Utorak, 17 svibnja, 2022

Kuhača i telecaster: Studentska prehrana i buntovne pjesme

Za one koji su spremni za početničko kućno kuhanje kao dopunu studentske prehrane evo nekoliko recepata. Jer, jednostavno i jeftino može biti i jako fino

Kad sam je sreo bila je mlada

Ljubavi puna i napola gladna

Nije zbog rime i nije iz vica

I ja sam tada jeo ko ptica.

Svaka je njena potreba mala

Živi uglavnom od ideala

Čitam joj pjesme, ona mi guče

Na stolu hladan gulaš od juče

Na stolu skroman paket od kuće

Smrznuta jela, ali postelje vruće

Divno je rasla, sa stasom breze

Na plodnom tlu studentske menze...”

Tako je u ona davna vremena u skladbi “Pravilna ishrana” pjevao Arsen Dedić. Mnogo se toga promijenilo u ovih pedeset godina koliko je prošlo od objavljivanja Arsenova albuma “Homo Volans”, no studentska prehrana je zacijelo ostala slična.



Istina, današnja studentska menza se u usporedbi s negdašnjom ponudom za gladne studente doimlje kao vrhunski restoran, no navike studenata i njihova prehrana i danas je skromna i oskudna. Zapravo, većina će studenata – ako nisu na maminoj kuhinji – živjeti od trokuta konfekcijske pizze, peciva s lisnatim tijestom ili kakvog drugog jeftinog brzogriza.

ARSEN DEDIĆ “Pravilna ishrana”

Studentska prehrana nije baš omiljena tema na koju bi se naslanjale ni alternativne glazbene snage niti zvijezde mainstreama. A opet, pjesmarica koja se “dotaknula” studentskog života i studenata uopće – a posebno studentskih pobuna – nije zanemariva. Posebno kad je riječ o glazbi koja se našla uključena na soundtrackove. Poput znane “Mrs. Robinson” Simona & Garfunkela kao glavne glazbene teme vezane uz hit film “Diplomac” (“The Graduat“) ili pak “Give Peace A Chance” iz filma “Jagode i krv” (“Strawberry Statement“) koji govori o studentskim nemirima u Americi. A o istoj temi i krvavim događanjima na Sveučilištu Kent govori i “Ohio” Crosby Stills Nash & Younga.

O studentskim demonstracijama su pjevali i Beach Boys u “Student Demonstration Time”; skladbi koja je sjajno posvojila znanu “Riot In The Cell Block No 9”. The Fall su, pak, snimili “Hey Student”, Sam Cook u svojoj klasičnoj skladbi “Wonderful World” spominje sva što nije naučio studirajući, a Hall & Oates imali hit svojom “Adult Education”… Rage Against Machine su u svojoj “Take The Power Back” žestoko kritizirali obrazovni sustav i njegove kutrikulume. Na istom je tragu bio i protestni bard Phil Ochs sa “I’m Going To Say It Now”. Studentska prehrana je zanemarena iako bi se i o njoj i pobunama u kantinama moglo spjevati mnogo bijesnih skladbi, no na nju se ipak odnosi – iako ne izrijekom –  bezbroj skladbi koje govore o jeftinoj “klopi”.

CSN&Y “Ohio”

A studentska prehrana, bez obzira na poslovično tanke novčanike, i ne mora biti neukusna s vječnim okusom, rekao bi u jednoj drugoj pjesmi Arsen, jeftine hrane. U moje davnašnje studentsko vrijeme prije masovne pojave fast-fooda i pekarskih “grickalica” generacije studenata su se “dohranjivale” prženim ribicama iz lokala u Jurišićevoj ili pak, kad bi stigli novci iz kuće, odlazili “kod Pere” na Šalatu. Tamo je gospar Pero za studente uvijek imao posebnu cijenu, a njegova supruga iz kuhinje gladnim studentima u tanjur juhe dodala i obilati komad lešo mesa. Danas je situacija mnogo teža jer negdašnji “pajzli” su mahom postali mjesta s mnogo višim cijenama od onih koje može podnijeti studentski džep.

Iznimke ipak postoje, a jedna od njih je – primjerice – “Kantina” u dvorištu tik do znanog zagrebačkog kluba-restorana popularno nazvanog “kod Draška”. Zašto? Stoga što se za isti iznos koji vam treba za ne baš dobru pizzu i brzogrize od lisnatog tijesta, može pojesti i nešto konkretno. Recimo, povrtno varivo za 30 kuna, hobotnica na salatu ili piletina u sezamu (obje za 35 kuna), odlični tacosi s piletinom (35 kuna) ili pak goveđi burger i salata od tune (po 30 kuna). Tu su i više no solidni gableci koji studentariji za trideset kuna često zamijene glavni obrok poput grah variva, špek fileka, teletine s graškom i noklicama, kelj variva s faširancima, crnog rižota, teleće jetre te ukusnih juha za 15 kuna.

Većina se tih jela može pripremati i u studentskim sobama na malom rešou, u domovima ili u kuhinjama iznajmljenih stanova. Dakako, samo ako se ima vremena i volje da se vrti oko tave i lonca. Kao kasniji “dragovoljac kuhinjskog fronta” u studentskim sam se danima prvi put primio kuhanja te kroz niz pokušaja i pogrešaka već pri kraju studija stekao neke sasvim pristojne vještine. Jer, ima li se vremena, kuhanje doma – i u  najskromnijim podstanarskim uvjetima – ne mora biti nemoguća misija. Treba vam samo tava i jedan lonac, malo volje i ne baš puno novca. Za one koji su spremni za početničko kućno kuhanje kao dopunu studentske prehrane evo nekoliko recepata. Jer, jednostavno i jeftino može biti i jako fino.

TOP 10 JELA ZA STUDENTSKO KUHANJE

1/ MESNI NAREZAK U PIVSKOM TIJESTU

(dok kuhate i blagujete slušajte Hall & Oatesa u “Adult Education”

Sastojci:

  • Jedan do dva mesna nareska
  • ulje za prženje
  • par žlica glatkog bijelog brašna
  • 1 dl piva
  • 2 jaja
  • prstohvat soli

Priprema: Brašno, jaje, malo soli i pivo pomiješajte pjenjačom u glatku masu.  Ugrijte ulje za prženje u tavi pa s obiju strana popecite komade mesnog nareska koje ste dobro umočili u pivsko tijesto.  Po želji, tijesto možete zaljutiti ako mu dodate malo čilija u prahu. Pohani mesni narezak može se jesti u kruhu, ali i uz neku salatu, a sjajno prija uz pivo.

2/ PILEĆI RIŽI-BIŽI

(dok kuhate i blagujete slušajte CSN&Y u skladbi „Ohio“)

Sastojci:

  • 2 kavene šalice riže za rižote
  • 10 dag smrznutog graška
  • 1 mrkva
  • pileća prsa
  • režanj češnjaka
  • 1 jušna žlica maslinova ulja
  • malo sitno narezanog peršina
  • sol i papar

Priprema: pileća prsa narežite na kockice, luk na listiće a mrkvu na kolutiće pa ih na lagano pirjajte u dubljoj tavi  na maslinovom ulju. Podlijte vodom, pojačajte vatru da provrije pa smanjite i nastavite pirjati dok sve nije gotovo omekšalo. Promiješajte pa dodajte rižu a nakon pet minuta i grašak. Po potrebi  podlijte s toplom vodom dok se riža nije skuhala (pazite da se ne raskuha pa s dolijevanjem viška vode – oprezno) pa služite posuto svježe narezanim peršinom.

3/ LEĆA S KOBASICOM ILI SUHIM MESOM

(dok kuhate i blagujete slušjte The Fall u “Hey! Student”)

Sastojci:

  • 1 limenka leće
  • 1 manji crveni luk
  • 1 jušna žlica ulja (biljno, maslinovo ili masti)
  • 1 srednje veliki krumpir
  • 2 žlice sjeckanih rajčica iz konzerve
  • 1 – 2 prst debele fete/šnite dimljenog hamburgera ili kobasica
  • Sol i papar

Priprema: Na masnoći u tavi pirjajte dok ne zazlati sitno rezani luk i narezani hambrger (ili kobasiicu) pa dodajte rajčice i krumpir rezan na kockice. Podlijte s malo mlake vode pa pirjajte na laganoj vatri dok krumpir nije gotov. Dodajte leću iz konzerve i list lovora (ako ga imate) pa još malo pirjajte te na kraju po volji posolite i popaprite.

4/ RIŽOT OD TIKVICA S PANCETOM

(dok kuhate i blagujete slušajte Beach Boys u skladbi “Student Demonstration Time”)

Sastojci:

  • jedna veća tikvica
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 mali crveni luk
  • 2 deblje kriške pancete / slanine
  • 2 kavene šalice riže
  • 1/2 dcl bijelog vina
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 žlice svježeg nasjeckanog peršina
  • sol i papar

Priprema: Narežite tikvice, kapulu i češnjak na sitno i stavite pirjati na laganoj vatri na pola maslinova ulja. Kad je luk zažutio i omekšao dodajte pancetu rezanu na kockice, sve promiješajte i nakon par minuta pirjanja dodajte rižu, sol, papar i 1 dcl tople vode ili temeljca. Kad je tekućina ishlapila podlijte vinom i s tople vode te nastavite pirjati dok riža nije gotova. Pospite peršinom i po volji začinite s još malo ulja pa služite toplo.

5/ PENETE ILI FUSILI S ROŠTILJ KOBASICAMA

(dok kuhate i blagujete slušajte Rage Against The Machine u “Take The Power Back”)

Sastojci:

  • 15 dag peneta ili fusilala  (ili neke druge tjestenine po volji)
  • 1 roštilj kobasica
  • 1 jušna žlica sjeckanih svježih rajčica bez kože ili pelata  iz limenke pomiješanih s maslinovim uljem)
  • 2 režnja češnjaka
  • ½ dcl bijelog vina
  • sol i papar
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 žlica sitno rezanog lista peršina

Priprema: Skuhajte tjesteninu u vreloj posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju pa ju ocijedite (ostavite malo vode u kojoj se kuhala). U međuvremenu u dubljoj tavi na malo maslinova ulja lagano popržite sitno narezane kobasice dodajte sitno rezani češnjak i rajčice, promiješajte i podlijte vinom.  Čim se smjesa prožela dodajte kuhano tijesto s par žlica vode u kojoj se kuhala, dobro sve promiješajte i držite na laganoj vatri da se sve prožme. Pospite nasjeckanim peršinom.

  

6/ PENETE S KRVAVICOM

(dok kuhate i blagujete slušajte Phila Ochsa u “I’m Going To Say It Now”)

Sastojci:

  • 15 dag peneta
  • jedna manja krvavica
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 jušna žlica narezanog peršina
  • 0,5 dcl crnog vina
  • 1 jušna žlica ulja za prženje
  • sol i papar
  • 1 jaje

Priprema: U posoljenoj vodi skuhajte penete, a u međuvremenu sitno nasjeckajte češnjak, krvavicu bez kože pa pirjajte na ulju. Dodajte vino i malo peršina, posolite, poparite pa pirjajte još malo dok se ne dobije umak. Po potrebi podlijte s još malo vina ili tople vode. Kad je umak gotov dodajte skuhane i ocijeđene penete pa sve zajedno dobro pomiješajte. U toplo tijesto umiješajte jedno sirovo, prethodno zamućeno jaje i pospite preostalim peršinom.

7/ OSTACI MESA U VINU S PALENTOM

(dok kuhate i blagujete slušajte Lemonheads u temi “Mrs.Robinson”)

Sastojci:

  • ostaci kuhanog ili pečenog mesa
  • 1 manji crveni luk (kapula)
  • 1 žličica kiselih kapara (ili kao nadomjestak sitno sjeckani kiseli krastavac)
  • 0,5 dcl crnog vina
  • 1 kavena žličica octa
  • 1 žlica ulja ili masti
  • sol i papar
  • 4 jušne žlice instant pure/palente

Priprema: Ostatke kuhanog ili pečenog mesa (bez obzira bila perad, govedina, junetina, teletina…) narežite na manje komade i ako je moguće očiste od kosti. U većoj tavi na masnoći pirjajte crveni luk rezan na rebarca, dodajte kapare (ili krastavac) pa podlijte vinom i octom. Neka zakuha pa smanjite vatru i dodajte komade mesa. Držite na srednje jakoj vatri dok se tekućina nije reducirala, po volji posolite i popaprite  pa meso u umaku od vina služite uz palentu ili kuhani krumpir. 

8/ POLPETE ILI FAŠIRANCI U ŠALŠI NA DALMATINSKI

(dok kuhate i blagujete slušajte Petea Townshenda u “Fast Food”)

Sastojci:

  • 20 dag mljevenog mesa (najbolja je kombinacija svinjetine,  junetine, malo dimljene slanine)
  • 1 jaje
  • 1 režanja
  • malo narezanog peršinova lista peršina
  • sol i papar
  • ulje za prženje
  • 15 dag špageta

Sastojci za šalšu (koja u hladnjaku može trajati za više obroka):

  • 2 režnja češnjaka
  • manja limenka rajčica („pelati“ s oguljenom  korom)
  • ½ žlice usitnjenog svježeg peršina
  • 1 mala naribana mrkva
  • 2 žlice maslinova ulja
  • ½ dcl bijelog vina
  • 1 žlica prošeka (ili malo šećera)
  • sol i papar

Priprema: Narežite sve sastojke za šalšu i stavite ih u dublju tavu, podlijte sokom iz konzerve s rajčicama, dodajte vino i prošek (šećer), maslinovo ulje, posolite i popaprite pa pirjajte na laganoj vatri oko sat vremena. Po potrebi podlijte s još malo bijelog vina ili s malo vode u kojoj ste razmutili žličicu-dvije koncentrata /pirea od rajčica (konzerve). 

U međuvremenu mljeveno meso umijesite u masu s jednim jajem, solju i paprom, usitnjenim češnjakom i peršinom pa formirajte manje polpete. Ugrijte ulje za prženje pa ih na srednje jakoj vatri popecite s obje strane i odložite na papirnati ubrus da se ocijedi višak masnoće. Polpete/faširance možete služiti same prelivene toplom  šalšom ili pak uz špagete (koje ste prethodno skuhali u osoljenoj vodi).

Same špagete prelivene šalšom možete poslužiti kao odvojeno jelo uz koje dobro idu polpete u pikantnom umaku. Dobit ćete ga ako na masnoći na kojoj su se pržile polpete propirjate malo dodatnog češnjaka, peršina i čilija te promiješate s par žlica šalše u koju ćete potom dodati pržene polpete. 

9/ PAŠTA-FAŽOL S ORZOM (za dvije osobe)

(dok kuhate i blagujete slušajte “Give Peace A Chance” iz filma o studentskoj pobuni “Strawberry Statement”)

 

Sastojci:

  • 30 dag graha (fažola) ili jedna manja limenka
  • 20 dag ječma (orza)
  • 10 dag makarona (peneta, farfala…)
  • 1 srednje velika mrkva
  • 1 žlica svježeg sitno rezanog peršina
  • 1 manji crveni luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 zrele rajčice (ili tri oguljene konzervirane rajčice – pelati
  • (po volji slanina, kobasica ili suho meso)
  • 2 žlice maslinova ili biljnog ulja
  • sol i papar

Priprema: preko noći namočite u hladnoj vodi grah i orzo (odvojeno) pa ih skuhajte dok ne omekšaju u posoljenoj vodi.

U teći/rajngli na ulju pirjajte naribanu mrkvu i luk te usitnjeni češnjak i peršin pa dodajte trećinu graha i dva decilitra vode u kojoj se kuhao.  Nakon desetak minuta dodajte usitnjenu rajčicu (ako je svježa bez kože) i papar pa nastavite na laganoj vatri prijati još petnaestak minuta. Sve pasirajte ručno ili štapnim mikserom, dodajte preostali grah i orzo s malo tekućine u kojoj su se kuhali te makarone. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok tijesto nije kuhano uz povremeno dodavanje preostale tekućine.

Po volji posebno skuhajte suho meso ili kobasice pa kad je omekšalo narežite ga na manje komade i dodajte ga tijestu. Ako koristite pancetu/slaninu, dodajte je u jelo istovremeno kad i makarone.

10/ TAGLIATELLE S TUNJEVINOM IZ KONZERVE

(dok kuhate i blagujete slušajte Morrissey u “Staircase at the University”)

Sastojci:

  • 1 konzerva tunjevine u slamuri
  • 15 dag tagliatella (peneta, špageta…)
  • 1 crveni luk
  • 1 režanj češnjaka
  • ½ jušne žlice  sitno sjeckanog peršina
  • 1 jušna žlica maslinova ulja
  • 0,5 dl bijeloga vina
  • pola  konzerve pelata
  • malo timijana ili bosiljka (po volji)
  • sol i papar
  • 1 jaje

Priprema: Tagliatelle ili drugo tijesto stavite kuhati u vrelu posoljenu vodu, a u međuvremenu u dubljoj tavi na malo maslinova ulja propirjajte sitno narezan luk, češnjak i peršin. Kad luk zazlati , dodajte bijelo vino i narezane pelate sa sokom. Pojačajte vatru nekoliko minuta da proključa pa kuhajte desetak minuta na srednje jakoj vatri. Dodajte narezane komadiće tunjevine, posolite, poparite. Kuhajte na laganoj vatri još pet minuta (po potrebi podlijte s malo vina ili vode). U dobiveni umak dodajte skuhane i ocijeđene tagliatelle i maknite s vatre. U tijesto dodajte jedno sirovo jaje pa sve dobro miješajte da se umak sljubi s tijestom, a po volji dodajte još malo ulja i naribajte parmezana.

Pročitajte još...

KUHAČA & TELECASTER | Siru s ljubavlju

Osnovna pravila vele da se masniji i kremasti sirevi služe s bijelim vinima u kojima su izraženije kiseline, da aromatični sirevi (posebice oni s plijesnima) traže vina moćnijeg okusa i jače arome, a sirevi velike teksture vape za velikim crnim vinima moćnog tijela

KUHAČA & TELECASTER | Roštiljanje s Hladnim pivom

"Hladno pivo zacijelo je od svih domaćih izvođača najsklonije spomenu jela u svojim tekstovima." - Zašto je to tako istražio je Zlatko Gall u prvoj od dvije kolumne posvećenu roštilju. U najnovijem tekstu donosi, naravno, i ukusne recepte te glazbene prijedloge: za slušanje vikend provodite s društvom ili dok u privatnosti doma pripravljanje mesne specijalitete

KUHAČA & TELECASTER | Špageti – tjestenina koja je osvojila svijet

Špageti su zna se jedna od gastronomskih ikona Italije koja, također, stoji kao svjetski šampion u izradi najrazličitijih vrsta tjestenine čemu svjedoči i to što se špageti spominju u "bezbroj" pjesama najrazličitijih žanrova

KUHAČA & TELECASTER | Ti si moja čokolada

Kad je ljubav prema čokoladi u pitanju, glazbeni žanrovi očito nisu važni

Povezano

Kuhača i telecaster: Glazba i gastronomija iz engleskog puba

Pub rock je kao žanr definiran u Londonu polovinom sedamdesetih kao svojevrsni odgovor i pompoznosti prog-rocka i flambojantnosti glama. Donosimo 4 top recepta gastro pub scene

Kuhača i telecaster: Naranče i mandarine – Nije Kristina, al’ je mandarina

Naranče i mandarine koje su u kontinentalnoj Europi stoljećima bile pojam nedostižnog luksuza, obilato su zastupljene i u gastronomiji. Postoje stotine recepata za deserte u kojima naranča i mandarina igraju glavnu ulogu, no tu je i nemali broj slasnih slanih jela. Poput itekako poznate patke s narančom

Iz zone sumraka: Parni valjak – pustimo ih da traju

Parni valjak ima dvije važne osobine koje Hrvati (a ni u susjedstvu nije drugačije) ne podnose: uspješnost i dugovječnost. Jer, za svakog luzera ili samozvanog 'alternativca' kojemu – kazat će - 'nije do komercijale', svaki se tuđi uspjeh doživljava kao vlastiti neuspjeh, a nečija dugovječna karijera, uz pripadajuće teorije zavjere, koristi kao alibi za nedostatak vlastitog talenta, marljivosti, vizije...

Iz zone sumraka: Roosevelt, govor mržnje i Tram 11

Ako je Tram 11 želio - a očito jest - napraviti album koji je kritičan prema događanjima u hrvatskom parteru i u ložama gdje su smještene glavonje, tada je to uspio. No, je li on baš provokativan s pljuvanjem istina u oči kako ih do sada još nitko nije ispljunuo?

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime