Petak, 19 travnja, 2024

‘Karantenska kabina’ – izgrađena od lokalnih izvora i ‘stopljena’ s prirodom

Struktura od 12 četvornih metara dizajnirana je kao odgovor na pandemiju koronavirusa i prostor u kojem se jedan stanar može samoizolirati i uživati u čarima prirode

Tim studenata i istraživača s Barceloninog Instituta za naprednu arhitekturu u Kataloniji dizajnirao je i izgradio kabinu za samoizolaciju, koristeći drvo baš iz te šumi. Projekt je razvijen u sklopu programa Master of Advanced Ecological Buildings and Biocities (MAEBB) Instituta za naprednu arhitekturu Katalonije (IAAC) koji promiče praktični pristup ekološkom arhitektonskom dizajnu.



Karantenska kabina nazvana Voxel smještena je u blizini kampusa IAAC-ovog laboratorija Valldaura u prirodnom parku Collserola. Struktura od 12 četvornih metara dizajnirana je kao odgovor na pandemiju koronavirusa i prostor u kojem se jedan stanar može samoizolirati i uživati u čarima prirode.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Adria Goula Photo (@adriagoulaphoto)

Pokazatelj kako optimizirati lokalno dostupne materijale

Projektni tim, predvođen voditeljima Danielom Ibáñezom i Vicenteom Guallartom, dizajnirao je i izgradio Voxel tijekom magisterija MAEBB 2019.-2020. Što znači da su radili pod ograničenjima koronavirusa tijekom cijelog trajanja projekta.
Kabina je izgrađena u samo pet mjeseci, a korištena je drvna građa koja se siječe na samo kilometar udaljenosti od gradilišta. Takav pristup od ‘nula kilometara’ potaknuo je temeljito istraživanje kako optimizirati lokalno dostupne materijale.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by IAAC Barcelona (@iaacbcn)

“Projekt istražuje ekološku transformaciju drva kao strukturnog, toplinskog i konstruktivnog materijala iz održivog gospodarenja šumama zbog njegove sposobnosti skladištenja CO2 u zgradama”, objasnili su dizajneri. 
Voxel ima strukturu poprečno laminirane drvene građe (CLT) izrađenu od alepskog bora koji je mljeven, sušen i obrađivan na mjestu u radionicama kampusa Valldaura. U strukturi se koristi drvo od 40 borova ubranih kao dio održivog plana gospodarenja šumama čiji je cilj potaknuti rast malog drveća i poboljšati biološku raznolikost. Drvo je izrezano na daske i osušeno prije obrade u tanke ploče – zvane lamele – i prešano u strukturne CLT ploče.
Paneli su sastavljeni tako da tvore kocku dimenzija 3,6 x 3,6 metra, koristeći zglobove bez metala i drvene tiple kako bi se minimalizirala potreba za materijalima s visokim ugljikom poput čavala, vijaka ili drugih učvršćenja.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Valldaura Labs (@valldauralabs)

Osigurala prirodna izolacija

Konstrukcija je umotana u sloj plutene izolacije, a kutovi i položaji letvica parametarski su konfigurirani kako bi optimizirali njihovu funkcionalnost. Neki su paneli smješteni daleko od kota zgrade kako bi se stvorio prostor za komunalije poput spremnika za vodu i vanjskog tuša. Drvo je pougljeno japanskom tehnikom ‘shou sugi ban’ kako bi se osigurala prirodna vremenska izolacija.
Niz krovnih zasada izrađeno je sa složenim spojevima koji su razvijeni pomoću računalnog softvera kako bi se uklonila potreba za vijcima ili ljepilom. Te vrtne kutije također odvode kišnicu u spremnik za upotrebu u kući. Struktura poprečno laminiranog drveta ostaje izložena unutar kabine. Isti materijal koristi se za izradu cijelog namještaja, koji uključuje krevet na platformi i samostojeći stol.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime