Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Oduševit će vas modularna kućica za odmor s pogledom na jezero u Čileu

Dizajniranje s modulima ne samo da smanjuje otpad već i ubrzava proces gradnje, omogućavajući gotov dom u kratkim vremenskim okvirima i za vrlo povoljan budžet

Čileanski studio Max-A kombinirao je lokalne materijale s modularnom konstrukcijom kako bi smanjio troškove kuće za odmor pod nazivom – Casa Tobita. Smještena na istočnoj strani jezera Ranco, četvrtog po veličini jezera u Čileu, prizemnica je ruralno utočište za par Cristóbal Concha i Francisca Eguiguren. Ova jeftina kuća sagrađena je za 425 funti po četvornom metru.



Dizajner studia Max-A Maximiliano, Noguera Balmaceda to je postigao dizajnirajući kuću koju lokalni graditelji mogu lako izgraditi, koristeći materijale koji se mogu nabaviti iz regije, kako bi se smanjili troškovi prijevoza. Pristup modularne gradnje također je bio ključan, što je omogućilo da se Casa Tobita brzo izgradi s minimalnim otpadom.

Dom gotov u kratkom vremenu

“Svaki put kada se naša tvrtka suoči s projektima na udaljenim lokacijama, temeljito istražujemo područje kako bismo pronašli dostupni građevinski materijal, lokalne savjetnike i građevinske timove”, objasnio je Noguera Balmaceda te dodao: “Dizajniranjem s modulima ne samo da smanjujemo otpad već i ubrzavamo proces gradnje, omogućavajući gotov dom u kratkim vremenskim okvirima. Korištenje unaprijed definiranih mjerenja omogućilo nam je rad s lokalno proizvedenim drvetom i poigravanje uklapanjem programskih potreba u ove dimenzije, a pritom ne gubimo prostornu kvalitetu.”

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Max-A (@max_a_arquitectos)

Drvo koje su odabrali bio je radijatni bor, poznat i kao bor Monterey jer potječe iz Meksika. Ovo je drvo tretirano sivim uljnim stabilizatorom s vanjske strane, što zgradi daje tamnu boju. Struktura je podignuta s tla, minimalizirajući njezin utjecaj na krajolik. Slično tome, krov je zaseban element uzdignut iznad volumena same kuće. Prema arhitektu, ova dva poteza pomažu održavanju toplinske mase kuće i ublažavanju intenzivnih kiša prisutnih u regiji Los Rios u Čileu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Nicolás Saieh (@nicosaieh)

Linearan unutarnji raspored soba

Modularna konstrukcija daje kući linearni unutarnji raspored. Postoje dva krila, smještena pod kutom od 30 stupnjeva, koja su zaštićena pod neprekinutim kutnim krovom. Najveće od dva krila sadrži glavne životne prostore, uključujući tri spavaće sobe, TV sobu i kuhinju otvorenog plana, dnevni boravak i blagovaonicu. U manjem krilu nalaze se dvije neovisne spavaće sobe i kupaonice, dizajnirane za smještaj šire obitelji i gostiju. Između je i zaštićena terasa koju sustavom vrata u punoj visini možete učiniti otvorenijom ili zatvorenijom.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Max-A (@max_a_arquitectos)

Noguera Balmaceda nada se da će ovi prilagođeni detalji pružiti Casa Tobiti osjećaj kuće građene po mjeri, iako je dizajn vrlo jednostavan. “Nadamo se da će vlasnici i posjetitelji oduzeti način na koji kuća može jedinstveno odgovoriti na određeno mjesto i još uvijek se smatrati modularnim dizajnom”, dodao je.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Max-A (@max_a_arquitectos)

Foto: Instagram 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime