Petak, 18 listopada, 2024

Kuhača i telecaster: Soul i njegova hrana za dušu (2.) – Grah, kuruza i bakini recepti

Soul food ima brojne regionalne inačice, no najveći je utjecaj stigao preko Louisiana i proširio se najprije Jugom, a onda doskočio i do Sjevera. Među klasicima je svakako tamošnji 'kukuružnjak'

Soul food i soul kitchen su – kao i soul glazba – s korijenima mnogo dubljim od šezdesetih. Zapravo temelje se na kućnom kuhanju od lokalnih jeftinih namirnica. Posebice na ruralnom Jugu s kojeg se – kao i glazba – ‘soul food’ zaputio prema industrijskom Sjeveru: Chicagu, Detroitu…



Naravno, soul food ima brojne regionalne inačice, no zacijelo je najveći utjecaj stigao preko Louisiana i proširio se najprije Jugom, a onda doskočio i do Sjevera. Među klasicima je svakako tamošnji ‘kukuružnjak’. 

 

KUKURUŽNJAK (ili cornbread)

(dok kuhate i blagujete slušajte Louisa Jordana ‘Beans And Cornbread’)

Omiljeno jelo soul fooda je ‘kukuružnjak’ za koji postoji stotinu različitih recepata. Evo jednoga od njih. Izvana hrustav, a iznutra mekan, rađen od jeftinih namirnica znao je biti i dio glavnog jela koje je uključilo grah ili uobičajeni prilog koji bi ‘napunio želudac’.
Recept je jednostavan. Valja pomiješati jaja, kukuruzno i obično brašno s malo maslaca i mlaćenice, prstohvatom sode bikarbone te soli (ili šećera) po volji – pa umijesiti štrucu, pustiti da odstoji dok se tijesto digne te ju kao i svaki kruh ispeći u pećnici.
Maslac i mlaćenica ‘kukuružnjaku’ daju smočnost koja savršeno prija uz zapečenu koricu. 

ZAPEČENI JUŽNJAČKI MAKARONI SA SIROM

(dok kuhate i blagujete slušajte Otisa Reddinga u skladbi ‘Johnny’s Heartbreak’)

 

Sastojci:

  • 25 dag makarona
  • ½ šalice svježeg mlijeka
  • 1 šalica domaćeg kondeziranog mlijeka
  • 2 jaja
  • ½ šalice omekšanog maslaca
  • 2 jušne žlice kiselog vrhnja
  • 30 dag sira (chedar, gorgonzola…)
  • 2 jušne žlice naribanog parmezana

Priprema:
Skuhajte i ocijedite makarone i stavite ih sa strane. Napravite vlastito ‘kondezirano’ mlijeko tako da ga iskuhate na trećinu (da izgubi višak vode) pa ga pomiješajte sa svježim mlijekom (pola-pola) i jajima te solju, paprom (kajenskim ili čilijem) ili pak začinima po volji. Prelijte makarone pa dodajte maslac, tri vrste sira (po izboru), kiselo vrhnje  i zamućena jaja te sve dobro pomiješajte. Pospite po vrhu naribanim parmezanom. Pecite 20-ak minuta u pećnici na 180 stupnjeva, odnosno, dok makaroni ne dobiju zlaćanu koricu.

RAŠĆIKA SA SLANINOM

(dok kuhate i blagujete slušajte ‘Cornbread, Fish & Collard Greens’ Anthonyja Hamiltona)

 

Ovo popularno jelo koje se nudi u soul kitchen zalogajnicama mirne je duše moglo biti i dio naše ruralne gastro ponude. Em je jeftino, jednostavno za pripremu i nekako usuglašeno i sa domaćom ruralnom prehranom. Raščiku se skuha (ne previše, mora ostati malo žilava) a potom na masti pirja zajedno s narezanim lukom, češnjakom i slaninom. 

JUŽNJAČKI PRŽENI SOM

(dok kuhate i blagujete slušajte Skipa Jamesa i ‘Catfish Blues’)

 

I ovo jelo je veoma slično našim domaćim inačicama. 

Sastojci: 

  • 60 dag som rezanog na prst debele trake
  • ½ šalice mlaćenice
  • 1 i pol šalica kukuruznog brašna
  • ½ šalice glatkog brašna
  • ulje za prženje
  • prstohvat čilija u prahu
  • sol 

Priprema:
Pomiješajte sve suhe sastojke pa trake soma pohajte u vrelom ulju – prethodno ih najprije uvaljavši u suhim sastojcima pa u mlaćenici i ponovo u suhoj mješavini brašna. 
Na isti način, no dodavši još krušne mrvice u suhe sastojke, a jaja u mlaćenicu – možete pržiti i narezane zelene rajčice – još jedan klasik soul fooda.

JUŽNJAČKI ZAPEČENI GRAH

(dok kuhate i blagujete slušajte Jr. Walkera & The All-Stars u hitu ‘Shotgun’)

Sastojci: 

  • 70 dag skuhanog graha
  • ½ šalice smeđeg šećera
  • ¼ šalice sitno rezanog luka
  • ¼ šalice sitno rezane zelene paprike 
  • 2 jušne žlice BBQ umaka
  • 1 jušna žlica senfa

Priprema: 
Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Grah stavite u posudu za pečenje, dodajte šećer, luk, papriku, BBQ umak i senf te sve dobro pomiješajte. Pecite nepokriveno oko 45-60 minuta pa sve dobro promiješajte. Pustite da se ohladi, pa poslužite uz roštilj. 

PEČENA PILETINA U ČAJU

(dok kuhate i blagujete slušajte Rufusa Thomasa u ‘Funky Chicken’)

Sastojci:

  • 1 srednje veliko pile narezano na komade
  • 2 vrećice zelenog čaja
  • ½ šalice smeđeg šećera
  • ½ šalice morske soli
  • 1 manji luk narezan na sitno
  • 1 limun narezan na tanke kriške
  • 3 režnja češnjaka 
  • 1 manja grančica ružmarina 
  • 1 jušna žlica svježe mljevenog papra 
  • 2 šalice smrvljenog leda

Priprema: 
Skuhajte čaj u četiri šalice vode i pustite da pokriven odstoji 10-ak minuta. Izvadite vrećice iz čaja, dodajte šećer, limun, ružmarin, luk i češnjak pa kad se čaj ohladio dodajte led.  Hladni čaj/marinadu stavite u vrećicu sa zatvaračem pa u nju dodajte narezanu piletinu i držite u hladnjaku 24 sata. Piletinu potom izvadite iz marinade i dobro posušite pa sa kožom prema dolje popecite najprije na jednoj pa na drugoj strani na laganoj vatri. Koža pileta mora biti dobro pečena i hrskava. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime