Utorak, 26 ožujka, 2024

Mixer jednog imidža: Imidž Facebooka: Što je muškarac bez svoje desne ruke?

U Facebookovoj poslovnoj bajci, Sheryl je zapravo imala ulogu odrasle osobe u prostoriji. Genijalno i kreativno dijete je kreiralo odličan proizvod, no kako bi taj proizvod doživio tržišni uspjeh, potrebno je poslovno znanje, iskustvo, drčnost i odlučnost

Zadnjih dana svi pričaju o (konačnom) završetku suđenja između Amber Heard i Johnnyja Deppa ili eventualno o proslavi kraljice Elizabete i njezinom platinastom jubileju. Manje više, svi su primijetili i fotke s grimasama četverogodišnjeg princa Louisa na balkonu Buckinghamske palače. Možda ste i primijetili da na tom istom balkonu nije bila Megan Markle, tako da ništa od toga ako ste htjeli saznati koja li je tajna zdrave kose.No, šalu na stranu. Jedno od ključnih komunikacijskih pravila jest da nije važno ono što je rečeno, nego ono što je izostavljeno. Ako to prebacimo u moderan kontekst, mogli bismo reći – direktan utjecaj na naš život uglavnom neće imati vijest koja je toliko pod reflektorima pažnje, već ona koja je prošla gotovo neopaženo. E pa što je ovih dana prošlo potpuno neopaženo? Činjenica da se je jedan wanna be najmoćniji muškarac na svijetu odrekao svoje desne ruke; ili je ona njega napustila. Ne znam što je stvarno istina, no znam da je ta vijest potpuno nebitna većini.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Sheryl Sandberg (@sherylsandberg)

Potpuna kontrola za Zacka

A vijest koja nam je prošla pored nišana jest da će Facebookom, odnosno Metom vladati ubuduće Mark Zuckerberg i to bez svoje desne ruke. “Potpuna kontrola za Zacka”, otprilike je sažetak pod kojim su neki njemački portali opisali rastanak Sheryl Sandberg i Marka Zuckerberga. A prije tog zlatnog doba potpune kontrole, Sandberg je u američkim poslovnim krugovima imala gotovo ikonični imidž- sa svojim svijetlim i tamnim stranama toga koncepta. 

Što to točno znači? Navodno su njezin utjecaj, znanje i sposobnost bili toliko ključni za rast Facebooka, i to na svim razinama, da je njezino ime postalo sinonim za garanciju poslovnog uspjeha. Pa tako, kada i ako neki izumitelj, kreator poslovnog projekta, odnosno osnivač start-upa dođe u fazu potencijalnog rasta, jedan od ključnih koraka u toj strategiji je “Pronađi Sheryl“. Sheryl Sandberg je dakle uskoro bivša Facebookova operativna direktorica postala je tako metonimija za izuzetno uspješnu poslovnu ženu koja operativno poslovanje neke tvrtke ima u malom prstu te je sposobna mali start-up podići na razinu većih igrača.

E to je otprilike bila uloga Sheryl Sandberg, kad je prije 14 godina počela raditi s Markom Zuckerbergom. Sada, nakon 14 godina, prestaje biti Markova izvršna desna ruka i prelazi u nadzorni odbor. Tako je barem objavila postom na svom Facebook profilu.

 

Sheryl je u Facebooku gotovo od samih početaka

No, krenimo redom.

Sheryl Sandberg upoznala je Marka dok je još bio student na Harvardu. Ona je tada već bila uspješna menadžerica u Googleovom odjelu za oglašavanje, vodila je tim od više stotina suradnika. Upoznala ga je slučajno na blagdanskoj zabavi u kući Daniela Rosebsweiga. Marku je tada bilo 23 godine. Već su pri tom prvom susretu pričali skoro sat vremena o budućnosti Facebooka. Potom su dogovarali sljedeće sastanke. Ona je u to vrijeme planirala otići iz Googla i već je imala ponudu za Washington Post.

Nakon nekoliko sastanaka u njezinom domu u gradiću Athertonu, u blizini Menlo Parka (tamo je Facebook kasnije osnovao sjedište) Sheryl donosi odluku – odustaje je od ponude Washington Posta i pridružuje se Facebooku u ožujku 2008. godine. Planirala je ostati pet godina, na kraju je ostala 14. U Facebooku je imala poziciju poput one Erica Schmidta u Googleu, koji je 10 godina radio kao glavni direktor u Googlu. Zapravo je bio ključna poslovno-provedbena desna ruka kreatorima Googlea, Larryju Pageau i Sergeju Brinu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Sheryl Sandberg (@sherylsandberg)

U Facebookovoj poslovnoj bajci, Sheryl je zapravo imala ulogu odrasle osobe u prostoriji. Genijalno i kreativno dijete je kreiralo odličan proizvod, no kako bi taj proizvod doživio tržišni uspjeh, potrebno je poslovno znanje, iskustvo, drčnost i odlučnost. Očito je baš te karakteristike pokazala Sheryl u poslovnom kontekstu. U konačnici, koliko god neka poslovna ideja bila genijalna, ako ju ne znate učinkovito provesti, teško da će jednog dana ostvariti neku konkretnu dobit. Sandberg je dakle  radila poslove koje Zuckerberg nije znao i/ili nije htio, od zapošljavanja i otpuštanja ljudi, peglanja reputacije nakon narušavanja imidža tvrtke 2016. godine, pa do oglašavanja.  

Je li ova informacija bila važna za objavu na raznim portalima?

Njezin odlazak Zuckerberg je nazvao krajem jedne ere. U toj novoj eri vjerojatno nitko neće imati toliko slobode u odlučivanju kao što je imala Sheryl. Što se tiče Sandberg, uz Zuckerberga je ostala 14, umjesto početno planiranih pet godina. Od njega se oprostila javnom objavom da je on bio najbolji prijatelj koji možete imati. Onako, u maniri – nitko kao on. U svim važnim trenucima – bio je uz nju i za nju, napisala je ona. Onako slatko, milo i prijetvorno, otprilike kao da je sve dostupne filtere stavila na sliku koju sada pokazuje javnosti. Sliku gotovo pa savršenog prijateljstva. Moram priznati, takvi trenuci FB- filtrirane stvarnosti uvijek me podsjete na staru mudru izreku koja kaže kako istinu ne treba dokazivati, posebno ne lajkovima, srčekima ispod friziranih objava i divljenjem u komentarima.

Za kraj – je li ova informacija bila važna za objavu na raznim portalima? Naravno da nije. Ova  vijest nije mamac za pažnju masovne publike. Nije atraktivna, posebno ako samo skrolamo portalima. Nema zasad niti bizarnosti ni jadnosti vezanih uz njihov odnos, pa se javnost nema s čim identificirati. Niti o čemu danima pričati. Ono zbog čega je možda važno jest na kraju pitanje s kojim sam i počela –  hoće li wanna be najmoćniji muškarac na svijetu (p)ostati toliko moćan i bez svoje desne ruke. A kako će njegova moć utjecati na naš svakodnevni virtualni život, e to bi nam možda moglo biti važno. Možda.

Naslovna fotografija: sherylsandberg

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime