Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Kako je povijesni željeznički kolodvor u Montrealu pretvoren u urede?

Kanadski studio ACDF Architecture trenutno nadgleda treću od pet faza plana pretvaranja velike zgrade hotela i željeznice, koja je sagrađena 1898. godine, u moderne urede

Kanadski studio ACDF Architecture transformirao je lukove montrealske Gare Viger u suvremene urede za softversku tvrtku Lightspeed.



Lokalni studio trenutno je u trećoj od pet faza plana pretvaranja velike zgrade hotela i željeznice, koja je sagrađena 1898. godine, u moderne urede. Cilj ACDF arhitekture bio je zadržati karakter dvorca iz arhitekture Gare Vigera, uvodeći suvremene elemente dizajna. Uredi su namijenjeni za Lightspeed, softversku tvrtku s više od 640 zaposlenih.

Skoro tisuću četvornih metara savršenog dizajna

ACDF Architecture transformirao je skladišnu jedinicu od 929 četvornih metara na petom katu željezničkog hotela u mrežu profesionalnih soba. Po dolasku na peti kat, posjetitelji ulaze u mračnu kružnu dvoranu dizala, središte ureda Lightspeeda. Dok se u susjednoj zakrivljenoj prostoriji nalaze nove tribine od bijelog hrasta i originalni izloženi zidovi od opeke, koji su vidljivi kroz staklene prozore, u kontrastu s tamnom dvoranom.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ACDF Architecture (@acdf_architecture)

“Ostaci postojeće zgrade predstavljaju kontrast suvremenom uredskom prostoru”, govore iz studia ACDF Architecture. Istočno i zapadno od glavne dvorane, monokromatska tema ureda nastavlja se u obliku svijetlih bijelih hodnika sa zakrivljenim špiljskim stropovima. Ovi bijeli hodnici stvaraju prijelaz između mračne dvorane dizala i svjetlijih soba za sastanke te radnih zona koje se protežu izvan njih, u kojima dominira više zidova od opeke i svijetlih drvenih greda.

Kreativan kontrast između starih hrapavih zidova i nove pravocrtne geometrije

Prostorija za sastanke na šestom katu opremljena je novim evakuacijskim hodnikom koji prolazi kroz drvenu strukturu potkrovlja i povezuje se s postojećim izlazom. Kako bi se održale krovne drvene grede koje odgovaraju dizajnu ureda, postavljena je vanjska izolacija krova. Uredi također funkcioniraju uz shemu ambijentalne rasvjete, boreći se s nedostatkom prirodne svjetlosti.
“Arhitekti su otkrili preostale cigle, kamene zidove, industrijske čelične grede i drvenu strukturu potkrovlja kako bi izložili izvorne strukture”, objašnjavaju u ACDF Architecture. “Ovo stvara kreativan kontrast između starih hrapavih zidova i nove pravocrtne geometrije koja naglašava kvalitetu prostora.”

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ACDF Architecture (@acdf_architecture)

Fotografije: @acdf_architecture

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime