka plastike u sebi ne drži markaciju zabave ako nisi duboko podkapacitiran.

03. RH je država u kojoj 35% glasačkog tijela i dalje glasa za osuđenu zločinačku organizaciju no matter what. I u kojoj je klijentelizam jezik prosperiteta. I tako će vazda bit. Dok ne izumru dinosaurusi opet.

04. RH je država u kojoj ako je neki visoki trut s očalama pretendent za lidera opozicije – bolje da vrate Canjugu i Ivića Pašalića, bili su autentičniji i manje su uši krvarile kad bi sipali floskule.

05. RH je država u kojoj se ‘o ukusima ne raspravlja’. Eno Vam što se desi kad se ne raspravlja.

Kakvoj se onda jeb…j kulturi nadaš, snobu? Imaš upravo ono što zaslužuješ. Zini. I muči.
A činjenica da je dojučerašnja nepoznanica većini Aleksandra Prijović toliko iziritirala i uzjebala atrofirane wannabe Cro-rockere koji su zadnji put bili živi za novog vala a zadnji riff kojeg se sjećaju je ‘Smells Like Teen Spirit’ je funtime par exellance. I zarila štiklu posred njihove nemoći.

Trijumf srpske new age ‘Mice Trofrtaljke’

Četiri dana rasprodane Zg Arene. Dobro jutro jazzeri i rockeri. Četiri put je četiri put. :))))
Ne sjećam se kad sam zadnji put toliko guštao u pjenjenju karikatura ‘viđe šta nam čini srpska new age Mica Trofrtaljka’. Svaka čast, bez ironije. Da barem rasproda cijeli tjedan pa da potop bude povijesni i biblijski. Da imaju muda bio bi wake up call, ali naravno da nemaju, lakše je kukat nego ponudit bolje. Nemaju oni ništa osim onlinea. Silna platforma za peglanje frustracija. Ili pak osmijeh.
Kupi kartu za njen trijumf i idi zinut i čudit se kako se zvukovi i znakovi vremena punkerski brzo mijenjaju. Nikad se neukus mase nije bolje poklopio s inercijom i jadi ‘ugroženih’ i zgroženih.

I punk je postao folk.
Fuck yeah. 1234. Daj još.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime