Četvrtak, 4 srpnja, 2024

Kuća na osami nalik špilji ima spektakularan pogled na Sredozemno more

Grčki studio Mold Architects dovršio je kuću na otoku Serifos koja je djelomično uronjena u stjenovit brežuljak i ima staklene otvore koji gledaju ravno na more

Arhitektonski ured Iliane Kerestetzi, sa sjedištem u Ateni, dizajniralo je kuću ‘NCaved’ u osamljenoj uvali samo nekoliko metara od morskih litica. Uvjeti su bili da kuća najbolje što može iskoristi spektakularne poglede, ali da ipak bude zaštićena od jakih sjevernih vjetrova.



Zbog toga je odlučeno da se kuća zakopa u krajolik, a ne da se izloži iznad zemlje. Klinasti plan zgrade ima spavaće sobe smještene na uskom kraju koji se proteže uz padinu, s dnevnim boravkom i gostinjskim apartmanom smještenim na nižim razinama.

Kosi zeleni krov sadrži niz zaštićenih dvorišta i otvorenih terasa, a ti vanjski prostori omogućuju da svjetlost i zrak dođu do podzemnih prostorija te pružaju spektakularan pogled iz bilo koje prostorije. 

“Primijenili smo pravokutnu rešetku na padini kako bismo proizveli trodimenzionalnu ‘šahovsku ploču’ od čvrstih tijela i šupljina koje se uklapaju i istodobno izoliraju prebivalište”, objasnili su arhitekti. Ova se stroga geometrija prekida rotacijom posljednje osi rešetke, što životnom prostoru pruža obimniji pogled.

S obje strane uz kuću kameni su zidovi koji se protežu cijelom dužinom zgrade, vizualno povezujući različite razine i vodeći oko prema horizontu. Za razliku od čvrstih kamenih zidova, vodoravni otvori su u potpunosti stakleni – s kliznim vratima u punoj visini. Vanjsko stubište postavljeno uz jedan od kamenih zidova povezuje tri razine i omogućuje pristup glavnom ulazu koji se otvara na polukat s pogledom na dnevni boravak. Pogled prema moru uokviruju kameni zidovi na silasku prema ulazu. Na putu prema gore vidljivo je samo nebo dok se stepenice ne pojave iznad zidova.

Stambeni prostori kuće u potpunosti su skriveni pod zemljom. Spavaće sobe na najvišoj točki gledaju prema na dvorište i kroz ostakljena klizna vrata prema moru. Interijeri spavaće sobe imaju kamene zidove, betonske stropove, drvenu stolariju i zrcalne površine. Nagnuti zidovi protežu se iznad ostakljenih otvora do zaklona susjednih terasa.

Pergole s rešetkama koje se izvlače iz konstrukcije omogućuju filtriranje sunčeve svjetlosti u unutrašnjost, stvarajući stalno mijenjajuće uzorke svjetla i sjene. Betonsko stubište u središtu kuće povezuje razine – spavaće sobe s kuhinjom, blagovaonicom i dnevnim prostorom ispod. Ova je soba također povezana s međukatom i to stubištem s konzolnim gazištima koji se protežu od betonskog zida.

Na drugom kraju kuće, iza kuhinje obložene drvetom, nalazi se spavaća soba dvostruke visine s povišenim krevetom i WC-om do kojeg se dolazi stepenicama u beton. Klizna vrata pune visine koja oblažu kuhinju i dnevni boravak mogu se povući i povezati interijer s velikom susjednom terasom i beskonačnim bazenom s pogledom na more. Betonske stepenice koje se spuštaju oko ruba bazena pružaju pristup šljunčanoj terasi i samostalnom apartmanu za goste smještenom na najnižem dijelu mjesta.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime