Petak, 11 listopada, 2024

Kuhača i telecaster: Jordan – Biblijska rijeka i rajska kuhinja

Kao svojevrsni podsjetnik na dane kad je rijeka Jordan bila velika i moćna te na njen 'božji vrt' i današnja gastronomija Hašemitske Kraljevine Jordan u svojim jelima ima obilja povrća, maslinova ulja i voća

Boney M su imali hit posvećen rijekama Babilona no najopjevanija rijeka nisu ni Tigris ni Eufrat već biblijski Jordan. Iako je danas na mjestu koje kao lokaciju krštenja Krista na istočnoj obali pohode stotine tisuća vjernika i turista rijeka Jordan tek malo širi potok, nekoć je bila moćna rijeka uz čije su se plodne obale i dolinu Kikkar ha-Yarden protezali nasadi maslina, voća i povrća tvoreći, kako stoji u Starom zavjetu, pravi ‘božji vrt’.



No, o značaju rijeke Jordan kod židovskih i kršćanskih vjernika ne svjedoče samo biblijski izvori, rane bogomolje i arheološki lokaliteti već i spomen Jordana u stotinama nabožnih pjesama. Ili točnije u crnačkom gospelu ali i folku i transžanrovskoj duhovnoj glazbi.

Citirana u bezbrojnim pjesmama

Rijeka Jordan naime ima jako simbolično značenje. Za Židove je prelazak Jordana na putu iz egipatskog ropstva u Obećanu zemlju simbol slobode. O tome govori i stara gospel pjesma iz mjuzikla ‘Showboat’, ‘Ol’ Man River’ u kojoj se veli “pusti me da odem dalje od Mississippija, pusti me da odem od bijelog gospodara, pokaži mi  tu vodu koju zovemo rijeka Jordan/ tu staru vodu koju želim prijeći”.
Velikan reggaea Burnig Spear pjevao je o njoj u ‘Jordan River’ kao i brojni izvođači poput Mahalie Jackson, Barbare Streisand, Odette ili pak Bobbyja Womacka u skladbi ‘Deep River’. Tu je i ‘Roll, Jordan, Roll’ koja je silnim verzijama – pored ostalih i onom Johna Legenda – utjecala i bila citirana u bezbrojnim pjesmama. Jordan se spominje i kod Barryja McGuirea u ‘The Eve Of The Destruction’, Michaela Jacksona u ‘Will You Be There’, u folk skladbi ‘The Wayfaring Stranger’ koju je među inima snimila i Emmylou Harris… 
‘The Far Side Banks of Jordan’ snimili su Johnny Cash i June Carter, ‘River Of Jordan’ legendarni country duo The Louvin Brothers a godinama kasnije i Ricky Scaggs, The Oak Ridge Boys…

JOHN LEGEND ‘Roll Jordan Roll’

 

Mada Jimmy Cliff nije 1969. skladao ‘Many Rivers To Cross’ kao metaforu oslobođenja i puta do slobode ova skladba – koju su snimili mnoge zvijezde pa i John Lennon, Joe Cocker, Percy Sledge, UB40, Cher, Eric Burdon & The Animals, The Walker Brothers, Linda Ronstadt, Annie Lennox, Bryan Adams… – često je izvođena kao medley združena sa skladbama koje govore o rijeci Jordan. Poput, primjerice, skladbe ‘Gett Away Jordan’ znane u izvedbi velike Mahalie Jackson u kojoj postoji stih “ima još jedna rijeka koju valja prijeći”. Spomen rijeke Jordan je naravno u hipu promijenio izvornu poruku Cliffove skladbe. 

JAMES TAYLOR ‘Ol’ Man River’ 

 

Jordanska gastronomija – spona Istoka i Zapada

Kao svojevrsni podsjetnik na dane kad je rijeka Jordan bila velika i moćna te na njen ‘božji vrt’ i današnja gastronomija Hašemitske Kraljevine Jordan u svojim jelima ima obilja povrća, maslinova ulja i voća.
Jer, kako to u svojoj knjizi ‘Jordanian Cooking’ piše Lina Chebaro “tisućama godina taj je prostor igrao važnu ulogu u povijesti kao trgovačka spona Istoka i Zapada. Njegova jela su stoga nastajala kroz prožimanja mnogih i raznolikih kultura, namirnica i začina koje su donosile karavane.”
Sasvim točno jer u jordanskoj su kuhinji utjecaji (začini, namirnice, jela…) iz Sjeverne Afrike, s mediteranskih obala, Perzije, Srednjeg istoka… Nezaobilazan je ‘all spice’ s kombinacijom začina (pored ostalih i pimenta), kardamom, šafran i kurkuma, pistaciji, sezam i tahini odnosno pasta od sezama, pinjoli, razne vrste papra, mediteransko začinsko bilje poput mažurana, mente… Omiljeni al rahib je zapravo baba ghanoush – popularno jelo od patlidžana kojem su u Jordanu dodali dehidrirani jogurt te, naravno, češnjak, tahini i limunov sok.  

Kao omiljena ulična hrana tu je sveprisutni falafel: spljoštenim fritulama nalik prženi zalogajčići od mljevenog slanutka i raznih začina te jordanska inačica humusa (fattet hummus): pjenasti humus u kojem su osim slanutka, tahinija, maslinova ulja i limuna dodani i komadići pita kruha koji se nekoliko sati (dok se nije gotovo raspao) natapao u povrtnom temeljcu. Warak erab su, pak, tipične bliskoistočne male sarmice (japrak) u listovima vinove loze a kao i kod punjenih tikvica (kousa mahshi) u njima je riža s mljevenom janjetinom. 

Mansaf – ultimativno i najpoznatije jordansko jelo 

Ultimativno i najpoznatije jordansko jelo je mansaf. U  njemu su tri glavna sastojka koja ga čine tako osebujnim: riža, janjetina te ‘jameed’. Ovaj potonji (kojim se preliju janjetina i riža) dobiva se od tvrdog kozjeg jogurta koji se potom ponovo ‘hidratizira’ u osebujni kiselkasto-slani umak tipičan za proizvode od kozjeg mlijeka.  

Uz gotovo sva jordanska jela služi se kruh odnosno pita-kruh: tanke lepinjice na koje se stavlja meso te kuhano ili sirovo povrće. A taj kruh – čak i kad ga samog jedete ako je stigao ravno iz pekare – izvrsno prija makar samo nakapan s malo maslinova ulja. 

Mnoga jordanska jela i salate koje imaju poseban okus (naročito ako im dodate ocat od šipka) su jednostavne za pripremu pa zašto ih ne kušati doma.

 

JORDANSKI BABA GHANOUSH (AL RAHIB) 

(dok kuhate i blagujete slušajte Burning Speara u ‘Jordan River’

Sastojci:

  • 1 kg patlidžana
  • 1 zelena paprika
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • ½ kg zrelih rajčica 
  • ½ šalice limunova soka 
  • maslinovo ulje
  • sol
  • po volji: tahini, naribani dehidrirani jogurt

Priprema: Ogulite i operite patlidžane pa ih popecite na grill tavi ili gradelama te narežite na komadiće i usitnite u multipraktiku. Potom ih dobro promiješajte u zdjeli za salatu zajedno sitno rezanim rajčicama, paprikom, lukom, češnjakom i naribanim dehidriranim jogurtom  te začinite solju, limunovim sokom, tahinijem i maslinovim uljem. 

GALAYET BANDORA

 

(dok kuhate i blagujete slušajte Emmylou Harris u temi ‘Wayfaring Stranger’)

Sastojci:

  • 5 većih zrelih rajčica
  • 1 manji luk
  • 2 jušne žlice maslinova ulja
  • sol i papar
  • pita kruh ili tanke lepinje

Priprema: U tavi na maslinovu ulju par minuta pirjajte narezani luk pa kad uvene dodajte oguljene i narezane rajčice. Popaprite i držite na laganoj vatri dok rajčice nisu skroz mekane, posolite pa dodajte u pita kruh (ili tanku lepinju). Ovo ‘bezobrazno’ jednostavno i jeftino jelo sjajno prija. 

FATTOUSH – JORDANSKA ARAPSKA SALATA

(dok kuhate i blagujete slušajte Walker Brothers u ‘Many Rivers to Cross’)

Sastojci: 

  • 1 komad pita kruha ili ½ tanke lepinje (uzdužno prepolovljene) trgana na komadiće
  • 1 oguljen i narezan krastavac
  • 2-3 slatka (neukiseljena) paveruna (blage male zelene papričice)
  • 1 polovina vezice peršinova lista 
  • 1 žuta, zelena ili crvena paprika
  • 1 manja glavica salate
  • 2-3 rotkvice 
  • limunov sok
  • maslinovo ulje
  • sol i crni papar
  • 2-3 žlice svježe narezanih listića mente

Priprema: Komadiće pita kruha ili tanke lepinje prepržite dok ne zarumene na maslinovu ulju. Sve sastojke za salatu narežite na manje komade i promiješajte u zdjeli.
Od limunova soka, maslinova ulja, soli i papra napravite dresing pa njime prelijte salatu preko koje ste dodali komadiće poprženog kruha. Po volji dodajte i malo naribanog dehidriranog jogurta. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime