Četvrtak, 5 rujna, 2024

Pariški chic u vašem domu: Uredite svoj interijer na francuski način

Pariški interijer zrači sofisticiranošću i elegancijom. On je utjelovljenje besprijekornog i svevremenskog ukusa. Inspiriran šarmom i bogatom kulturom grada svjetlosti, pariški je stil postao omiljeni u svijetu

Estetika i stil postali su neizostavan dio svakodnevice. Prožimaju sve aspekte našeg života; od jutarnjeg biranja odjeće sve do večernjeg opuštanja uz knjigu u savršeno dizajniranom kutku za odmaranje. Takav je i pariški interijer –  utjelovljenje besprijekornog i svevremenskog ukusa koje zrači sofisticiranošću i elegancijom. Inspiriran šarmom i bogatom kulturom grada svjetlosti, pariški je stil postao miljenik diljem svijeta. U svaki prostor unijet će toplinu, udobnost i savršenu dozu luksuza.



U srcu pariškog stila leži spoj tradicionalnog i modernog, gdje se klasični i već korišteni komadi harmonično spajaju s novim, suvremenim. Takav će stil uređenja stvoriti jedinstvenu estetiku koja se ističe svojom autentičnošću. Drveni podovi, prostrani prozori, antikviteti i pažljivo odabrani dekorativni detalji samo su neki od elemenata koji krase pariške stanove i čine ih prepoznatljivima širom svijeta.

No, pariški stil uređenja nije samo puko slaganje elemenata interijera. On odiše ljubavlju prema kulturi, umjetnosti i ljepoti dok istovremeno naglašava važnost udobnosti i funkcionalnosti prostora.

Za vas smo istražili ključne karakteristike pariškog stila uređenja stanova i sve tajne koje ovaj stil čine tako inspirativnim. Saznali smo kako kombinirati klasične elemente sa suvremenim detaljima te kako stvoriti harmoniju tradicije i modernizma, ostavljajući prostor za vlastiti potpis.

1. Štukature

Ovaj izvanredan primjer elegantnog interijera kroz povijest krasila je mnoge prostore, uključujući i pariške stanove. Ovi ukrasni elementi, izrađeni od gipsa, stiropora, drvenih letvica ili drugih materijala, mogu se koristit za ukrašavanje zidova, plafona, vrata ili prozora. U vaš će dom unijeti savršenu dozu profinjenosti i bogatstva prostora. U pariškim su stanovima neizostavan i glavni element uređenja interijera.

Jedan od najpoznatijih primjera korištenja štukatura francuske su palače i dvorci gdje su služile kao simbol moći i prestiža. Danas su one puno dostupnije i možemo ih naći u širokom spektru interijera, od luksuznih prostora do modernih stanova kojima suptilno dodaju eleganciju i luksuz.

Štukaturama manje prostore možete transformirati u vizualno veće i zanimljivije jer one daju dojam dubine i teksture. Njihova prisutnost može stvoriti iluziju visine prostora, naglasiti arhitektonske detalje ili jednostavno dodati dozu pariškog chica u vaš prostor. Osim toga, vlasnici odabirom dizajna i dalje mogu personalizirati prostor i učiniti ga savršenim za svoje potrebe i ukus.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Tamara Francesconi (@tamfrancesconi)

2. Starinski kamini 

Ako svom stanu želite dodati toplinu u pariškom stilu, kamini su savršen odabir za vas. Svi znamo Pariz kao grad ljubavi, a što bolje odiše romantikom od večere i čaše vina uz vatru iz vašeg elegantnog kamina.

Kaminima, koji su često već dijelom starijih stanova, ne treba pružati otpor i zatvarati ih u moderne materijale. Takvim vintage detaljima možemo odati počast tradiciji i pozabaviti se već korištenim materijalima koje ćemo samo obnoviti. Često su izrađeni s bogatim detaljima i ornamentima koji odražavaju stil i period u kojem su izrađeni. Tomu se ne treba opirati, već se poigrati uklapanjem u prostor s pomoću dekorativnih detalja.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli MATILDA DJERF (@matildadjerf)

Kroz povijest, kamini su bili centralno mjesto u domovima. Osim funkcije grijanja, imali su i socijalnu ulogu jer su okupljali obitelji za razgovor i druženje. Iako su danas vrlo popularne moderne tehnologije grijanja pa čak i električni kamini, dvaput razmislite prije nego što vaš starinski kamin odlučite ukloniti iz prostora. Oni ipak imaju određenu dozu nostalgične atmosfere i intime zbog čega ih obožavamo.

Kombinirajući ih s drugim elementima interijera, poput umjetničkih djela, slika, svijeća i vaza stvorit ćete savršen balans tradicije i modernog doba, a vaš će stan izgledati baš poput pariškog.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli MATILDA DJERF (@matildadjerf)

3. Bež tonovi

Pariz, poznat po eleganciji, obožava suptilne bež tonove. Kao i štukature, ključan su element pariškog stila uređenja stana. Ova paleta boja, koja obuhvaća nijanse od svijetle bež do toplih krem i smeđih tonova, stvara mirnu atmosferu zbog koje ćemo imati osjećaj da smo u srcu Pariza.

Prednost korištenja bež tonova je njihova sposobnost kombiniranja s različitim bojama i teksturama. To ih čini izuzetno prilagodljivima i univerzalnima. Možemo ih koristiti za osnovne elemente poput zidova i podova pružajući neutralnu podlogu ili za dekorativne detalje koji će se savršeno stopiti i povezati prostor. Bež se tonovi često kombiniraju s pastelnim bojama poput svijetlo plave, roze ili zelene. Njima se možete poigrati prema vlastitim preferencijama i dati dozu ženstvenosti i opuštajuće atmosfere prostoru.

Ovu paletu boja možemo koristiti i za namještaj poput kauča fotelja ili stolova kombinirajući ih s različitim teksturama i materijalima za uravnotežen izgled prostora. Ako želite suptilniju dozu bež tonova,  jastuci, vaze ili pak zavjese savršen su izbor za vas. Za što god se odlučite nećete pogriješiti i vaš će stan pariškog stila uređenja biti sofisticiran i opuštajući.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Leonie Hanne (@leoniehanne)

4. Velika ogledala

Ako je vaš prostor manji, iluziju pariških raskošnih stanova možete stvoriti dodavanjem velikih, raskošnih ogledala. Postavljanjem ogledala na strateška mjesta poput zidova nasuprot prozora ili između vrata iskoristit ćete njihov puni potencijal. Osim što služe svojoj funkciji odražavanja svjetlosti i povećavanja prostora, ključni su dekorativni element koji će prostoru dati poseban karakter.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli H A N N A S C H Ö N B E R G (@hannaschonberg)

Njihovi raskošni okviri često izrađeni od drveta, metala ili pozlaćenih materijala dodat će elegantnom prostoru malo glamura. Mogu bit ukrašeni raznim detaljima poput reljefa, ukrasa ili ornamenta što daje bogatstvo prostoru i pokazuje vaš karakter.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli H A N N A S C H Ö N B E R G (@hannaschonberg)

5. Naglasak na balkone

Balkoni pružaju mogućnost povezivanja s vanjskim prostorom. Iako su često skromne veličine, balkoni u pariškim stanovima imaju izuzetnu važnost, kako funkcionalnu, tako i estetsku.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli ann-kathrin (@annkathrin)

Jedna je od glavnih funkcija balkona pružanje privatnog prostora na otvorenom gdje možete uživati na svježem zraku, suncu i pogledu na predivan grad. Iako su često manje površine, balkoni se mogu koristiti kao produžetak unutarnjeg prostora stvarajući prostor za druženje ili čak mali vrt.

Balkon, osim zanimljivom ogradom pariškog stila, uredite biljkama, vazama, fenjerima, elegantnim foteljama i stolićem za ispijanje kave.

Naglašavajući estetsku važnost, ne smijemo zaboraviti koliko su bitni i za vanjski izgled kuća ili zgrada. Njihova sposobnost da stvore romantičan i intiman prostor za vas ili za prolaznike, čini ih omiljenim mjestom za uživanje u ljepoti grada.

 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Tamara Kalinic (@tamara)

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime