Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Dobitnica Oscara Emma Stone – posebno talentirana za drske dijaloge

Emma Stone ne hoda po svijetu i ne priča kako je ona prirodno drčna, to zrači iz nje. Kad je potrebno, naravno.

Nakon kina i filma “Uboga stvorenja” s Emmom Stone u glavnoj ulozi Belle, nisam mogla prestati pretraživati informacije o Stone. “Bella želi vidjeti svijet” – u maniri stvaranja nove perspektive života, Stone u ulozi Belle me je otprilike ostavila bez riječi. Bez otkrivanja previše detalja, ali ipak pod dojmom boja i vizualnih prikaza u spektru koji kao da je kreirala umjetna inteligencija, perspektiva na život i osjećaja preplavljenosti, originalna Emma me je jednako tako zaintrigirala. Na primjer, nisam znala da je 2017. godine bila najbolje plaćena glumica na svijetu.Rođena kao Emily Jean Stone 1988. godine, promijenila je ime u Emmu. Navodno je to učinila zbog Baby Spice – odnosno Emme Bunton, čiji je nadimak u grupi Spice Girls bio Baby Spice, a Stone je poznata kao obožavateljica Spice Girls u djetinjstvu. Ne znam je li to stvarno istina, ali zvuči originalno. Stone inače o sebi kaže da je glasna i voli zapovijedati, a kao mala je željela voditi ‘Saturday Night Live’ (theguardian.com). To je i ostvarila – u prosincu prošle godine po peti put je vodila emisiju. U toj je ulozi zabavna, dinamična, smiješna; pjeva, glumi, zabavlja. Kao glumica?

Gdje je sve Emma Stone glumila?

Kao i svi, Stone je započela sa sporednim ulogama, poput one pametne studentice u filmu “The House Bunny”. Iz tog razdoblja ju možda pamtimo i po nošenju Madonnine odjeće iz 1980-ih u filmu “Ghosts of Girlfriends Past”. Odnosno, toliko sam puta našla takve reference u tekstovima o njoj da pretpostavljam kako ju neki stvarno i pamte po tome. Za mene je to primjer celebrity endorsementa, odnosno pokušaja privlačenja pažnje vidljivom referencom na slavnu osobu. Nakon toga, uloga Olive Penderghast u “Easy A” donijela joj je veću vidljivost. U srednjoškolskoj adaptaciji “The Scarlet Letter”, lik Olive suočava se s osudama vršnjaka koji misle da je izgubila nevinost, što nije bila istina Olive koristi svoju lošu reputaciju kako bi ukazala na licemjerje.

I tu je bila ta neka poveznica s publikom koja je u tome prepoznala realan život – jer da, u srednjoj školi i cijelom životu, ljudi su takvi; pretvaraju se da su nešto što nisu, ali brzo sude o drugima. Zbog te uloge, odnosno sjajne glume, časopis Time je njezinu izvedbu proglasio jednom od deset najboljih u 2010. godini. Uz naglasak kako je posebno talentiranu za drske dijaloge. Priznajem, meni se baš ta njezina iskrena, prirodna drčnost svidjela i u ulozi Belle. Stone ne hoda po svijetu i ne priča kako je ona prirodno drčna, to zrači iz nje. Kad je potrebno, naravno.

Dolazak u drugi dio karijere

Potom je glumila u filmovima “The Help”, “Crazy, Stupid, Love“, “The Amazing Spider-Man“,  u povijesnim filmovima poput “Gangster Squad”, “Magic in the Moonlight”. Hvalili su je zbog sirove, nefiltrirane i nimalo komične sporedne uloge kćeri Michaela Keatona, bivše ovisnice  u filmu Alejandra Gonzáleza Iñárritua “Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”. Za tu je ulogu dobila i prvu nominaciju za Oscara. Potom su uslijedili manje uspješni filmovi, poput “Irrational Man” ili primjerice “Aloha”, u kojem je Stone glumila kapetanicu Allison Ng, lik kineskog i havajskog podrijetla.

Metaforički, sve je to došlo poput uvoda u drugi dio karijere. U tom je dijelu pjevala i plesala s Ryanom Goslingom u “La La Land. Za tu ulogu je osvojila Oscara za najbolju glumicu. Uslijedili su filmovi “Battle of the Sexes”, “The Favourite”, ali i “Cruella”, priča o porijeklu ikonične negativke iz Disneyevog svijeta, ovdje smještena u svijet mode u Londonu. Njezina prirodno hladna intrinzična drčnost je pun pogodak za lik Cruelle de Vil i nijansiranje te negativke. Za ulogu u “The Curse“ dobila je Zlatni globus.

Provociranje patrijahata

Sve u svemu, u portfelju nosi bogatu kolekciju iskustva, što joj je priskrbilo i bogatstvo – Stone je usponom na A-listu slavnih, postala vlasnicom nekoliko nekretnina u New Yorku, Los Angelesu te u Austinu, u Teksasu (cnn.style). Trenutno je upravo zbog Belle dobila Oscara – za najbolju glumicu u “Poor Things”, filmu u kojem je i producentica. “Glumiti ulogu Belle bilo je nevjerojatno. Ovaj film vidim kao romantičnu komediju, u smislu da se Bella zaljubljuje u sam život, a ne u osobu. Prihvaća dobro i loše u jednakoj mjeri. To me doista navelo da drugačije gledam na život. Sve se računa i sve je važno. Bella je duboko ostala u meni.” Rekla je je Emma Stone prilikom primanja Zlatnog globusa za najbolju glumicu 7. siječnja 2024. godine.

Fotografije: Press

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime