Utorak, 3 listopada, 2023

Mixer jednog imidža: Je li E. Jean Carroll čudakinja ili žena koja ruši mitove?

Carroll zapravo pokazuje da ako pogodite pravo vrijeme i pravo mjesto, vaš glas će se itekako čuti. Doduše, teško da bi isto prošao neki random muškarac na mjestu Trumpa, no u slučaju Trumpa – ona je dočekala trenutak kada je njezina istina važna

“Ovdje sam jer me Donald Trump silovao, a kada sam o tome pisala, rekao je da se to nije dogodilo. Lagao je i uništio moj ugled, i ovdje sam da pokušam vratiti svoj život”, rekla je Carroll porotnicima. Carol danas ima 79 godina, a kobni susret s Trumpom dogodio se krajem 1995. ili početkom 1996. godine. Nakon više od dva desetljeća odlučila je o tome progovoriti pred porotom te utržiti financijsku kompenzaciju za bol, a i pokrenuti dekompoziciju Trumpovog imidža kao potencijalnog zlostavljača.Jean Carroll je dakle osobno svjedočila pred porotom, koja je 9. svibnja donijela odluku da je Trump kriv. Kriv je jer je krajem 1995. ili početkom 1996. godine (ona se ne sjeća točnog datuma) seksualno zlostavljao E. Jean Carroll, kolumnisticu časopisa Elle. Inače, iz nekog razloga u svim se tekstovima na ovu temu spominje više puta da je Carroll (bila) kolumnistica tog časopisa, što nije nevažan element za ovu priču. No, vratimo se na silovanje. Carroll je još 2019. godine, i to u svojoj knjizi What Do We Need Men For?: A Modest Proposal pisala o silovanju u kabini za presvlačenje jedne njujorške robne kuće. Suđenje je aktualno sada, i to otprilike sinkrono s pričama o Trumpovoj ponovnoj kandidaturi za predsjednika.

U konačnici, porota je presudila kako Carroll nije dokazala da je silovana, ali ih je uvjerila da ju je Trump seksualno zlostavljao (isprika što iz perspektive prava sigurno koristim krive termine). Carroll će dobiti oko 5 milijuna dolara kompenzacijske i kaznene odštete, od toga oko 2 milijuna dolara za seksualno zlostavljanje i blizu 3 milijuna dolara za klevetu, jer ju je propagirao kao lažljivicu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by E. Jean Carroll (@ejeancarroll1)

Kako je suđenje utjecalo na njezin život?

Ali, kao u svakoj priči – to nije kraj priče. Ne bi Trump bio Trump da od svega ne napravi show.

Dan nakon što je porota proglasila Trumpa krivim, on je u intervjuu za CNN nastavio optuživati Carroll da laže, da ju on ne poznaje, da je ta njezina priča lažna i izmišljena, a ona “hanky-panky” i luđakinja. Navodno je i puno hejterskih komentara te inih “čestitki“ Trumpovih obožavatelja metaforički poslano u njezinom pravcu. U svakom slučaju, Carrollina odvjetnica Roberta Kaplan rekla je u ponedjeljak navečer za New York Times da Trumpove izjave na CNN-u “ismijavaju presudu porote i pravosudni sustav” ako se bivšem predsjedniku dopusti da se izvuče s ponavljanjem klevetničkih izjava.

Carrol je izjavila da su izjave bivšeg predsjednika toliko srušile njezinu reputaciju da je nakon 26 godine izgubila posao kolumnistice u časopisu Elle. Njezini odvjetnici su potom podnijeli izmijenjenu tužbu s višim iznosom kaznene odštete – traže 10 milijuna dolara jer “Trump nastavlja vrijeđati i omalovažavati“.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by E. Jean Carroll (@ejeancarroll1)

Jean Carroll danas ima 79 godina. Prema njezinim riječima, njoj nisu važni novci, odnosno nisu novci motivacija, nego želi srušiti mit savršene žrtve. Želi pokazati da nikada nije kasno dignuti svoj glas i izboriti se za svoju istinu. “Do jučer je postojao koncept savršene žrtve”, rekla je Carroll. “Savršena žrtva uvijek vrišti, uvijek se javlja policiji, uvijek bilježi kada se to dogodilo i (…) nikad više ne bi trebala biti sretna. I jučer smo srušili cijeli taj koncept. Nema ga više. Nema ga više. Sretna sam zbog svih žena u državi.“

Glas koji se čuje, bez obzira na sve

Carroll zapravo pokazuje da ako pogodite pravo vrijeme i pravo mjesto, vaš glas će se itekako čuti. Doduše, teško da bi isto prošao neki random muškarac na mjestu Trumpa, no u slučaju Trumpa – ona je dočekala trenutak kada je njezina istina važna. U konačnici, njezino svjedočenje i otvaranje tog slučaja u vrijeme početka kampanje – priskrbilo je reflektore medija diljem svijeta, onako u maniri američkog sna u kojem na kraju ipak pravda pobjedi.

Što se Trumpa tiče, je li on ovom pričom izgubio ili dobio bodove u kampanji za predsjedničko mjesto? Otprilike bih rekla sljedeće.

Kao prvo, čini mi se da je Trump samo prepoznao temu vrijeđanja i gađenja te žene mogućnost performansa zbog kojeg će o njemu pisati mediji diljem svijeta. Ne postane li ponovno američki predsjednik, nestat će i glad medija za njegovim (ne)djelima, ali i medijskim nastupima. Dakle, nestaje zainteresiranost za njegov medijski imidž. Sada on još uvijek ima snagu podijeliti ljude, i to po modelu u kojem mu s jedne tribine oduševljeno plješću, dok se s druge strane zgražaju nad njim i njegovim likom. A silna količina emotivnog angažmana donosi vidljivost, pažnju i priznatost.  

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by E. Jean Carroll (@ejeancarroll1)

Okružuju nas agresivci

Hoće li mu takva negativna kampanja koristiti? Pa kao prvo, ne sjećam se baš puno primjera pozitivnih kampanja koje je pokretao. Drugo, često se marketinške kampanje vode negativnim načelom, koje otprilike kaže – nema veze što se priča, glavno je da se priča. Svaka priča hrani javni imidž. A kako je ključan sastojak njegova imidža – autentična verbalna arogancija, bojim se da će on iz ove priče izaći jači – jači s podrškom pojedinaca koji slave takva ponašanja, pa time i potencijalnih glasača.

U konačnici, oko nas je puno lažnih junaka i bahatih agresivaca koji kroje svijet u kojem živimo. Što se priče o Carroll vs. Trump tiče, zasad je ta priča metaforički sretan završetak borbe Davida protiv Golijata, u kojem je David shvatio da je u životu, kao i u politici za pobjedu presudan dobar tajmnig. I ako ništa drugo, možda barem taj zaključak nekome pomogne da ne odustane u borbi za svoj glas.

Naslovna fotografija: @ejeancarroll1

Pročitajte još...

Mixer jednog imidža: Agresija iz prikrajka propagiranja istine 

Nakon svakih izbora neka tema dominira. Ovaj put pričamo o laganju, podilaženju masama i manipuliranju, i naravno - traži se krivac. Podjela je i dalje najjača politička/društvena valuta i kao takva donosi najviše emocija. Je li vrijeme baviti se imidžem propagande naše svagdašnje ili ćemo kao većina šutjeti i reći da su za laži i unižavanja krive društvene mreže?

Mixer jednog imidža: #ono kad te ljutnja na politiku lansira na vrh – božićne top-liste

Pjesma o Borisu Johnsonu 'bori' se za vrh na ljestvici božićnih hitova u Velikoj Britaniji. Zašto? Možda slučajno, a možda i zbog bunta na nedosljednost u komunikaciji, tako barem kažu neki mediji

Mixer jednog imidža: Amber vs. Johnny i opsceno buljenje u bizaran raspad tuđe intime

Čini se da su u današnje vrijeme jadnost, bizarnost, sirova surovost i unižavanje svake vrijednosti i ljudske kvalitete najprodavanija roba na tržištu pažnje. Ali, što to zapravo govori o nama? I što može mlada osoba naučiti od takvih sadržaja, osim eventualno potku - razvali brate na najjače, pa će biti pažnje, lajkova i para. Jadno...

Mixer jednog imidža: #mojneprijateljKorona

Sjedimo i 'buljimo' u obilje mogućih problema s kojima se suočavamo. I ima li povratka na staro ili je vrijeme da slušamo što tko i kako govori? #možeidrugačije. Al' krenimo redom!

Povezano

Mixer jednog imidža: Dita Von Teese i kako strast pretvoriti u uspjeh

Dita Von Teese je primjer osobe koja je pronašla svoju nišu, svoj glas i, što je najvažnije, svoj identitet unutar te niše, te ga je odlučila cijelom svijetu predstaviti bez isprika

Mixer jednog imidža: Herminia Ibarra i Jenny Blake: Strategije za promjenu posla i karijere

Bilo da slijedite pristup Herminie Ibarre ili Jenny Blake , ključ je u tome da prepoznate i iskoristite prilike koje se pojavljuju

Mixer jednog imidža: Alice Howland i borba za identitet

Dodir, pogled, riječ, miris, zvuk, osjećaj sadašnjeg trenutka zapravo je jedino što zaista imamo, a bolest nas snažno suočava s tim. Sve drugo je postaje gotovo nepodnošljivo

Mixer jednog imidža: Monica Lewinski i neopisiva težina dvostrukih standarda u politici

U ovom bizarnom svijetu, gdje skandal muškarca koji je bio na najvišem položaju moći  te ponovno stremi istom - postaje prodajni adut, nameće se pitanje: bi li žena u istim okolnostima imala isti tretman?

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime