Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Mixer jednog imidža: Od papirnatih lutaka do globalne ikone: nevjerojatna priča o Ruth Handler i rođenju Barbie

Ruth Handler preminula je 27. travnja 2002. godine u 85. godini života, a život koji je živjela ta kreatorica novih iskustava žene ostavilo je zauvijek trag na svijet koji nas okružuje

Jedan od filmova koji je obilježio 2023. godinu bio je “Barbie”. Globalno je najgledaniji, a zaradio je i milijardu i 440 milijuna dolara bruto. Sve u svemu, “Barbie” kao biznis je nenadmašiv. Sama lutka, personifikacija lika žene, rođena 1959. godine, danas nakon 64 godine zarađuje kao niti jedna prije, a vjerojatno i kao niti jedna nakon nje. Nije li onda red započeti godinu s njezinom metaforičkom majkom?Red je. Barbie je dakle osmislila Ruth Handler, i to 1959. godine. Ime joj je dala prema kćerki Barbari. Barbara se kao djevojčica igrala s papirnatim lutkama, što je u konačnici inspiriralo Ruth, da tijekom obiteljskog putovanja u Europu kreira prvu Barbie lutku. Naime, 1956. godine majka i kćer su u jednom izlogu u Švicarskoj Bild vidjele Lilli doll, jedinstvenu alternativu ostalim lutkama u to vrijeme. U to je vrijeme Ruth Handler zajedno sa suprugom Elliotom vodila tvrtku za proizvodnju igračaka u Kaliforniji. Sve u svemu, kako piše Esquire, taj “susret” Ruth i seksi lutke Lilli bio je sudbonosan, sve ostalo  nakon 1959. postalo je globalna budućnost i povijest u jednom. Nekoliko godina nakon Barbie, rodio se i Ken, 1961. godine. Ken je dobio ime prema Ruthinom sinu, Kennethu. Kćer Barbara i sin Kenneth postali su tako metaforički kumovi, jer su dali svoja imena.

Prva modna lutka namijenjena djeci

Naravno, ako ih je Ruth uopće išta pitala oko toga. Pronašla sam u Woman’s Health-u kako je Barbara izjavila da joj je bilo neugodno što su ljudi shvatili da su Barbie i Ken u vezi, a ne brat i sestra. Valjda na početku, s vremenom se u najmanju ruku trebala naviknuti da to nema veze s njima. Kao i uspjeh lutke Barbie i njezinog svemira.

U konačnici, Kim Culmone iz Mattela objasnila je taj uspjeh kroz jednostavnu činjenicu – Barbie kao prva modna lutka namijenjena djeci, ali u obliku odrasle osobe otvorila je novi diskurs. Postala je uzor, projekcija snova i nadanja djevojčicama diljem svijeta o tome kakve žele biti tijekom odrastanja te u konačnici nakon što odrastu. Kupnjom lutke Barbie sve mi kupile smo želju, san, uzor, I to je bio boom za tadašnje tržište – i ostalo je do danas.  

Red je onda i napisati koju riječ o samoj “majci” – Ruth

Ruth Handler, rođena je kao Ruth Marianna Mosko 4. studenog 1916. u Denveru, Colorado. Roditelji su joj bili poljski židovski migranti, Jakob i Ida Moskowicz, prema izvorima PBS-a. Ruth i njezin suprug, s kojim je kasnije osnovala Mattel, zaljubili su se u srednjoj školi, vjenčali su se1938. godine i ubrzo nakon toga preselili u Los Angeles, gdje je Elliot počeo izrađivati namještaj od dva nova tipa plastike. Kao rezultat, započeli su posao s namještajem, Ruth je radila u prodaji. Također, jedan od prvih poslova koji je radila u Los Angelesu bio je posao tajnice u filmskom studiju Paramount.

Kako se rodila Barbie? Na ideju je dakle došla promatrajući kćer Barbaru i njene prijateljice kako se igraju s papirnatim lutkama. Primijetila je kako djevojčice kroz igru izražavaju svoje aspiracije i zamišljaju sebe u ulogama odraslih žena. Potom je osmislila trodimenzionalnu lutku koja bi djevojčicama omogućila slično istraživanje snova i ambicija, što je na kraju rezultiralo rođenjem Barbie.

Inače, u međuvremenu je sa suprugom i partnerom osnovala tvrtku za proizvodnju igračaka. Nakon što je ideju predstavila suprugu Elliotu i tadašnjem poslovnom partneru Haroldu “Mattu” Matsonu, čija su imena inspirirala ime brenda Mattel (Matt+El), nisu bili oduševljeni. No Ruth je tijekom putovanja u Europi, 1956. godine vidjela u izlogu trgovine igračaka u Lucernu tu lutku Lilli doll, i to je bilo to. Navodno je kupila te lutke tada, donijela ih u Ameriku, dala Jacku Ryanu, tadašnjem potpredsjedniku za istraživanje i razvoj u Mattelu sa zadatakom prilagodbe lutke američkim djevojčicama. Samo tri godine kasnije, Barbie je rođena. Sve ostalo znamo.

Brojne inovacije

No Ruth Handler to nije bila jedina inovacija. Nažalost, 1970. godine dijagnosticiran joj je rak dojke, nakon čega je imala iskustvo radikalne mastektomije. Njeno osobno iskustvo s bolešću potaknulo ju je na osnivanje nove kompanije, Nearly Me. Prvo je razvila umjetnu dojku za sebe, zatim je osnovala tvrtku pod nazivom Ruthon Corp. Ta tvrtka je zatim izrađivala posebno dizajnirane proteze dojki koje su izgledale vrlo realistično, na što se Ruth referirala kao na “nearly me” – “gotovo ja”.

A svaki život koji je prepuno stvaranja i vrhova, ima i padova. U slučaju Ruth Handler– to je povezano s financijama. Usred izvještaja o lažnim financijskim izvješćima, Ruth Handler je 1973. godine podnijela ostavku na mjestu predsjednice Mattela. Sa suprugom je napustila tvrtku 1975. godine. Handler je 1978. optužena za prevaru i lažno izvještavanje Komisiji za vrijednosne papire i burzu, na što se izjasnila da se ne osjeća krivom.

Zbog toga je osuđena na 2,500 sati društveno korisnog rada i novčanu kaznu od 57,000 dolara. Kasnije je izjavila da joj je dijagnoza raka dojke 1970. godine smanjila fokus na reorganizaciju Mattela, što je na kraju dovelo do raznih izazova te njezne ostavke. Ruth Handler preminula je 27. travnja 2002. godine u 85. godini života, a život koji je živjela ta kreatorica novih iskustava žene ostavilo je zauvijek trag na svijet koji nas okružuje.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime