Subota, 23 ožujka, 2024

Blagdanski makeover doma: 7 ideja za više svečane čarolije u domu

Božićni makeover doma može biti prilično izazovan projekt, osobito kad ste ograničenog budžeta (a mudro je u ovakvim situacijama ograničiti budžet). Lijepo i toplo, to bi trebale biti glavne smjernice uređenja doma, a s prijedlozima koje vam donosimo, vaš će dom izgledati upravo tako

Možda još niste stigli stvoriti božićni ugođaj u svom domu, a možda samo niste zadovoljni količinom dekoracija. S kojim god od ova dva izazova se upravo suočavali, donosimo vam 7 prijedloga za božićnu čaroliju u vaša četiri zida.



Božićni makeover doma može biti prilično izazovan projekt, osobito kad ste ograničenog budžeta (a mudro je u ovakvim situacijama ograničiti budžet). Lijepo i toplo, to bi trebale biti glavne smjernice uređenja doma, a s prijedlozima koje vam donosimo, vaš će dom izgledati upravo tako.

1/ Češeri kao dekoracija

S češerima nikad ne možete pretjerati. Oni su prirodni, ne stvaraju nered u kući i lako ćete ih nabaviti u šetnji prirodom. Dekorirajte njima vjenčić na vratima ili ukrasite božićno drvce. Želite li miris bora u kući nakapajte češere s nekoliko kapi eteričnog ulja mirisa borove šume i stavite ih u veliku staklenu vazu ili ovlaš rasporedite ispod božićnog drvca. Češeri će biti i sjajna hranilica za ptice ukoliko ih namažete maslacem od kikirikija, pa ‘uvaljate’ u sjemenke.

2/ Svijeće su vaši najbolji prijatelji

Baš kao i s češerima, i kad su svijeće u pitanju, jednostavno ne možete pretjerati. Složite desetak svijeća na sredinu stola ili objesite lampione ispred kuće u kojima ćete upaliti voštane svijeće. I uživajte u njihovoj toploj treperavosti tijekom čitavih blagdana.

3/ I miris je važan

Kad zatvorite oči i pomislite na Božić, koliko brzo osjetite miris klinčića, cimeta, anisa…? Mi odmah. Sve ove začine možete koristiti u svojim dekoracijama – vjenčićima ili ukrasima na božićnim drvcima. A možete ih staviti i u lončić zajedno s narančinom koricom i češerom koji će uistinu dati miris Božića vašem domu.

4/ ‘Ko’ fol’ snijeg

Koliko čujemo, ni ove godine ništa od bijelog Božića. Bar kad su prirodne pahulje u pitanju. Ipak, to ne znači kako u svom domu ne možete stvoriti ugođaj bijelog Božića. Najjednostavnije je rasporediti vatu po granama božićnog drvca. Druga opcija je pošpricati grane vjenčića ili božićnog drvca vodom, kroz sito ‘prosijati snijeg’ koji može biti kukuruzna krupica (aka gris) ili kokosovo brašno, pa ‘snijeg’ zalijepiti s još malo vode iz špricalice.

5/ Svakom gostu njegov dar

S obzirom na trenutne epidemiološke mjere, nećemo imati velika okupljanja i druženja. No i ona malena i intimna mogu biti topla i lijepa. Svakom ukućanu, kao i eventualnom gostu, prilikom serviranja, tanjur dekorirajte sitnicom – bombončićem, slatkim štapićem, malenim zimzelenim vjenčićem za dobrodošlicu.

6/ Osvježite dekor

Ako nikad, onda je sad pravo vrijeme da napravite u svom domu baš sve što ste ikad željeli. Osim što možete malo presložiti raspored i prebaciti namještaj drugačije, dajte si oduška kad su ukrasni jastuci ili tople dekice u pitanju. Jastuk, dekica, svijeća, miris borove šume i božićni filmski klasik… Jel’ to već stigao Božić?

7/ Ukrasite i drvca u dvorištu

Imate li to veselje da živite u kući i imate veeeeeeliko dvorište, možda čak i sa zimzelenim drvećem, okitite ih. Lampice, svjetlucavi ukrasi, ali i prirodni ukrasi poput češera bit će i sjajan poziv na druženje na otvorenom. Uz šalicu kuhanog vina i mirisne keksiće. Veselite se i uživajte u Božiću!

Fotografije: Pexels

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime