Srijeda, 24 srpnja, 2024

Mirjana Mikulec studio nam je otkrio 3 najveća trenda u svijetu interijera

Ova sezona je pritom poprilično posebna u odnosu na prethodne jer je došlo do velikih promjena u svijetu uređenja interijera

Ljetni dani polako popuštaju svoj stisak i jesen se lagano penje po krošnjama drveća. I dok još uživamo u zadnjim blagodatima “babljeg ljeta” tako se sve više bližimo razdoblju kada ćemo većinu slobodnog vremena provoditi u udobnosti vlastitoga doma. To je ujedno i vrijeme kada veliki broj ljudi kreće s renovacijama interijera i oblači svoje kućanstvo u jesensko, živopisno ruho.



Ova sezona je pritom poprilično posebna u odnosu na prethodne jer je došlo do velikih promjena u svijetu uređenja interijera. Najveća vijest jest da skandinavski stil polako odlazi s trona kojeg je godinama suvereno držao, a na scenu stupaju neki „novi klinci“ poput tihog luksuza. Potonji je toliko dobio na značaju da je zahvatio i neke neočekivane prostorije u kući, kao što su kupaonica i spavaća soba. Osim toga, već tradicionalno se pomaknula i lepeza boja te se više približila ambijentu nadolazećeg godišnjeg doba, s posebnim naglaskom na zagasite i tamne kolorite.

Jesenski trendovi Foto Darko Mihalić

Sajam za sve ljubitelje interijera

Više o novim trendovima ispričali su nam arhitekti i dizajneri iz Mirjana Mikulec Interior Design studija koji se upravo pripremaju za InDizajn sajam u Areni Zagreb. Ove godine, više od 80 izlagača – proizvođača namještaja i opreme za dom, produkt dizajnera, umjetnika i ostalih kreativaca okupit će se na novoj, šestoj po redu, manifestaciji koja je postala svojevrsna jesenska tradicija za sve ljubitelje lijepih i modernih interijera.

Arhitektima, građevinarima, malim obrtnicima, produkt dizajnerima, kao i svim ljubiteljima dizajna i onima koji su u fazi opremanja doma pruža se od 6. do 8. listopada jedinstvena prilika da u atraktivno koncipiranom prostoru iz prve ruke otkriju novitete, trendove i nove ideje u svijetu interijera i opreme za dom. Svi koji neće biti u mogućnosti posjetiti sajam, svoju inspiraciju mogu pronaći u novoj sezoni emisije InDizajn koja od 1. listopada kreće na RTL-u.

Jesenski trendovi Foto Darko Mihalić

Što se tiče aktualnih jesenskih trendova za nadolazeću sezonu, dizajneri iz Mirjana Mikulec interijera Interior Design studija izdvojili su nam tri ključna. Pa, krenimo!

Zagasite boje

Ciglena boja, ponajviše zagasito narančasta i terracota, vrući je koloristički trend, kao i općenito tople zemljane nijanse koje dolaze iz nepresušnog trenda inspiracije prirodom, kao i trendi stilovima – bohom i japandijem. Pored toga, a kao posljedica inspiracije prirodom, moderni trendi interijeri sve više koriste ‘biljne’ boje koje podsjećaju na kadulju, ružmarin, šafran i bosiljak.

Što se pak tiče tamnih boja poput antracit sive, crne te tamnih nijansi zelene i plave ušle su u prostorije u kojima prije nisu bile toliko zastupljene – kupaonice i kuhinje. i kuhinjama. Sve donedavno tamo su vladale bijela i svijetlo siva.

Jesenski trendovi, foto Darko Mihalić

Ako ne dominiraju na većim površinama, tamne boje se onda nalaze kao moćni i upečatljivi akcenti na manjim komadima namještaja ili uporabnim i dekorativnim detaljima.

 

Mješavina stilova

Kako skandinavski stil polako odlazi s trona neprikosnovenog stila uređenja interijera, tako novi stilovi dolaze na njegovo mjesto. Više nego ikada prije, zastupljeno je nekoliko stilova koji uživaju jednaku popularnost, a naročito je popularno njihovo kombiniranje.

Tako u istom interijeru možemo zateći japandi (kombinacija japanskog minimalizma i skandinavskog stila), industrijski stil, boho, klasiku te tihi luksuz. Potonji je novi, nadolazeći stil koji je inspiraciju našao u minimalizmu i klasici. Tihi luksuz kreira jednostavne interijere koji imaju notu profinjenosti i elegancije kroz suptilne elemente.

Jesenski trendovi Foto Darko Mihalić

Osim toga, čiste, ravne linije i neutralni tonovi isprepliću se s onim zaobljenima te tamnim i zagasitim bojama i površinama grube, kao neobrađene površine ili bogate gotovo reljefne teksture, inspirirane prirodom i organskim. Isto tako, jednostavni materijali se sve više kombiniraju s onim bogatima i teškima – baršun, bukle, kamen, mramor, beton, teksturirane keramičke pločice, dekorativne zidne boje… To stvara taktilne prostore koji djeluju životno, dinamično, slojevito.

Kada govorimo o dizajnu namještaja zavladao je maksimalizam, odnosno sofe i fotelje naglašenog volumena.

Luksuzne spa kupaonice

Kako je intencija da se u domu osjeća ne samo sigurnost i toplina, nego i velika doza opuštanja i otklanjanja stresa, kupaonice sve više postaju mjesta s dozom luksuza. Iz posve utilitarne prostorije postala je ultimativni prostor za opuštanje koji podsjeća i na dnevni boravak. Sada se taj trend intenzivira pa se pored samostojećih ili masažnih kada te sauna stavljaju i vodootporne tapete i visilice, police i stolići… Taj trend uvelike potpomažu keramika mramornog uzorka i glazirane površine te detalji zlatnih i crnih akcenata.

Luksuz se, osim u kupaonicu, prelio i u spavaću sobu koje, čak i u interijerima male kvadrature, sve češće imaju koncept luksuznih hotelskih soba. To donosi nove sadržaje unutar njih: kupaonice i garderobe. Riječ je o walk in garderobama te kupaonicama koje odišu luksuzom i imaju znatno veću dozu privatnosti.

Jesenski trendovi Foto Darko Mihalić

Posebno iskustvo

Svi koji žele uživo vidjeti kako izgledaju novi trendovi u prostoru, mogu to učiniti na ovogodišnjem sajmu InDizajn – Festival modernog doma. Kao što smo rekli, održava se u Areni Zagreb od 6. do 8. listopada, a pored izlagača iz svijete opreme za dom, sajam će, kao i svake godine do sada, za posjetitelje osigurati sjajne sadržaje po kojima je već postao prepoznatljiv. Za stručnu javnost organizatori pripremaju stručna predavanja poznatih domaćih, regionalnih i svjetskih imena iz svijeta arhitekture i dizajna pod pokroviteljstvom Mastercarda. Osim toga, u pripremi je i novo izdanje Bazara, jedinstvenog izložbenog prostora malih obrtnika, kreativaca i produkt dizajnera. Njihovi proizvodi moći će se kupiti uz prigodne festivalske popuste.

Posjetitelji će također moći sudjelovati na različitim kreativnim radionicama pod pokroviteljstvom Bauhausa te razgledati izložbu radova mladih grafičara, dizajnera i kipara, a i ove godine će za posjetitelje biti organizirana bogata nagradna igra.

Stoga, posjetite novi InDizajn, a više informacija o sajmu interijera možete pronaći OVDJE.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime