Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Kineski studio dizajnirao je pansion u obliku gljive i skroz je – cool

Kineski studio ZJJZ Atelier dizajnirao je kabinu za Tree Wow, hotelski kompleks sastavljen od nekoliko kuća u blizini popularnog slikovitog mjesta zvanog Fairy Lake u Xinyuu

Konusni krov pokriven kapicama od šindre, koji je ZJJZ Atelier sagradio u borovoj šumi u kineskom Jiangxiju, namijenjen je posjetiteljima koji se žele odmaknuti od ‘svakodnevnog običnog života’.



“Prema kineskoj drevnoj priči, Vilinsko jezero je mjesto gdje su se vila i čovjek zaljubili”, objašnjavaju arhitekti iz ZJJZ Ateliera. “To je jedinstveno mjesto u narodnoj kulturi. Klijent želi stvoriti nadrealno mjesto, kako bi se posjetitelji mogli odmaknuti od svakodnevnog običnog života, opustiti i uživati u prirodi. Naš dizajn prostorni je odgovor na taj zahtjev.”

Minimalan utjecaj na okoliš

Kako bi se The Mushroom uklopio u okruženje, ZJJZ Atelier stvorio je paletu teksturiranih materijala s granolitnim betonskim donjim zidovima i taktilnom borovom šindrom na stožastom krovu. Studio je podigao strukturu iznad zemlje kako bi minimalizirao njezin utjecaj na okoliš i potaknuo biljke da rastu oko i ispod njega.

Unutrašnjost je podijeljena u dva dijela, s glavnim cilindričnim prostorom uvučenim ispod stožastog krova. Ovaj prostor sadrži gostinsku sobu, malo potkrovlje za djecu do kojeg se dolazi ljestvama i dugački panoramski prozor s kojeg se pruža nesmetan pogled na okolnu prirodu.

Uživanje u pogledu na prirodu

Ulazni prostor, kupaonica i spremište smješteni su u susjednom pravokutnom volumenu, koji je povezan s glavnim kružnim blokom. Kupaonica također ima dugački vodoravni prozor. Postavljen je pored kade kako bi unio prirodu unutra, a istodobno osigurao privatnost stanara.

Kružni krovni prozor iznad sobe preplavljuje sobu prirodnim svjetlom i pomaže promijeniti atmosferu ovisno o dobu dana i vremenu. Unutrašnjost je objedinjena izravnanim paletama materijala, u kojima dominira drvo s dijelovima teraca koji odzvanjaju granolitskom betonskom vanjskom dijelu. ZJJZ Atelier ovu kućicu opisao je kao ‘jednostavnu i koherentnu’ te se nadaju da će se zadržati fokus na pogledima uokvirenim velikim prozorima.

Fotografije: ZJJZ Atelier

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime