Utorak, 26 ožujka, 2024

Kuhača i telecaster: Naranče i mandarine – Nije Kristina, al’ je mandarina

Naranče i mandarine koje su u kontinentalnoj Europi stoljećima bile pojam nedostižnog luksuza, obilato su zastupljene i u gastronomiji. Postoje stotine recepata za deserte u kojima naranča i mandarina igraju glavnu ulogu, no tu je i nemali broj slasnih slanih jela. Poput itekako poznate patke s narančom

Na pitanje znate li koju pjesmu koja govori o mandarini, dao bih se kladiti, u trenu bi vam svi odgovorili: “Tangerine” Led Zeppelina. Sjajna skladba Roberta Planta nastala još za Yardbirdsa, no proslavljena na “Trojci” Led Zepellina, nije jedina koja govori o omiljenom agrumu. Svoju “Tangerine”  imaju i engleski indie rockeri Glass Animals, ali i Dean Martin, Frank Sinatra, Nat King Cole, Jimmy Dorsey, Herb Alpert , Four Freshmen… Te mnogi drugi koji su snimili evergreen kojeg su 1941. potpisali Victor Schertzinger i znani tekstopisac Johnny Mercer. Naravno tu su i krautrockeri Tangerine Dream čija se karijera protegnula od kraut/prog rock dana do debelo u 21. stoljeće.



Isto vrijedi i za naranču i njen omiljeni sok kao nezaobilazni napitak za početak dana o kojem pjevaju i Deep Purple u “Orange Juice Song”. Tu je i sjajna engleska grupa Orange Juice, Jimmy Buffet koji o narančama govori u “Ballad Of Skip Willey”, They Might Be Giants s “Orange”, guru engleske psihodelije Syd Barrett odnosno Pink Floyd u “Apples And Oranges”…

“Gorku naranču” koja se udomaćila na Siciliji istisnula je njezina slatka rođaka u 15. stoljeću

Naranče i mandarine koje su u kontinentalnoj Europi stoljećima bile pojam nedostižnog luksuza, obilato su zastupljene i u gastronomiji. Iako, omiljeno voće mandarina – koja je proslavila i uzgajivače u delti Neretve – ima čak 85 posto vode, 13 posto ugljikohidrata (što je čini zanimljivom dijetetičarima) te zanemarivu količinu masti i proteina. Naravno uz vitamin C. Naranča, koja je hibrid grejpfruta i mandarine, porijeklom je iz južne Kine, sjeveroistočne Indije i Minamara te se u kineskoj literaturi spominje gotovo 400 godina prije Krista.

U Europi i na Mediteranu se pak počela uzgajati kasnije. Najprije na Siciliji gdje se udomaćila “gorka naranča” (koju i danas možete naći na nekim jadranskim otocima), a na Iberijski poluotok odnosno u Andaluziju su je početkom 10. stoljeća donijeli Mauri. Na američki kontinent su ju u 15. stoljeću uveli španjolski konkvistadori. Slatka naranča kakvu znamo pojavila se i udomaćila istisnuvši svoju gorku rođaku u 15. stoljeću, a par stoljeća kasnije raširila se Europom gdje god je to omogućavala klima.

Naravno postoje stotine recepata za deserte u kojima naranča i mandarina igraju glavnu ulogu, no tu je i nemali broj slasnih slanih jela. Poput itekako poznate patke s narančom. Jedno od vraški zanimljivih jela je mljevena govedina koja se kuha zajedno s narančinim sokom, sojinim umakom, čilijem, rižinim octom i solju te služi u listu salate. No naranču, kao i druge citruse, posebno ljubi meso peradi: piletina, pačetina, puretina… Kao i uvijek kada je kuhanje u pitanju, ograničavajući faktor u pripremi jela sa narančom ili mandarinom je samo mašta kuhara. Evo nekih od njih.

1/ PEČENA TUKA/PURA S NARANČOM I ZAČINSKIM BILJEM

(dok kuhate i blagujete slušajte Led Zeppelin i “Tangerine”)

Sastojci:

  • 1/4 šalice omekšanog maslaca
  • 2 jušne žlice provansalskih trava (timijan, origano, bosiljak…)
  • 1 srednje velika tuka
  • 2 jušne žlice soli
  • 1 jušna žlica papra
  • 1 veliki crveni luk razrezan na četvrtine
  • 1 srednje velika naranča razrezana na četvrtine
  • 1 srednje veliki limun razrezan na četvrtine
  • 1 grančica ružmarina
  • Desetak listića kadulje
  • 2 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 4 jušne žlice glatkog brašna

Priprema: Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva, a omekšani maslac pomiješajte s provansalskim začinima. Tuku stavite na lim za pečenje prsima okrenutu prema gore, pažljivo prstima razdvojite kožu od mesa pa na meso utrljajte pola smjese s maslacem a kožu učvrstite čačkalicama. U trbušnu šupljinu utrljajte sol i papar i u nju stavite luk, naranču, limun te ružmarin i kadulju. Rastopite preostali maslac i njime premažite vanjski dio tuke. Dodajte temeljac na lim za pečenje te pecite tuku nepokrivenu oko dva i pol – tri sata uz povremeno podlijevanje tekućinom od pečenja. Kad je meso pečeno (najbolje je provjeriti termometrom koji mora pokazati 80 stupnjeva) izvadite ga iz pećnice, pustite da se ohladi deset minuta pa rasijecite na lijepe komade. U međuvremenu sve sokove od pečenja ulijte u manju tavu, po volji uklonite višak masnoće, dodajte brašno i miješajte na laganoj vatru dok se umak kojeg ćete poslužiti uz meso nije zgusnuo i reducirao. Po volji u umak možete dodati i malo tabasca, woster ili sojina umaka.

 

2/ LUNGIĆ U GLAZURI OD NARANČE

(dok kuhate i blagujete slušajte Orange Juice u skladbi “Rip It Up”)

Sastojci:

  • 1 veći lungić
  • 1 jušna žlica soli
  • 1 usitnjeni režanj češnjaka
  • Mala kavena žličica suhog timijana
  • Prstohvat ribanog đumbira
  • Prstohvat papra

Za glazuru:

  • 1 šalica narančina soka
  • 1 jušna žlica senfa (najbolje je Dijona)
  • 1 jušna žlica smeđeg šećera
  • 1/3 šalice (par žlica) hladne vode
  • 1 jušna žlica kukuruznog škroba

Priprema: Ugrijte pećnicu na 160 stupnjeva Celzija pa lungić dobro sa svih strana natrljajte smjesom soli, papra, đumbira, češnjaka i timijana. Na limu za pečenje pecite (s obje strane) oko sat vremena. U međuvremenu u dubljoj tavi na srednje jakoj vatri uz miješanje spojite limunov sok, smeđi šećer i senf dok  niste dobili kompaktnu smjesu. U lončiću za umake pomiješajte škrob i vodu pa dodajte smjesu s limunovim sokom. Uz miješanje pustite da provre. Polovinom dobivenog umaka premažite lungić i vratite ga u pećnicu na dvadesetak minuta uz povremeno okretanje i premazivanje preostalim umakom/glazurom. Pustite da lungić ohladi te ga tek onda režite na tanje kriške.

Ovakvu glazuru možete koristiti i u drugim receptima uz sve vrste mesa.

 

3/ HRSKAVA PILETINA S NARANČOM

(dok kuhate i blagujete slušajte They Might Be Giants i skladbu “Oranges”)

Sastojci:

  • 2 veća pileća prsa rezana na veće kockice
  • 1 jušna žlica biljnog ulja
  • 2 srednje velike tanko narezane mrkve
  • 1 režanj usitnjenog češnjaka
  • 1,5 jušne žlice naribane kore neprskane (bio) naranče
  • 1 šalica narančina soka
  • 1/3 šalice ljutog kečapa
  • 1 jušna žlica dimljene mljevene paprike
  • 3 jušne žlice smeđeg šećera
  • 1/4 jušne žlice soli
  • 1/4 jušne žlice mješavine papra
  • Prstohvat kajenskog papra
  • 2 šalice riže (kuhane)

Priprema: Popržite na laganoj vatri u tavi na malo ulja (ili u pećnici) komadiće piletine koje ste lagano posolili i posuli dimljenom mljevenom paprikom. U međuvremenu u woku ili dubokoj tavi na laganoj vatri ugrijte ulje pa zapecite mrkvu, dodajte češnjak, a potom narančin sok, ljuti kečap, šećer, začine i pustite da uz miješanje zavrije. Smanjite vatru, promiješajte i dodajte piletinu. Držite na laganoj vatri uz miješanje par minuta. Služite uz kuhanu rižu.

 

4/ RIBLJI FILET SA ŠPAROGAMA I NARANČOM

(dok kuhate i blagujete slušajte Pink Floyd u “Apple And Oranges”)

Sastojci:

  • 4 riblja fileta (svježe orade, lubina, ali može i skuše ili pak filetirane smrznute ribe poput oslića i bakalara)
  • 1 žličica suhog mediteranskog začinskog bilja (timijan, origano, bosilja, ružmarin…)
  • 0,7 dcl maslinova ulja
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 svežanj divljih šparoga
  • 0,5 dcl bijelog vina
  • 4-5 žlica svježe cijeđena narančina soka
  • sol i papar

Priprema: Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Aluminijsku foliju premažite maslinovim uljem, a onda na njezinu sredinu stavite riblje filete – nakapane uljem i posoljene. Preko njih stavite zelene/mekane dijelove šparoga, nasjeckani češnjak i začinsko bilje. Popaprite, posolite i zalijte narančinim sokom, vinom  i maslinovim uljem. Zatvorite foliju u škartoc/škarnicl (visoko da se riba peče kao da je pod pekom) i pecite u ugrijanoj pećnici 18-20 minuta. Rastvorite foliju pa ribu još zapecite koju minutu, ali svakako prije toga uklonite šparoge da se ne isuše.

Postoji i drugi način pripravljanja istih namirnica. U “škartocu” popecite samo riblji filet i šparoge nakapane s malo ulja, a u tavi odvojeno priredite topli umak od češnjaka, soli, papra i narančina soka.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime