Petak, 17 studenoga, 2023

Mixer jednog imidža: Srednji prst ili biznis? Možda zapravo oboje u slučaju Shakire

Nova pjesma kao klasičan storytelling izdane žene koja sada mora cijelom svijetu reći da je ona zapravo ionako predobra za njega i da ga ne želi, a da je njegov novi izbor daleko ispod njezine vrijednosti - postigla je svoj cilj. Izdaju, ljutnju i srednji prst je zapravo pretvorila u sjajan biznis

Shakira je prvi Grammy osvojila 2000. godine, danas, 22, odnosno 23 godine kasnije Shakira je višestruka dobitnica Grammyja, zahvaljujući njoj je latino glazba popularizirana u cijelom svijetu, njezin utjecaj je nadmašio jezične barijere, pa su latino glazba i nova generacija latinoameričkih glazbenika dobili priliku na svjetskom tržištu – ukratko, Shakiru s pravom smatraju najvećom latino izvođačicom u svijetu.Ni manje ni više novi stihovi o bivšem partneru tipa “Puno posjeta fitness centru, ali više radi na svom mozgu” sada su tema svih tabloida i priča. BZRP Music Sessions #53 je u prva 24 sata imala 50 milijuna klikova na Youtubeu, što je više pregleda od Despacita prije cca šest godina. Ukratko, ljutnja i metaforički srednji prst bivšem i “njezinoj zamjeni” napravili su pravu pomutnju. Raspad veze, prevara i izdaja tako su postali priča na koju su milijuni “kliknuli” – što ne čudi, jer teško da ima nekog tko barem jednom nije doživio ljutnju i osjećaj nemoći, a kad se to sve pretvori u priču u kojoj vam “kao ionako više nije stalo” – antipod koji bismo svi katkad glasno vikali.

I sigurna sam da takve trenutke imaju svi, samo ih možda ne “imenuju” ili ih ne žele niti sebi priznati. No nije niti bitno. Shakira je pjesmom upakirala poruku u maniri “srednji prst” i njemu i njoj: Baby, želim ti sve najbolje s mojom zamjenom, ne znam što ti se dogodio, ali zamijenio si Ferrari za Twingo, zamijenio si Rolex za Casio…’.

Osvetnički narativ koji je privlačan mnogima

Shakira je tako poslovno svoje najjače emocije uspješno utržila. Njezina karijera je i inače pravi primjer komodifikacije, odnosno načina kako utržuje teme koje živi. Konkretno, sve što je, živi i radi, ona i utrži i to za velike “pare”, odnosno vidljivost. I u ovoj je priči ta pjesma poligon za rat bivših ljubavnika. Neovisno o njima, takav je osvetnički narativ privlačan svima koji su iskusili prevaru i zamjenu.

Njihova priča ukratko glasi otprilike ovako. Iza njih je 12 godina partnerstva, uključujući i rođenje djece Milana i Sashe, par je u lipnju prošle godine objavio da se rastaje i to priopćenjem za javnost: “Žao nam je što moramo potvrditi da se rastajemo. Za dobrobit naše djece, koja su nam najveći prioritet, tražimo poštivanje (naše) privatnosti. Hvala vam na razumijevanju.”. Međutim, ono što je djelovalo kao običan razlaz slavnih, bilo je sve samo ne obično, izgleda. Otkriveno je da je Piqué hodao s 23-godišnjom studenticom Clarom Chía Martí. Ne zna se kada su oni zapravo započeli vezu, fotografirani su kako se ljube na glazbenom festivalu u kolovozu prošle godine i tada su krenula razne priče. I utrživanja te priče.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Clara Chìa Marti ✨️ (@therealclarachia)

Cijelu vezu je opisala kroz pjesme

No, Shakira je uvijek bila profi u utrživanja svojih emotivnih stanja. Kad sam pitala ChatGPT kakav je odnos Shakire i njezinog partnera, prvo što mi je “rekao” je da se pjesma Shakire o njenom mužu se zove Me Gusta, koja je objavljena je 2020. godine. Pjesma govori o tome kako Shakira voli svog muža Gerarda Piquea i kako se osjeća sretno i zahvalna što je u vezi s njim- nadodao je ChatGPT.

Te iste godine je nastupila s Jennifer Lopez u poluvremenu Super Bowla (2020), a i gostovala u poznatoj CBS-ovoj emisiji 60 Minutes, zajedno s Piquem. Tada je jasno rekla da ona ne želi vjenčanje, nego želi uvijek biti samo u vezi. Razlog – muškarci se nakon ženidbe prestaju truditi oko supruga. Fanovi su navodno tada bili glasni u stavu da je intervjuom “pokosila” Piquea, odnosno pokazala da je ona ta koja u njihovoj priči postavlja pravila. Naime, dok je ona objašnjavala svoje teorije o životu, on je uglavnom smješkajući se statirao u kadru pored nje.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Shakira (@shakira)

Potom je godinu kasnije pjesmom Te Felicito dala do znanja da sumnja na Piqueovu prevaru. I u konačnici, u ovoj zadnjoj je cijelom svijetu pokazala kako zvuči njezina ljutnja i srednji prst pjevajući o priprostom imidžu Piquea. Njegova osveta Twingom kojim se potom pojavio na poslu i izjavom da je klub dobio sponzorstvo Casia – samo je Shakirina potvrda “njuha” za biznis. To je valjda njegov način kako da ju ismije, ponizi ili što god. Nebitno, jer je ona prva postavila smjer priče – ona je odabrala i Twingo i Casio. “Ostavio si me kao susjedu svekrvi, s novinarima pred vratima i dugom u riznici. Mislio si da ćeš me povrijediti, ali učinio si me još jačom. Žene ne plaču, žene naplaćuju’, pjeva tako Shakira.

Postigla je svoj cilj

Što se biznisa i Casio i Twingo su na tragu toga odlično iskoristili trenutak, naslonivši se svojim objavama na tu priču i na kraju su svi izgleda profitirali na ovom uprizorenju ljubavnog rata. Pritom igrom riječi na španjolskom jeziku ubacuje imena Piqué i Clara, što zvuči ovako: “Perdon, que te sal-pique” (Žao mi je ako ste poprskani) i “Tiene nombre de buena persona, Clara-mente, no” (Ona ima dobro ime osobe, očito samo deklarativno). Ukratko, na kraju Shakira kaže – “That’s it, bye” i šakama udara po argentinskom DJ-u i producentu Bizarrapu, s kojim je producirala svoju novu pjesmu.

Ne bih se čudila da je sve to čak i namjerno inscenirano, to ne možemo znati. Nova pjesma kao klasičan storytelling izdane žene koja sada mora cijelom svijetu reći da je ona zapravo ionako predobra za njega i da ga ne želi, a da je njegov novi izbor daleko ispod njezine vrijednosti – postigla je svoj cilj. Izdaju, ljutnju i srednji prst je zapravo pretvorila u sjajan biznis.

Naslovna fotografija: shakira

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime