Petak, 24 rujna, 2021

Chez Darling: Mille Feuille, zavodljivi kolač s tisuću listova…

Znači, hrskavost tog kolača koji se vilicom super lako lomi i krema od vanilije u kombinaciji sa svježim voćem izuo me iz cipela. Okusom toliko kompleksan, izgledom najljepši na svijetu, a osjećaj ugode koji izaziva...

Obožavam kolače koje na balkanskom govornom području nemo’š izgovoriti. To je moment kad ja glumim opaku frajericu uz čisti preserans. Još pogotovo ako oni koji me slušaju nisu nikad učili francuski, pa ih ja, Madame Preserans učim kako da izgovaraju… ihaaaaa, kenjaž samo takav.

A oni? Ubiju se da izgovore. Lome jezik i svi se grleno smijemo… Iako sam ne puno pametna (ali vređati se ne dam!) davno sam ubrala preserans foru: nauči ti Darling,  pošteno izgovoriti par osnovnih naziva i fakat se možeš isfurat opasno znalački. Kao, baš si eto bila tamo i kušala baš sve. Da kušala… s najboljim slastičarima pekla!

Još jedna pariška crtica iz mog života

Znači, jedna od tih frankofonih zavrzlama je i Mille Feuille (čitaj: mil foj… znam, izgleda glupo, ali tako je…). Doslovan prijevod: tisuću listova. Misli se na lisnato tijesto. Koje mora biti lagano razlistano. (Ako ćemo iskreno, meni nakon propisno napravljenog Mille Feuille-a ostane na tanjuru najmanje tisuću mrvica. Nekad i dvije… možda je zapravo naziv od tud povukao… od tisuću mrvica koje ti ostanu nakon što si ga slistio… hm)

Mille Feuille je tema današnjeg sata francuskog i slastičarstva. Poslije vas propitujem i zadajem zadaću!

I sad opet jedna pariška crtica iz mog života:

Većina žena koje ja poznajem u Pariz su odlazile kako bi obnavljale garderobu, mirišale najnovije mirisne tekućinice; išle na tečajeve šminkanja, trošile zadnju paru za dizajnerske krpice ili cipele… A Darling? Darling je odlazila da bi jela… Od malena. Sve pet i moda i cipele i šminka, ali mene pusti u patisserie. Ili ispred. Nek’ ja gledam te boje i udišem mirise svježih kolača… ono što me uvijek fasciniralo jest da nemaš ti tu sad nekih milijun vrsta – barem je nekada bilo tako.
U svakoj patisserie bi bilo do max desetak vrsta, ali zato, ne znaš koji je bio ljepši ili ukusniji. Doveden do savršenstva. Nekad do nesavršenog savršenstva, ali savršenstva. Kombinacije okusa, ajme majko. Npr. beze s bademima i jagodama. Pistacije i maline… ajme majko, ajme majko. Makaroni u svim bojama i kremama kakve si samo možeš zamisliti. Tada si kod nas imao kremšnite, šaumšnite visine cca 15 cm, šaumrole (njih volim i dalje), neke čokoladne torte, ali od ganachea kod nas još nije bilo ni g, nego neke margarinaste glazure i tak… Kakve maline ili jagode usred zime? Jednostavno nije bilo…

Kako sam otkinula na Mille Feuille

I tako ja jednom, u jednom restoranu za desert izaberem Mille Feuillle i doslovce otkinem. Znači, hrskavost tog kolača koji se vilicom super lako lomi i krema od vanilije u kombinaciji sa svježim voćem izuo me iz cipela. Okusom toliko kompleksan, izgledom najljepši na svijetu, a osjećaj ugode koji izaziva… ma kakav sex. Sex je ništa, pa makar bio on i s french loverom… ništa do Mille Feuillea.

Darling ne bi bila Darling da vas sad ne nauči kako, osim što ste naučile pravilno izgovoriti, taj orgazmički desert i napraviti u vlastitoj, nimalo frankofonoj kuhinji.

Mille Feuille by Darling& Shegrts

 

Za izradu tisućulistovskog deserta trebat će vam:

  • 1 paket kvalitetnog lisnatog tijesta
  • 1 paket  ili mjerica svježih malina
  • 1 paket ili mjerica svježih borovnica

Za kremu:

  • 2 jaja (velika)
  • 6 punih žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 5 žlica oštog brašna
  • 4 dcl mlijeka
  • 50 grama putra
  • Malo ekstrakta od vanilije (recimo čajnu žličicu)

Prvo skuhajte kremu. Na način da prvo stavite mlijeko da zakuha, a sa strane u nekoj posudi izmiksate jaja sa šećerom i vanilijom. Dodajte i brašno i sve zajedno dobro ozmiksajte da vam ne ostanu grudice. Kad je mlijeko zakipjelo, maknete ga s vatre, pričekate par sekundi da se smiri i polako sipate mješavinu jaja, šećera i brašna. I onda vratite na laganu vatru i miješate kao nenormalne da vam se ne zgruda, a da se dobro zgusne. Max 5 min, ne treba više. Kad se zgusnula, maknete s vatre i ubacite putar koji dobro umiješate. Prekrijte prozirnom folijom i pustite neka se ohladi.

Sad se bacate na pečenje lisnatog.

Obično budu pakirana po dva komada, pa prvo izvaljajte 1, pa tek kad njega stavite peći bacite se na valjanje drugog. Razvaljajte ga na veličinu crnog pleha iz rola. Na pleh stavite papir za pečenje kojeg ste posuli u tankom sloju sa bijelim kristal šećerom. Stavite koru. Pošpricajte ju vodom i nju pošećerite. Stavite još jedan list papira za pečenje i poklopite s drugim crnim plehom, ono, tipa da ga priklještite. I takvog ga stavljate peći. S oba pleha. To se radi da se lisnato ne digne i ne izdeformira. Želimo da se ispeče, ali da ostane ravno.

Stavljate ga peći na cca 10 min na 180-200. Nakon 10 min okrenete koru i stavite ju još malo peći bez onog gornjeg pleha da i ova strana pozlatni.

Sve isto ponovite i s drugim dijelom lisnatog.

Ovo sve zvuči kompliciranije nego što jest, fakat nije teško.

Kad su se i tijesto i krema ohladili, ja prvo narežem tijesto na veličinu mono porcija. Da svatko ima svoj kolač. Teško mi je sad procijeniti koje su to dimenzije, ali jedno 10-12 cm u dužinu i cca 5 cm u visinu.

Kremu sam prebacila ili u slastičarsku vrećicu ili u vrećicu za zamrzavanje kojoj sam odrezala jedan ugao.

I onda prvo posložim maline i borovnice, otprilike kao da slažem svako drugo polje, kao u šahu, jer pored voća istisnem malo kreme. Pa pored svakog komada voća istisnem kremu. Onda stavim gore jedan komad lisnatog, pa ponovim cijeli postupak voće-krema-voće-krema jedno pored drugog. Pa s trećim lisnatim poklopim. Prvi je gotov. I tako dok ne potrošite svo voće i svu kremu.

Gore ne stavljam nikakvu glazuru, iako ju originalni Mille Feuille ima. Ja volim da izgleda pomalo rustikalno, a i da čujem onaj neprocjenjivi hrrrrrssssk već od prvog sloja.

Domaća zadaća? Ovaj vikend sve da ste pekle i ispod članka zalijepile svoje fotke!!! Najbolji ne dobiva ništa, osim vječnu zahvalnost svojih ukućana koji će na trenutak moći zamisliti da su otputovali…

________________________________________________________________________

Dragana Dilparić, vlasnica Kavane Darling&Shegrts priprema neodoljive ‘grandma’ style domaće torte, quichevi i chic kokteli… i oni su razlog zašto sve više Zagrepčana mijenja jutarnje rituale i nakon buđenja dolazi ravno k Darling. Uz fantastične kulinarske performanse, Dragana će vas zaraziti i vedrim duhom, šalama i pošalicama, pa imate osjećaj kao da ste svratili kod dobre prijateljica doma – a ona, naravno, izvrsno kuha i pripremila vam je gin tonic prema nekom cool receptu. S veseljem isčekujemo svaku novu kolumnu u kojoj će nam, na sebi svojstven – vrckav – način, približiti neke od najpoznatijih svjetskih slastica i jela! Bon Appétit!

Pročitajte još...

Chez Darling: Tart Tatin ilitiga sapiranje ljage sa Stephanieinog imena

Tart Tatin jedna od najpoznatijih svjetskih slastica, a naši ljudi ju uglavnom ne poznaju. A ako i znaju za nju, onda znaju krivu legendu. Želim naglasiti genijalnost ovog deserta i odati svojevrsni hommage preopterećenim kuharicama...

Chez Darling: Galette Bretonne ili francuski doručak kakav još niste probali

Složena u kvadrat, tako da su obli dijelovi podvijeni, tamna, predivna palačinka koja je punjena ementalerom i šunkom, a na vrhu jaje na oko... Lagano popaprena, svakako malo i posoljena, a sa strane malo neke salatice-sad bih ju nazvala mišancom. Pečeno na putru, ofc. Ekstaza...

Chez Darling: Najbolji recept za vanilin kiflice – jer Božić nije Božić bez njih!

Meni božićno vrijeme počinje s vanilin kiflicama. Ne s adventskim kalendarom kojeg btw nije ni bilo dok sam ja bila mala, niti s božićnim reklama nego s kiflicama. Kiflice su se u našoj kući počinjale peći prve... Jer treba im da otpuste.

Chez Darling: Umjesto detoxa vrijeme je za comfort food: pohano meso i brownies

Da su normalna sad bi već naveliko miksali smutije za ručak/doručak/večeru; razmjenjivali detox recepte; ispijali hektolitre čaja od koprive; pasli tone salate... S početkom siječnja zdrava prehrana/mršavljenje/vitalnost bili bi imperativ, ali ovaj siječanj je sve drugačije – i tražimo utjehu u hrani...

Povezano

Idemo u berbu gljiva, jabuka ili jagoda: Ovaj vikend je prava prilika za to!

Nama je jesen najljepše vrijeme za vikend izlete! Zato ovog vikenda idemo i na gljivarijadu u Liku, i u samoberbu jabuka u Lekenik, a bome nećemo propustiti ni samoberbu 'jesenskih' jagoda kod Sesvete. Jedva čekamo!

10 zamjena namirnica: Unesite dodatnih 30 g vlakana za bolju probavu!

Napravite neke vrlo jednostavne zamjene hrane i na jednostavan način unesite vlakna u organizam - ne samo da su dobra za bolji rad naše probave nego i smanjuju rizik od mnogih bolesti!

Upoznajte Damjana Bistričića, chefa čije burgere jedu i u Tokiju!

Poznati puležanski kuhar objašnjava zašto je svaki chef u svojom misaonoj nutrini zapravo slikar, kipar, alkemičar, liječnik i svećenik, što samurajski kodeks ima s gastronomijom, kako je bilo kuhati za Papu i razne plemiće te što znači njegov novi gastronomski smjer 'Le art brut cuisine'

Brzi i zdravi doručak: 5 jednostavnih recepata gotovih u 10 minuta!

Ako krenete u dan sa zdravom hranom, to će vas motivirati da tako i nastavite do odlaska u krevet. Svaki dan radnog tjedna započnite s jednim od ovih jednostavnih recepata za doručak

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime