Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Tika-taka, tika-tak: Kako najlakše prebroditi prelazak na zimsko računanje vremena?

Dolaskom zime prirodno dolazi do smanjenja razine serotonina, hormona sreće. Zbog prelaska na solarno vrijeme i manjeg broja sunčanih sati kojima smo izloženi, može doći do pojave umora, oslabljene koncentracije, stresa i razdražljivosti. Donosimo nekoliko savjeta kako to što lakše prebroditi

Jesen u naš život uvodi nekoliko promjena: lišće je svugdje oko nas i priroda mijenja svoje boje, sve više vremena smo pod dekicom ispred televizije, odijevamo topliju odjeću, ali i dolazi do promjene sata. Kao i na kraju svakog listopada, vraćamo se u solarno vrijeme i mijenjamo kazaljke na satu. Ove godine to će se dogoditi noćas, u noći između 28. i 29. listopada, u 3 sata ujutro.Solarno, odnosno zimsko računanje vremena

Promjena vremena označava povratak solarnog vremena. Nakon ljetnih mjeseci obilježenih prijelazom na ljetno računanje vremena, sada se vraćamo na “praćenje” Sunčeva ciklus. Razlog promjene kazaljke na satu uvijek je isti: ušteda energije. Prijelazom na ljetno računanje vremena 2020. godine, primjerice, uštedjelo se oko 400 milijuna kilovatsati električne energije u iznosu od 66 milijuna eura, a potrošeno je 205.000 tona ugljičnog dioksida manje u okoliš.

Sat vremena više ili sat manje?

Prijelaz s ljetnog na zimsko, odnosno solarno računanje vremena označava “skok unatrag” od 60 minuta što znači da ćemo, barem sutra ujutro, moći spavati sat vremena dulje. A sve ostale dane ćemo ići na spavanje sat vremena kasnije i buditi se sat kasnije.

Međutim, koliko god se to na prvi pogled možda činilo bezazlenim, ta promjena vremena ima znatne učinke na naš život. Dolaskom zime, zapravo, prirodno dolazi do smanjenja razine serotonina, hormona koji nas čini sretnima. Zbog prelaska na solarno vrijeme i manjeg broja sunčanih sati kojima smo izloženi, može doći do pojave umora, oslabljene koncentracije, stresa i razdražljivosti.

Kako se nositi s promjenom sata?

1) Ritual odlaska na spavanje u isto vrijeme

Počnite mijenjati svoju rutinu odlaska na spavanje već večeras kako biste se sutra probudili ranije. Osim toga, pokušajte svaki dan odlaziti na spavanje u isto vrijeme kako bi se organizam naviknuo na određeni bioritam.

2) Važnost Sunčevih zraka i tjelovježbe

Iskoristite svaki trenutak sunčanog vremena i upijte što više vitamina D te redovito vježbajte i potičite oslobađanje endorfina.

Vitamin D – ključan u jačanju imuniteta i borbi protiv koronavirusa!

Budući da smanjenje vitamina D dovodi do smanjenja proizvodnje endorfina u tijelu (hormona blagostanja), potrebno je to nadoknaditi na drugi način. Sport je izvrstan stimulator endorfina, a tjelesna aktivnost je prepuna raznih dobrobiti.

3) Aktivan društveni život

Održavajte svoj društveni život aktivnim. Preporučljivo je ne smanjivati društveni život i hobije, nego nastaviti njegovati svoje strasti i odnose s drugima.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime