Srijeda, 3 srpnja, 2024

Mixer jednog imidža: Taylor Swift može pod ruku s Williamom Sheakspearom

Uspjeh Taylor Swift zaslužuje ozbiljnu analizu, a veliki je dobitak kada se takva analiza suvremenog sadržaja stavi u kontekst s klasičnim i time ukaže da su najpopularniji narativi danas isti ili slični onima koji imaju bezvremensku vrijednost, koji se ponavljaju kroz različite epohe i kulture

Od nove akademske godine, Sveučilište Ghent uvodi izborni predmet ‘Engleska književnost: Taylorina verzija’ gdje studenti mogu analizirati pjesme Taylor Swift. Ovo je tijekom ljeta privuklo pažnju medija. Profesorica Elly McCausland želi povezati klasičnu englesku književnost s Taylorinim suvremenim pripovijedanjem. Iako službene informacije o predmetu još nisu dostupne na stranici Sveučilišta, barem ih ne mogu pronaći, fokus će biti na analizi glazbe Taylor Swift s posebnim naglaskom na sličnosti s klasičnim engleskim književnicima poput Shakespearea.Je li Swiftino pripovijedanje zaista njena autentična specifičnost ili vješto koristi narative koji imaju bezvremensku vrijednost i koji se ponavljaju kroz različite povijesne epohe i kulture?

Fenomen našeg vremena

Taylor Swift nije samo glazbena zvijezda; ona je fenomen našeg vremena. Dominira Billboard ljestvicom s četiri hita u Top 10 i svojom turnejom “Eras Tour” vodi fanove kroz svoje glazbene ere. Čak je i kanadski premijer Trudeau zamolio za njenu turneju u Kanadi. Unatoč kritikama i izazovima u karijeri, poput kontroverzi s Kanyeom Westom i problema s diskografskim pravima, ostaje nepokolebljiva. Počevši od hita “Tim McGraw”, osvojila je četiri Grammyja s albumom “Fearless”.

Taylor ne samo da kontinuirano utječe na glazbenu industriju, već se i zalaže za prava žena, dekonstruira okamenjene osobne i društvene stereotipe i načine percepcije. Ona nije samo pjevačica; ona je snaga koju ne smijemo zanemariti – Rajna Racz o tome sjajno piše u Elleu, u članku naslovljenom Jesmo li uopće svjesni veličine Taylor Swift – pop ikone koja mijenja glazbenu industriju?

Njezine pjesme pravi su “zlatni rudnik”

Jesmo li svjesni veličine Taylor Swift i što će studente Lingvistike i književnosti naučiti profesorica McCausland? Ona će sa studentima Lingvistike i književnosti analizirati tekstove Swiftinih pjesama, naglašavajući reference na englesku književnost poput Dickensa, Dickinsona i Shakespearea. McCausland je istaknula kako njen pristup ide dalje od samih referenci. Nakon što je objavila svoj plan, postala je međunarodna senzacija, komunicirajući s medijima širom svijeta. Ova kombinacija popularne glazbe i klasične književnosti, pri čemu se analiziraju sve jezične osobitosti i uklopljenost u kontekst pokazala se kao pravi “zlatni rudnik”, čineći predmet privlačnim i relevantnim za mnoge. Evo ukratko jednog primjera.

U pjesmi “Right Where You Left Me” Taylor Swift prikazuje dirljivu priču o osobi koja je zarobljena u prošlom trenutku, nemoćna da se pomakne naprijed nakon emocionalnog udara. McClausland tu priču uspoređuje s likom Miss Havisham iz Dickensovog “Great Expectations”. Dok Miss Havisham ostaje zarobljena u vremenu nakon što ju je zaručnik napustio, protagonistica Swiftine pjesme zatočena je u trenutku kada ju je partner ostavio. Obje priče prikazuju paralizirajuću snagu srceparajuće tuge i osjećaj da život teče oko njih, dok one same stagniraju. U oba prikaza nalazimo snažnu vizualnu sliku nekoć predivnih stvari koje su s vremenom postale zapuštene i prekrivene slojem prašine.

Važno je analizirati sve razine stvaranje kulture slavnih i poznatih

Nije novost da poznate osobe, serije ili filmovi iz pop kulture postaju dio akademskih kurikuluma, tako je na našim studijskim programima. Važno je analizirati sve razine stvaranje kulture slavnih i poznatih, jer se iz njihovih priča može puno toga naučiti – od toga što je trend i zašto je nešto trend do toga koji univerzalni element života ta priča razotkriva. Poput Miss Havisham i glavna junakinja Swiftine pjesme “Right Where You Left Me” mnoge/i ostaju taoci vremenske distorzije, nesposobne se osloboditi sjenki prošlosti. Neki više, neki manje, odnosno neki su toga više, neki manje svjesni.

Neki možda nisu nimalo. No to je univerzalni narativ neispunjenog očekivanja koji utječe onda na neka buduća zbivanja i odluke – svjesno ili nesvjesno. Iz tog se razloga s takvom pričom možemo poistovjetiti. Pjesme Taylor Swift odražavaju razne univerzalno prisutne teme – čežnje za oslobađanjem iz okova koji sputavaju, osjećaje tuge i boli, napetost između sigurnosti poznatog i rizika (i potencijalne nagrade) koraka u nepoznato stavljajući ih u suvremeni kontekst.

Taylor Swift obara rekorde: Prodala je preko 2 milijuna ulaznica u jednom danu

Uspjeh Taylor Swift zaslužuje ozbiljne analizu

Analiza i rasprava o načinu pripovijedanja i usporedba s velikim dijelima iz prošlosti možda može osvijestiti mlade ljude kako svijet nije započeo s digitalnim medijima te da temeljito poznavanje narativa klasika može biti izvor znanja i inspiracija u stvaranju vrhunskih sadržaja u suvremenom kontekstu, neovisno o žanru i mediju. Jer priča i način tkanja priče, odabir simbola i narativa je jednak, samo su mogućnosti konstrukcija i distribucija znatno drugačiji. Uspjeh Taylor Swift zaslužuje ozbiljne analizu, a veliki je dobitak kada se takva analiza suvremenog sadržaja stavi u kontekst s klasičnim i time ukaže da su najpopularniji narativi danas isti ili slični onima koji imaju bezvremensku vrijednost, koji se ponavljaju kroz različite epohe i kulture.

Iako platforme poput TikToka nude brzi uvid u različite teme, prava analiza dubina i razumijevanje bezvremenskih narativa (i svega ostalog) zahtijevaju temeljitije proučavanje, što je nemoguće postići samo kroz kratke video isječke. Po meni je to najveći doprinos ovog pristupa za mlade ljude.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime