Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Zlatan Vehabović u Beču predstavlja svoje prve kolaže u karijeri

Vehabovićeva djela odražavaju jedinstven senzibilitet i izražajni stil, često karakterizirane narativnim pristupom i metodologijom kolaža

U petak, 8. rujna, u bečkoj galeriji DIT., s početkom u 18 sati, bit će održana premijera publikacije “Atlas manjega svijeta” i predstavljanje novih umjetničkih djela Zlatana Vehabovića. Ovaj događaj organizira umjetnička platforma Nomad u suradnji s partnerima editions of solidarity & care i Artupunkturom. Osim predstavljanja ove iznimno osobne publikacije, koja je proizašla iz suradnje s Muzejem za umjetnosti i obrt u Zagrebu, posjetitelji će imati priliku doživjeti Vehabovićeva najnovija umjetnička djela te upoznati samog autora, koji je poznat po svojoj izvanrednoj vještini i dosljednom vizualnom jeziku.



Vehabovićeva djela odražavaju jedinstven senzibilitet i izražajni stil, često karakterizirane narativnim pristupom i metodologijom kolaža. Na otvaranju će uz autora biti prisutne i kustosice Adriana Belay i Nicole Sheyerer. Vehabović je započeo svoju umjetničku avanturu koristeći bogatu muzejsku zbirku koja broji preko stotinu tisuća digitalnih zapisa. Rezultat takvog pristupa su slojevite kompozicije koje jasno prikazuju kompleksne veze i procese koji prethode stvaranju svake slike.

Slike (L-D): Zlatan Vehabovic, zv:7:23:3, Collage with archival Hahnemuehle paper, 37,5 x 40 cm, 2023; Zlatan Vehabovic, zv:7:23:6, Collage with archival Hahnemuehle paper, 36 x 37 cm, 2023; Zlatan Vehabovic, zv:7:23:12, Collage with archival Hahnemuehle paper, 34,5 x 34,4 cm, 2023

Izložbu će moći razgledati do 16. rujna u Galeriji DIT., smještenoj na adresi Schleifmühlgasse 1, 1040 Beč. Nakon toga, monografija “Atlas manjega svijeta” Zlatana Vehabovića bit će predstavljena i u sklopu Artupunkture, jedinstvenog projekta Turističke zajednice grada Zagreba i njenih partnera.

Ova izložba samo je jedan od umjetničkih projekata kojima platforma Nomad doprinosi stvaranju i promicanju suvremenog kulturnog dijaloga. Konačni cilj Nomada je uspostaviti tržište za regionalne umjetnike u Srednjoj Europi putem stabilne mreže povezanosti.

O UMJETNIKU

Zlatan Vehabović, rođen 1982. u Banjoj Luci, BIH, živi i radi u Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje također predaje. Njegova važna izlaganja uključuju zagrebački MSU, NMMU, Galeriju umjetnina u Splitu, Umjetničku galeriju u Dubrovniku, Gradski muzej Mainz i Centar za suvremenu umjetnost Hudson Valley. Njegova djela dio su zbirki u zagrebačkom MSU-u, Albertini u Beču, Zbirci Europske središnje banke u Frankfurtu, Zbirci Europskog parlamenta u Bruxellesu, Zbirci Erste Fragments u Zagrebu, Zakladi Lauba u Zagrebu, Zbirci Maistra u Rovinju i Zakladi obitelji Eileen S. Kaminsky u New Yorku.

O KUSTOSICAMA

Adriana Belay, rođena u Zagrebu, diplomirala je kulturni menadžment na New School u Parizu i New Yorku, te kasnije studirala na London School of Economics. Kao kustosica za izložbe Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osmislila je skupne izložbe “Šezdesete u Hrvatskoj” i “Orašar”, kao i samostalne izložbe Aleksandra Rodčenka, Tiepola, Matka Vekića i Matjaža Počivavšeka. Suradnja s kulturnim institucijama diljem svijeta, uključujući Sjedinjene Države, Sloveniju, Srbiju, Austriju, Njemačku, Italiju, Francusku, Rusiju i Kinu, obilježava njezinu posvećenost organizaciji međunarodnih izložbi. Adriana je također autorica brojnih članaka i nadglednica za vinariju dvorca Belaj.

Nicole Sheyerer, rođena u Salzburgu, studirala je filozofiju i političke znanosti na Bečkom sveučilištu. Kao kritičarka umjetnosti od 2000. godine, redovito piše za bečki časopis Falter i često za novine Der Standard. Također pridonosi publikacijama poput Frankfurter Allgemeine Zeitung, baveći se umjetničkim tržištima, galerijama, umjetničkim sajmovima i dražbama. Njezini radovi objavljeni su u umjetničkim časopisima poput Frieze i Monopol. Nicole radi kao predavačica na Sveučilištu primijenjenih umjetnosti u Beču i nagrađena je Austrijskom državnom nagradom za kritiku 2021. godine.

O PARTNERIMA NA PROJEKTU

Nomad je platforma koja aktivno doprinosi izgradnji i promicanju suvremenog kulturnog diskursa. Fokusirajući se na interdisciplinarnu suradnju, njihove aktivnosti uključuju organizaciju financiranja, upravljanje proračunom, produkciju izložaba i publikacija, oblikovanje zbirki te promociju umjetnika. Nomad spaja svijet umjetničkih institucija, filantropskih zaklada i neprofitnih organizacija s umjetnicima kako bi podržao kritičke javne usluge umjetnosti. Nomad je osnovala Vanja Žanko 2014. godine, a od 2021. godine platformu vodi novo žensko rukovodstvo: Ana Petričić Gojanović, Andrea Šarić, Daria Darmaniyan, Dora Zane, Jelena Tamindžija Donnart i Vanja Žanko.

editions of solidarity & care osnovali su 2022. godine Nevena Janković, Strahinja Spasić i Vanja Žanko. Ova platforma posvećena je produkciji, prezentaciji i promociji različitih izdanja, s posebnim naglaskom na dugoročnoj podršci umjetnosti koja istražuje političke sustave i sfere meke moći. Prvo izdanje platforme, posvećeno umjetnici Jasmini Cibic, objavljeno je 2022. godine, dok se trenutačno bave Zlatanom Vehabovićem. Svako umjetničko predstavljanje prati velika samostalna izložba umjetnika ili umjetnice, čime se premošćuju granice između tradicionalnih institucija i najnovijih projektnih prostora, promatrajući gradski pejzaž kao potencijalni univerzum suradnje.

Galeriju DIT. osnovala je Tanya van Breda Vriesman 2022. godine. Ova galerija ima za cilj poticati svijest o kreativnosti kao izvoru nadahnuća. Kroz intimne izložbe, razgovore i okupljanja, DIT. postaje živo središte bečke umjetničke scene i povezuje različite zajednice u bliskim iskustvima temeljenima na međusobnoj brizi i solidarnosti s obzirom na nesigurnost suvremenih uvjeta života.

Artupunktura, jedinstveni projekt Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, pokrenut je 2021. godine. Ova platforma za kulturu i umjetnost zajedničkim umjetničkim djelovanjem na specifičnim točkama Zagreba želi obnoviti vitalnost grada. Treće izdanje Artupunkture, koje će se održati ove jeseni, uključuje prezentaciju monografije “Atlas manjeg svijeta” Zlatana Vehabovića, koja će nakon Beča biti predstavljena u zagrebačkoj Uraniji.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime