Srijeda, 29 ožujka, 2023

Dolce vita: Vrhunsko vino i ekstra djevičansko ulje složnog istarskog četverca

Čini se da Nikola i Albert Benvenuti iz Kaldira i Tedi i Sandi Chiavalon iz Vodnjana itekako znaju šta rade jer, osim nas, uspješno osvajaju svijet svojim fantastičnim proizvodima. U njihovim su kapljicama zdravlje, ugoda i ljepota. I užitak. Dolce vita

Narod kaže da složna braća kuću grade, s čime bi se vrlo vjerojatno odmah složila dva para braće koji su ovu formulu podigli na višu razinu i doslovno “stavili na kvadrat”. Rječnikom suvremenih društvenih mreža, slobodno bismo ih mogi označiti hashtagom #brotherpower. Oni su istarski četverac Nikola i Albert Benvenuti iz Kaldira i Tedi i Sandi Chiavalon iz Vodnjana, koji su sredinom studenoga u novom riječkom hotelu Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa predstavili svoje vrhunsko vino i ekstra djevičansko ulje.



Snagu crpe iz tradicije i obiteljskog nasljeđa

Benvenuti su specijalisti za autohtone istarske vinske sorte teran, malvaziju i muškat (od kojeg rade fantastična desertna vina, kao San Salvatore) a ovom su prilikom lansirali treće izdanje svoje krunske etikete Santa Elisabetta, dok su Chiavaloni iz Istre donijeli svoje ekstra djevičansko ulje “Mlado”. Priče obaju parova braće donekle su slične jer najveću snagu vuku ponajprije iz tradicije i obiteljskog nasljeđa.

Dok su braća Benvenuti učili od i uz pokojnog oca Livija, braća Chiavalon su daleke 1997. u roku dva mjeseca izgubili djeda i oca. Tada im je bilo 13, odnosno 18 godina, a u čast svojih predaka započeli su maslinarsku priču u koju su otada utkali puno ljubavi i znanja, izvrsnosti i pažljivosti te stekli mnoga međunarodna priznanja i vrhunske ocjene. Slično je i s višestruko nagrađivanim i Decanterima ovjenačnim Benvenutijima koji kažu da se djelić njihove obiteljske priče nalazi u svakoj njihovoj butelji.

Teran pod etiketom Santa Elisabetta u vinariji Benvenuti prvi su put napravili 2015., a sada su predstavili berbu 2017. koja je po općoj ocjeni u čaši ponudila savršenu ravnotežu između koncentracije i elegancije. Od terana rade i druga vina – kao što je Anno Domini s položaja Španjola, zatim rosé, a ima ga i u njihovom vinu Caldierosso (uz merlot, nebbiolo i tempranillo). Ipak, Santa Elisabetta je, što bi se reklo “something else”.

Istoimeni pložaj s kojeg dolazi je na bijeloj istarskoj zemlji bogatoj kalcijevim karbonatom, koju teran jednostavno obožava, na nadmorskoj visini od 330 metara, s optimalnom izloženošću suncu i strujanju zraka. Ovo divno suho vino svojevrsna je nadgradnja terana Anno Domini, sadrži 14,5 %, alkohola i pravi je biser vinarije. Količina mu je jako ograničena i rasproda se vrlo brzo, a butelja stoji oko 250 kuna, što je, visoka ali svakako za ovo vino opravdana cijena. Berbe 2015. i 2016. razgrabljene su u rekordnom roku i sada se mogu naći samo u kolekcijama strastvenih zaljubljenika, pa je vrlo vjerojatno da će i ova berba doživjeti istu sudbinu.

Težimo dovesti teran do savršenstva

Zanimljivo je da se teran nekad smatrao “vinom (sortom) težaka”, dok danas popriličan broj vinara vjeruje da ima veliku budućnost i od njega rade vrhunska, ozbiljna i velika vina. Braća Benvenuti su mu potpuno posvećeni i samtraju da svoj optimalni terroir pronalazi upravo na području Motovunštine u središnjoj Istri. Albert Benvenuti je rekao da je ideja bila ponuditi tržištu prvoklasno vino koje se može mjeriti s najboljim svjetskim vinima, a od autentične istarske sorte. Opisao ga je kao njihovu težnju da postignu savršenu verziju terana kojeg krasi čvrst i živahan karakter, ali i dugovječnost i finesa, kao i potencijal da u pravim uvjetima pokaže najbolje od sebe i dade vino najviše klase.

Zemlja je tu, zapravo, ‘siromašna’, pa su i bobice grožđa manje. Radimo zelenu berbu tijekom koje reduciramo vinograd i tako prepolovimo urod, a najkvalitetnije grozdove obrezujemo, tako da bi sve bobice podjednako sazrijevale. Težimo dovesti teran do savršenstva i znamo da ćemo imati odlično vino ako nešto ne ‘zeznemo’ u podrumu. Tamo je, pak, sve podređeno očuvanju autentičnosti i prepoznatljivosti sorte, jer nakon žestokih redukcija u vinogradu želimo da okus tog koncentracijom i zdravljem idealno dozrelog grožđa bude preniejt u bocu na što vjerniji način.

Nakon fermentacije vino njegujemo u drvenim bačvama različite starosti i različitih veličina, čime mu dajemo priliku da se razvije na različite načine i stvara se dobar materijal za finalnu kupažu. Pazimo da su bačve što neutralnije i da njihov doprinos bude u tome da pomogne vinu da iz mlade sazrije u zrelu dob, te da se na tom putu razvije i izgradi otpornost i potencijal za dugo čuvanje u boci”, rekao je na događanju Albert Benvenuti, a brat Nikola je dodao kako vino kušaju iz svih bačvica, odabiru ono najbolje te uz pomoć grupe vinskih znalaca i prijatelja traže pravu mješavinu koju onda “blendaju”.

Komisija koja je Benvenutijima pomogla u odabiru vina za 2017. godište djelovala je u stručnom sastavu: novinari Rene Bakalović, Sanja Simić, Davor Butković i Saša Špiranec te sommelieri Danijela Kramarić, Sandi Paris, Emil Perdec i Tihomir Purišić.

Maslina je u Istri svetinja

Oni su kušanjem naslijepo odabrali najbolji omjer vina iz različitih bačvi, nakon čega su vinom napunjene boce i ostavljene na šest mjeseci dodatnog odležavanja. Vino miriše na list duhana, kolač od višnje i zrele kupine, okus mu je slastan i užitan, voćan, teranski svjež i ugodno pikantan, s puno zrelih tanina. Na svečanosti prezentacije podjednako je dobro pristajalo uz odrezak tune kao i uz steak, a dojam je da će još napredovati u boci. Uz braću Benvenuti ugodno su se “sljubila” braća Chiavalon, baš kao i njihovo vrhunsko ekstra djevičansko ulje “Mlado”.

O svojoj životnoj preokupaciji, maslini, kažu da je ona u Istri svetinja i u šali to uspoređuju s indijskim štovanjem krava. Maslina simbolizira mir, dugovječnost i blagostanje, ali je i lijek, baš kao i crno vino, jer je puna antioksdansa i polifenola a sadrži i još mnoge druge za zdravlje blagotvorne elemente. Chiavaloni su su joj pristupili, baš kao Benvenutijevi grožđu – s ljubavlju, posvećenošću, upornošću, udubljenošću. Njihova su pakovanja i etikete, koje odreda potpisuju Bruketa&Žinić nagrađivani, i izloženi u muzejima diljem svijeta.

Ono što je za nekoga “samo” ambalaža, za Chiavalone je susret s umjetnošću, a izuzetno im je važan i susret s arhitekturom. Željko Burić iz Fabrike, čovjek koji Istru nosi u genima i pretače je u izvrsnu arhitekturu, napravio je za njih uljaru koja je jedna od najsuvremenijih u Europi a koja je i prostor u kojem se živi 365 dana u godini. Čini se da oba para braće itekako znaju šta rade jer osim nas, uspješno osvajaju svijet svojim fantastičnim proizvodima. U njihovim su kapljicama zdravlje, ugoda i ljepota. I užitak. Dolce vita.

Fotografije Ivan Rebić

Pročitajte još...

Mixer jednog imidža: Virtualni dating kao zlatni rudnik najmlađe milijarderke na svijetu

Whitney Wolfe Herd je zahvaljujući dating aplikaciji postala najmlađa milijarderka na svijetu i to s nepune 32 godine. Platforma trenutno sadrži tri aplikacije, Bumble Date, Bumble Bizz i Bumble BFF

Čudesan spoj savršenog okusa: Juha od bundeve s narančom

Nadamo se kako ćete uživati u ovom čudesnom spoju namirnica, za čiju vam pripremu neće trebati više od 20 minuta, a savršeno krijepi i dušu i tijelo. Dobar tek!

Dolce vita: Najbolji recepti za paštu s malo masnoće – za prste polizati!

Po vrućinama nikome se baš ne da predugo kuhati, niti jesti pretešku hranu s puno masnoće. Stoga vam donosimo četiri recepta za super brza, preukusna jela od tjestenine s jako malo masnoće

Iz pelješkog Malog Pariza: Vina kojima malo tko može odoljeti

Vino plavca malog iz janjinskih vinograda ima različite karakteristike, što je odlična materija za blend vina Peljeških vinograda, koja su zbog raznovrsnosti karakteristika drugačija od ostalih Plavaca

Povezano

Dolce vita: Zelen je knjiga u kojoj će svatko naći nešto za sebe, svatko tko jede

To je i kuharica i manifest; i anti-kuharica i slikovnica (u najboljem smislu riječi); i knjiga o zdravlju i spiritualni priručnik...i još mnogo toga

Dolce vita: Petra Jelenić: U proizvodnji svih stvari bitno je koliko si vješt majstor i koliko snage i volje imaš

Što više radiš, mijenjaš teme/radna mjesta/koncepte i učiš -to više znaš i možeš. O tebi ovisi koliko ti je dovoljno ili koliko možeš. Istina je i da u kuhinji brzo sagoriš. Dok tema koju si savladao teoretski, ne prođe kroz tvoje vlastite ruke/pećnicu/mikser - ne posjeduješ konkretno znanje, ističe poznata slastičarka

Dolce vita: Vinarija Barun je dokaz kako se iz ljubavi može stvoriti uspješan posao

Baruni žele da ih, bez obzira na izvrsni chardonnay Seigneur i prvoklasni crni pinot Marquis, prepoznaju ponajprije po pjenušcima. A ja ih prepoznajem po ljepoti, dobroti, veselju, hrani...

Dolce vita: Jure Andrijašević i Tomislav Tuđen znaju recept za autentična i jedinstvena iskustva

Na radionicama Croatia by the Glass naučit ćete nešto o vinskom bon-tonu te kulturi stola, sljubljivanju vina s hranom, da biste znalački upijali arome i okuse hrane i pića, a istovremeno uživali u pogledu na veličanstvenu prirodu i kultivirane krajolike

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime