Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Japandi, neon, grandmillenial… ovi će stilovi vladati u interijerima u 2021.

Netko će utjehu pronaći u čistim linijama minimalističke estetike, a drugi u baršunastoj sofi koja neodoljivo podsjeća na bakinu kuću i vraća nas mislima u djetinjstvo. Trendovi za ovu godinu fokusirani su na stvaranje doma koji je proje svega udoban

Nakon godine koju smo svi preživjeli, nikoga ne čudi kako su stilovi uređenja interijera pod njezinim ‘jakim utjecajem. Naime, više nego ikada u 2021. godni bit ćemo skoncentrirani na – udobnost!



Netko će utjehu pronaći u čistim linijama minimalističke estetike, a drugi u baršunastoj sofi koja neodoljivo podsjeća na bakinu kuću i vraća nas mislima u djetinjstvo. Trendovi za ovu godinu fokusirani su na stvaranje doma koji je proje svega udoban, funkcionalan i što je najvažnije, odraz nas i našeg karaktera.

 

Japandi

Kombinacija japanskog dizajna i skandinavskog minimalizma, stil Japandi sastoji se od uglađenih linija i neutralnih paleta boja. Fokus je na mnoštvu prirodnih materijala, prigušenih boja, čistih linija i minimalnog, a opet dobro uređenog prostora. Japandi stilu je važna lijepa obrada namještaja s naglaskom na kvalitetu i ručno izrađene komade. Tipično se biraju smirujuće i neutralne palete boja, a kada se ugrade jarke nijanse, to se radi smisleno i suptilno. Japandi stil ističe održivost – prevladavaju prirodni materijali i jednostavne linije. Sve je više potrošača koji žele u domu imati ekološku estetiku, pa stoga nikeoga ne iznenađuje popularnost Japandi trenda.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Japandi (@japandi_design)

Neonska svjetla

Generacija Z vraća neonsku rasvjetu ponovno u modu i daje joj poseban izgled. U trendu su riječi ili uzrečice u raznim fontovima i neonsko obojenim LED svjetlima. Kroz ovaj trend pokazuje se osobnost i vlastiti stav. Dizajneri predlažu da se neonska svijetla stave na tamnu podlogu zbog kontrasta, posebno u noćnom okuženju. 

Friluftsliv (novi Hygge)

Kako je pandemija koronavirusa utjecala na promjenu u načinu druženja, tako su se mijenjali i trendovi uređenja doma. Okupljanja su postala manja, a slavlja su se iz kuće preselila u dvorišta i parkove. Umjesto da prihvate hygge i ušuškaju se u zatvorenom, mnogi su ljudi prihvatili danski koncept friluftsliv, ili “slobodan život u zraku”. Predviđa se da će 2021. biti godina u kojoj ćemo u potpunosti iskoristiti svoja dvorišta i balkone te preseliti druženja iz kuće – na svjež zrak. Za uređenje vanjskih prostora koristit će se presvlake otporne na vremenske utjecaje, udobni namještaj na terasi, pa čak i mali stolići za piće na balkonskuim ogradama – kao novi trend za zabave.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Friluftslivpappa Jostein Væge (@josteinv)

Vrata i pregrade 

Etsy i Pinterest predviđaju odmak od otvorenih tlocrta u korist podjeljenih prostora. Sada kada su mnogi navikli na rad od kuće, a neke kompanije ga uvode kao novi način rada, potreba za privatnošću i mirom nikada nije bila veća. Kako naši domovi sada imaju više funkcija – kućni ured, teretana, kreativni prostor – povećala se potreba za privatnošću i odvojenim zonama. Etsy je zabilježio porast od 134 posto u potrazi za “razdjelnicima soba”, a Pinterest dvostruko za pretraživanjem “ideja za cloffice” (aka ormar pretvoren u ured). 

Zemljani tonovi

Službeno je: zemljani tonovi, uključujući bež, smeđu i terakotu, i u novoj će godini biti jako popularni. Boje koje su ukorijenjene u prirodi umirujuće su, a prigušene nijanse prilično svestrane. U ovu kategoriju spadaju i nijanse smeđe čokolade, zelenilo mahovine, boje pijeska i drva. Sve one stvaraju osjećaj udobnosti, čistoće i minimalizma – i savršeno spajaju sve trendove u uređenju interijera. 

Predimenzionirane pločice

Zaboravite na sitne pločice koje je nemoguće očistiti i okrenite se velikim pločicama u kupaonici. Manje fuge znače i manje čišćenja te vizualno ljepši dojam. Osim toga, pločice velikog formata mogu vizualno proširiti mali prostor. Uz velike pločice vaša kupaonica će u potpunosti promijeniti izgled – i postati modernija isvježija oaza za uživanje u beauty ritualima.

Grandmillenial stil

Inspirirani udobnošću bakinog doma poput volana, izvezene posteljine i cvjetnih zavjesa, milenijalci svoje domove sve više ukrašavaju stilom koji je bio popularan u prošlosti. Iako neki ovakav način uređenja smatraju zagušljivim ili zastarjelim, drugima pruža osjećaj topline i doma. Stoga ćemo sasvim sigurno ove godine vidjeti sve više vintage komada namještaja, kao i u modi. Uz dozu novih, modernijih boja. Vraćaju se resice na svemu (doslovno), navlake na namještaju, šarene zidne tapete…

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Blue & White Belle (@blueandwhitebelle)

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime