Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Pop Cooltura: Nevinost Kevina Spaceyja i kako je steći

Kako slinimo za Kevinovim glumačkim genijem, lakše nam je zažmiriti u njegovom slučaju nego u najavama skorog dokumentarnog netflixovskog sprdanja na konto Heard & Depp sudske dramice koje će preteći one patetičare iz ex kraljevske obitelji Harryja & Meghan Markle

Živimo u doba u kojem je hit online & offline vrisnuti “Siluju me”, štono će bit varijantom prošlostoljetnog “Držite lopova”. Već je lynch masa spremna, osuda je donesena prije svakog racionalnog saslušanja obiju strana. Još ako je u pitanju dječačić ili deklička blizu punoljetnog ili blizu dobrog njušenja odšteta, tim bolje. Površnost i brzina konzumacije informacija novog milenija idu jedna s drugom ruku pod ruku, osobito kad se traži viktimizacija celebova i pop kult artefakata. Ponekad itekako sa sumnjama, ponekad deplasirano daleko od istih, ali ne mari, bitan je koš i nabacivanje imenima. Name dropping kao sustav (bez)vrijednosti.Mete su razne, ali većim djelom najpoželjnije u sustavu filmskih Sodoma i Gomora unutar hollywoodskih studija, u kojima se mahom malokurčani i impotentni moćnici zadovoljavaju svojim pozicijama moći i odnosima imperiornosti prema onima u odnosu kojih su u blago uzdignutim foteljama.

Odjednom se narativ mijenja

Prije nešto vremena u eri eksplozije #metoo pokreta kriknulo se uz Weinsteina i ime Kevina Spaceya.

Fantastičnog glumca, Oscarovca, trademarka kvalitetne glume, koji je proglašen nevinim u slučaju sumnji i optužbi za devet seksualnih prijestupa protiv četvorice muškaraca u periodu od 2004. do 2013. godine, porota od dvanaest članova proglasila je nevinim nakon 12 i pol sati vijećanja. Nije ih aberatno pipkao, dirkao, popunjavao rupice, zadovoljavao pohotu bez pristanka i slične fiškalske konstrukcije kompetentnih su navedene u oslobađajućoj presudi. Ništa od odšteta za mentalne i duševne boli nanesene navodno napastovanima. Dakle, Kevina Spaceya sud oslobodi krivnje sumnji i optužbi za seksualno napastovanje mužjačića.

Odjednom, se narativ seksualnog predatora i izgnanika iz Hollywooda mijenja. Odjednom, štuc, imamo drugu stranu priče. Oni koji su mu tražili glave utihnut će. Oni koji su zadržali skepsu prema optužbama dolaze na svoje. Ok, možda je, možda nije bio zabijen facom ispod pupka ili guze dječaraca. Kao i osuđeni H. Weinstein i gro Hollywood moćnika koji su pali ili se izvukli, a bili u sličnim odnosima dominacije u kojima se seksom naplaćivalo napredovanje. Ali eno, nesretni Kevin se nekom moćnijem zamjerio pa ga ćopilo i optužilo. Pa oslobodilo.

Sudovi, kao što znate s ovih tendira, često tendiraju pravo krojiti daleko od pravde i činjenice, pa katkad tendiraju osloboditi Horvatinčiće ili s uvjetnom prođu ubojice i nasilnici nad ženama i okolinom ako imaju braniteljski ili slični back up, pa tko garantira da je sudska prosudba nužno istinita. Sve je to relativnije od Albertovih nauka i teorija.

Zašto je na ovo lakše zažmiriti?

No, kako slinimo za Kevinovim glumačkim genijem, lakše nam je zažmiriti u njegovom slučaju nego u najavama skorog dokumentarnog netflixovskog sprdanja na konto Heard & Depp sudske dramice koje će preteći one patetičare iz ex kraljevske obitelji Harryja & Meghan Markle. Ali tko će ga abolirat krivnje Sedlara i onih izraze patetične patničke face nad oltarom domovine kad u tijeku Frenkieja Krivoustog izgovara sudbonosne rečenice. Nema tog suda. S jedne strane American Beauty, Sedam, Usual Suspects, Pay It Forward, s druge strane drug Tuđmanovski. Aj reci na što ljude očaj natjera.

I sad kad ga licemjerni Hollywood krene abolirat ponovo mu davajući uloge vrijedne glumačkog genija. Ili se poduzetni Jakob dosjeti ekranizacije velikog hrvatskog nacionalrokerskog amblema Prljavog Kazališta pa ponudi Kevinu ulogu i Houre i Fileša istovremeno. Kakav hit u nastanku.

Spacey revival i geometrija. New age. Anything goes. Poslužite se.

Naslovna fotorgafija: YouTube screenshot

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime